Connect with us

Σαμιακά

Χ. Στεφανάδης: Απολογισμός ενεργειών και δράσεων μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι

Published

on

Στις 30 Οκτωβρίου 2020,η Σάμος επλήγει από έναν μεγάλο καταστροφικό σεισμό, από αυτούς που γίνονται κάθε εκατό χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε το πρώτο εικοσιτετράωρο στη Σάμο, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας,  κ. Ν. Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο, τον Γ.Γ. Υποδομών, κ. Γ. Καραγιάννη,  τον Γ.Γ. Λιμένων, κ. Ε. Κυριαζόπουλο, για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και να εξαγγείλει την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των σεισμόπληκτων.

Παράλληλα, έσπευσαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής κ. Ε. Λέκκας, και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Κ. Συνολάκης.

Στις 31 Οκτωβρίου, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών αρχική χρηματοδότηση 3.290.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.500.000 ευρώ χορηγήθηκε στο Δήμο Δυτικής Σάμου, 1.500.000 ευρώ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου και 290.000 ευρώ στο Δήμο Ικαρίας για τις πρώτες ανάγκες και την παροχή κοινωνικής προστασίας στους σεισμόπληκτους.

Από αυτό το κονδύλι, ο κάθε Δήμος, μέσω των υπηρεσιών του κατέβαλλε ποσό ύψους 600 ευρώ στους κατοίκους, των οποίων η πρώτη κατοικία επλήγει από το σεισμό για τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες.

Στις 31 Οκτωβρίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, που βρισκόταν στη Σάμο, κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, η Ικαρία και η Χίος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Την 1ηΝοεμβρίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σ. Ζαχαράκη, πραγματοποίησε αυτοψία σε σχολικές αίθουσες του νησιού.

Στις 2 Νοεμβρίου, υπεγράφη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση, η απόφαση που προβλέπει τις διευκολύνσεις σε ότι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, στις 6 Νοεμβρίου, μετέβη στο νησί με σκοπό τη συνάντηση με θεσμικούς παράγοντες και την καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν σε σημαντικά πολιτιστικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, έξι μέρες μετά το σεισμό, έφτασε στη Σάμο και ανήγγειλε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης.

Στις 6 Νοεμβρίου, υπεγράφη η απόφαση εξαίρεσης της Σάμου από το καθολικό lockdown.

Την1η Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ορίστηκε ως υπεύθυνος συντονιστής για την επίβλεψη και εφαρμογή των μέτρων, μετά από πρόταση και παρότρυνση του Βουλευτή Ν. Σάμου, καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Την 1ηΔεκεμβρίου, εκδόθηκε το ΦΕΚ (5293/Β/01.12.2020) που χαρακτηρίζει τη Σάμο σεισμόπληκτη περιοχή.

Στις 2 Δεκεμβρίου, χορηγήθηκε στεγαστική συνδρομή μετά από κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών στους κατοίκους του Ν. Σάμου που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό (ΦΕΚ B’ 5297/02.12.2020) .

Στις 14 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε το ΦΕΚ (5500/14.12.2020) για το  επίδομα ενοικίου προς στήριξη των σεισμόπληκτων μετά από κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών.

Στις 24 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 2.000.000 ευρώ στη Σάμο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021,δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ (Β29 8/1/2021) για την άμεση καταβολή του 20% της συνολικής ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις της Σάμου από τον καταστροφικό σεισμό.

Στις 8 Ιανουαρίου, με την αμέριστη αρωγή του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας του Δημοσίου «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», κ. Γιάνναρη, και τη στήριξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε η προμήθεια, μεταφορά και συναρμολόγηση 42 προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών.

Στις 11 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χ. Τριαντόπουλος, με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ε. Μπακογιάννη, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ε. Κυριαζόπουλο, κατέγραψαν την εξέλιξη των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης.

Από τις 11 Ιανουάριου, λειτουργεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών –ΔΑΕΦΚ στη Σάμο, για την ενημέρωση των πληγέντων, την παραλαβή κάθε είδους απαιτούμενων αιτήσεων και την επίλυση του προβλήματος της προσωρινής στέγασης.

ΤοΥπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανακοίνωσε: 1) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων,2) Επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων, 3)Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων, 4) Προστασία των θέσεων εργασίας,5)Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών,6)Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ,7)Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της ακίνητης περιουσίας, και8)Παρατάσεις υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση της τάξεως των 10.000.000 ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, οδικά δίκτυα και λιμάνια της Σάμου, στο πλαίσιο στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Είναι αυτονόητο ότι στα πλαίσια της αποκατάστασης των ζημιών και της συντονισμένης προσπάθειας για την επαναφορά της Σάμου στην κανονικότητα, ο Βουλευτής Νομού Σάμου, καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, με όλα τα δυνατά σε εκείνον μέσα, στήριξε την επιτάχυνση των διαδικασιών και προώθησε τα αιτήματα και δικαιώματα των κατοίκων και επιχειρήσεων. Με δική του παρέμβαση, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN, στις 17 Νοεμβρίου, δώρισε σε μαθητές της Σάμου 2ΟΟ τάμπλετ για την ενίσχυση και διευκόλυνση τους στην συνέχιση των εκπαιδευτικών τους υποχρεώσεων.

 Ακόμη, ο Βουλευτής Νομού Σάμου, από την πρώτη στιγμή, είναι σε στενή επικοινωνία και αγαστή συνεργασία με:την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, συντονιστή της επίβλεψης και εφαρμογής των μέτρων, κ. Χ. Τριαντόπουλο,τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. κ. Ευσέβιο, τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Κ. Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Β. Πανουράκη, τους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, κ. Γ. Στάντζο και κ. Α. Λυμπέρη, αντίστοιχα, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, κ. Ν. Στεφανή, την Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, κ. Α. Σταμούλη, και όλο το διοικητικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των ζημιών και την εύρυθμη λειτουργία του νησιού. Επίσης, με τη Στρατιωτική Διοίκηση, την Αστυνομία, και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναμένεται η έγκριση πολλών ακόμα μέτρων στήριξης για την ανακούφιση και αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός. Ανάμεσα τους είναι η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους που έχουν πληγεί, και η πριμοδότηση των τελειόφοιτων μαθητών λυκείου για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Μέσα από αυτή την καταστροφή δίδεται μία ευκαιρία και για την προώθηση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων του νησιού, και την ανάδειξη βασικών αναπτυξιακών κλάδων, όπως το χωροταξικό, τα έργα υποδομών, ο Τουρισμός, η συγκοινωνία, και φυσικά στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και η λειτουργία περισσότερων τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο. Και βέβαια, η οριστική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει το νησί τα τελευταία χρόνια.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Με ανοιχτά σχολεία αύξηση κρουσμάτων (VIDEO)

Published

on

By

Είχα πει στα μέσα Ιανουαρίου πως τα σχολεία δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τον Φεβρουάριο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και επειδή ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει για το τί συμβαίνει με το βρετανικό στέλεχος και θα αυξηθούν τα κρούσματα», λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο διακεκριμένος Έλληνας παιδίατρος είναι σαφής: «Τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν και αυτό το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και στα νοσοκομεία. Επομένως εάν ανοίξουν τα σχολεία με το βρετανικό στέλεχος να διασπείρεται  στη χώρα, θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Με ανοιχτά σχολεία η μετάδοση γίνεται είτε από τα παιδιά στους γονείς, είτε από τους γονείς στα παιδιά λόγω και του συνωστισμού έξω από τα κτήρια».

«Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά δεν περνούν βαριά τη νόσο, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θα χρειαστούν νοσηλεία. Βέβαια τα περιστατικά λοίμωξης και νοσηλείας σε παιδιά από τα στοιχεία που έχουμε στην Ελλάδα, δείχνουν ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχουν τριπλασιαστεί», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Κατέληξε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων

«Είναι γεγονός πως ο ιός έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια αλλά είμαστε και τυχεροί σε σχέση με άλλες χώρες διότι ο καιρός είναι καλύτερος στην Ελλάδα, οπότε μας επιτρέπει να έχουμε και ανοιχτά παράθυρα», τονίζει.

Ποια τα συμπτώματα στα παιδιά ;

Πυρετός που επιμένει, προβλήματα στο γαστρεντερικό, όπως διάρροια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εξανθήματα, είναι κάποια από τα συμπτώματα του Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα εξηγεί αναλυτικά.

Πότε να κάνουν τεστ τα παιδιά ;

Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «οι γονείς εάν παρατηρήσουν στο παιδί τους κάποια ύποπτα συμπτώματα δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλά να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους και να τους κάνουν άμεσα τεστ».

Τι κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους βρεθεί θετικό στον Covid-19 ;

Ο καθηγητής παιδιατρικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντά και σε αυτό το ερώτημα, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες προς τους γονείς, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο πότε χρονικά μπορεί να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις μικρότερες ηλικίες.

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Ελευθερία» – Διάθεση οχήματος απο το Σωματείο Α.με.Α. «Νίκος Μένεγας ο Ίκαρος»

Published

on

By

Το Πανσαμιακό Σωματείο Ατόμων με αναπηρία και φίλων ¨ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ –Ο ΙΚΑΡΟΣ¨, εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει στην Εθνική προσπάθεια για το εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά του Covid-19.

Διαθέτει ένα όχημα ταξί διαμορφωμένου τύπου εννέα θέσεων για άτομα με αναπηρία, για άτομα με κινητικά προβλήματα και υπερήλικες, που δεν μπορούν να μετακινηθούν από μόνοι τους στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου.

Οι πολίτες που επιθυμούν και έχουν ανάγκη θα πρέπει να απευθύνονται στον οδηγό του οχήματος κ.Δημήτριο Κιάσσο, δυο μέρες νωρίτερα, στα τηλέφωνα 6909677900 και 6978947832.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δ.Σ. του Σωματείου ¨ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ –Ο ΙΚΑΡΟΣ¨ για την πολύτιμη αυτή προσπάθεια προς τον συνάνθρωπό τους.

Για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, για να κερδίσουμε την ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨ μας, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά9 λεπτά ago

Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Με ανοιχτά σχολεία αύξηση κρουσμάτων (VIDEO)

Πολιτικά2 ώρες ago

Έρχονται για τοποθέτηση οι προκάτ σχολικές αίθουσες στο Δήμο Δυτικής Σάμου

Σαμιακά2 ώρες ago

«Ελευθερία» – Διάθεση οχήματος απο το Σωματείο Α.με.Α. «Νίκος Μένεγας ο Ίκαρος»

Σαμιακά2 ώρες ago

ΕΟΔΥ: Τρία νέα κρούσματα

Δήμος5 ώρες ago

Από ένα τριαντάφυλλο μοίρασε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου σε όλες τις εργαζόμενες του δήμου

Σαμιακά7 ώρες ago

Έκκληση: Ένα σπίτι για τον τυφλό ΣΑΜ

Σαμιακά8 ώρες ago

Σε προσαγωγές 11 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία – Τι υποστηρίζει η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά9 ώρες ago

Ζητούν τη στελέχωση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Σάμου, Λέσβου και Χίου

Σαμιακά9 ώρες ago

Ανακοίνωση Συλλόγων Γυναικών και Σωματείων της Σάμου για την 8η Μαρτίου

Σαμιακά24 ώρες ago

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας-Πρόσκαιρες βροχές από Τετάρτη βράδυ

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: 4 νέα κρούσματα στη Σάμο

Δημοφιλή