24.4 C
Σάμος
25/06/2024
Πολιτικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας arogi.gov.gr και για τους σεισμόπληκτους στη Σάμο

Ο Χρ. Τριαντόπουλος στη Σάμο: Προχωρά η διαδικασία αποκατάστασης – Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει και για τους σεισμόπληκτους κατοίκους του νησιού

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Σάββατο τη Σάμο, όπου είχε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων του νησιού, με αντικείμενο την πορεία των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τον καταστροφικό σεισμό πριν από ένα έτος ακριβώς.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκτακτη χρηματοδότηση με 21,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών, λιμένων, σχολείων, δικτύων και ναών, την υλοποίηση ενός προγράμματος επιχορήγησης των επιχειρήσεων για την κάλυψη των ζημιών τους με 2,8 εκατ. ευρώ -με ποσοστό κάλυψης στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς-, τη διάθεση 2,5 εκατ. ευρώ στους δήμους για τη στήριξη των πρώτων αναγκών και των οικοσκευών των νοικοκυριών, την υλοποίηση ενός προγράμματος στεγαστικής συνδρομής ύψους 81 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης για τους σεισμόπληκτους ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και τη χρηματοδοτική στήριξη των δήμων για την προώθηση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε και ο σχεδιασμός των έργων και των παρεμβάσεων της επόμενης ημέρας για το νησί της Σάμου -σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία-, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκαν και συζητήθηκαν μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου, όπως (α) η ένταξη στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, την επόμενη περίοδο, για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Σάμου, μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση της διαδικασίας και την ένταξη της στεγαστικής συνδρομής στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, (β) η επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, σε συνέχεια ωρίμανσης του σχετικού σχεδιασμού από την πλευρά τους, με 1,7 εκατ. ευρώ για την επισκευή σχολείων (θα ακολουθήσει και άλλη φάση χρηματοδότησης όσο ωριμάζει ο σχεδιασμός) και (γ) η σύσταση μιας ομάδας έργου υψηλού επιπέδου για την προώθηση των εργασιών αποκατάστασης των ναών του νησιού.

Στη συνέχεια, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος παρευρέθηκε στην τελετή ονοματοδοσίας του δρόμου που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα τα δύο παιδιά στον περσινό σεισμό.

Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και η πορεία στήριξης και αποκατάστασης του σεισμόπληκτου νησιού της Σάμου συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.

Στη σύσκεψη, σε συνέχεια και των αρκετών συσκέψεων και τηλεδιασκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο, συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Βουλευτής κ. Χρ. Στεφανάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μ. Λογοθέτης, ο Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Ν. Γκρέτσας, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γ. Στάντζος, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Α. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γ. Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Σάμου κ. Ν. Στεφανής, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, του Συνδέσμου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Νομού Σάμου και του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά:

« Είναι θέμα υποχρέωση, είναι μία δύσκολη ημέρα, δεν υπάρχουν λόγια, όπως από την πρώτη στιγμή δεν υπήρχαν ανάγκη για λόγια αλλά για έργα, εργασία, συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, όπως κάναμε εδώ και ένα χρόνο, συνεχίζουμε.

Αυτό είναι η απάντηση της πολιτείας στον άδικο χαμό των δύο παιδιών, είναι να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης. Σήμερα είχαμε μία διευρυμένη σύσκεψη στη ΛΑΦ Σάμου με τους παραγωγικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς φορείς. Ο στόχος ήταν να εμπλουτίσουμε το πλαίσιο στήριξης που έχουμε μέχρι τώρα. Ήδη, έχουμε προχωρήσει στην επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας arogi.gov.gr, που θα αφορά και τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας στη Σάμο, έχουν γίνει οι σχετικές διατάξεις, έχει παρθεί απόφαση από την κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής, άρα έχει δρομολογηθεί και αυτό.

Έχουμε ολοκληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία αποζημίωσης των επιχειρήσεων, προχωρούν οι διαδικασίες όσον αφορά τις κατοικίες, μέσα από το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη Σάμο, που σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας στη Σάμο θα μπορούν να πάρουν έναντι της στεγαστικής συνδρομής, ποσά από 14.000€ και κάτω, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές.

Στο τραπέζι όμως μπήκε και η επόμενη ημέρα του νησιού, για υποδομές, για παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς αλλά και τα επιστημονικά ευρήματα και να καταφέρουμε να δρομολογήσουμε το νησί, σε μία τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Αυτό το κάνουμε σε κάθε περιοχή που έχει πληγεί από μία φυσική καταστροφή, το κάνουμε φυσικά και στη Σάμο, με αποτέλεσμα την επόμενη περίοδο να έχουμε μία πιο στοχευμένη σύσκεψη με τους ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς στο νησί, έτσι ώστε να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα της κεντρικής μελέτης που θα πραγματοποιηθεί για το νησί».

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ν.Σάμου , Χριστόδουλος Στεφανάδης είπε :  Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό για τη συνεχή και έμπρακτη στήριξη και την υλοποίηση της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριακό Μητσοτάκη για την πλήρη αποκατάσταση και των ζημιών αλλά και της μελλοντικής ανάπτυξης του νησιού σε όλους τους τομείς.

Related posts

Συνάντηση Βουλευτή Νομού Σάμου με τον Υπουργό Υγείας

admin

Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

admin

Απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας σε Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου

admin

50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Σάμο

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Προχωράμε με τις αξίες μας. Ευχαριστώ για την ψήφο σας!

admin

Το ΚΚΕ ανεβαίνει στη 2η θέση στο Ν.Σάμου με ποσοστό 20,95%

admin

Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου: “Το μήνυμα που ελήφθη”

admin

Στεφανάδης: Ο Ελληνικός λαός μίλησε και έστειλε το μήνυμά του προς όλους

admin

Ευρωεκλογές: Πρώτος σε σταυρούς ο Γιώργος Αυτιάς

admin