Connect with us

Σαμιακά

Ψάρεψε… λεοντόψαρο στο Μεγάλο Σεϊτάνι

Published

on

Ενα πολύ επικίνδυνο ψάρι εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στα νερά του Καρλοβάσου. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, ένα επιθετικό και θανατηφόρο ψάρι.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανώλης Μουρίκης ενώ ψάρευε στην θαλάσσια περιοχή του μεγάλου Σεϊτανίου στις 07.40 το πρωί της Πέμπτης, σηκώνοντας τα δίχτυα του τα οποία είχε ρίξει σε βάθος 100 μέτρων πιάστηκε ένα λεοντόψαρο.

Ο έμπειρος ψαράς κατάλαβε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο ψάρι.Όποιος τρυπηθεί από τα αγκάθια του θα πρέπει άμεσα να λάβει ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Η επίσημη ονομασία του λεοντόψαρου είναι Pterois miles και τρέφεται αποκλειστικά με γόνο.

Αναστασία Μήλιου – Συντονίστρια Επ. Έρευνας Δράσεων Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επισημαίνει :

Το λεοντόψαρο είναι ένα από τα πολλά εισβολικά είδη που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουεζ. “Ανεβαίνει” όλο και πιο βόρεια στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, αρχικά εντοπίστηκε στην Κύπρο και στην Κρήτη όπου αλιεύεται εδώ και χρόνια, ενώ στο Archipelagos Institute of Marine Conservationπαρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζεται βορειότερα, αρχικά στην Κάρπαθο, έπειτα στην Πάτμο, Λειψούς, Ικαρία και τώρα πλέον και στη Σάμο (και σε πολλές άλλες περιοχές του Αιγαίου). 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι σε αντίθεση με άλλα εισβολικά είδη το λεοντόψαρο είναι ένα είδος που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα και λέγεται ότι έχει εξαιρετική γεύση. 
Απλώς απαιτείται λίγη προσοχή στο πώς πιάνουμε το ψάρι όταν είναι ακόμα ζωντανό, καθώς έχει δηλητήριο λίγο πιο “δυνατό” από αυτό της σκορπίνας.

Επομένως είναι καλό να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο η αλίευση του – και η κατανάλωσή του, με στόχο να το αφαιρούμε από το θαλάσσιο οικοσύστημα.

 

 

Comments

comments

Σαμιακά

Μικρής έντασης επεισόδιο στο ΚΥΤ Σάμου

Published

on

By

 

Μικρής έντασης επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου,στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, στο Βαθύ της Σάμου.

Για άγνωστο λόγο ομάδα μεταναστών συνεπλάκησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα σύμφωνα με πληροφορίες , τον τραυματισμό δύο αλλοδαπών, ο ένας εκ των οποίων στο μάτι.

Λίγο αργότερα οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Σάμου.

Η κατάσταση αυτή την ωρα στο ΚΥΤ παραμένει ήρεμη.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων έως και 50 % δίχως έκπτωση στις υπηρεσίες»

Published

on

By

 

Με πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου καλούνται φορείς για υποβολή προτάσεων με στόχο την επιχορήγηση φορέων για την λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η χρηματοδότηση παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.). Το κόστος που περιγράφεται στην πρόσκληση αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2020 και θα χρηματοδοτηθούν μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων, σε δομές κατάλληλες καθώς η προστασία τους αποτελεί επιβεβλημένη εθνική υποχρέωση. Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων άνω των 16 ετών και παράλληλα έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τους ξενώνες φιλοξενίας.

Η στέγαση παρέχεται από το φορέα στους ανήλικους ως υπηρεσία και όχι ως επιδότηση ενοικίου ή επίδομα.

Το ημερήσιο κόστος ανά ανήλικο κυμαίνεται από 44,6  έως 53 ευρώ την ημέρα ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.

Αντίθετα, το κόστος για δομές (ξενώνες) φιλοξενίας, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα,  κυμαίνεται από 63,5 έως 68 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε αυτές.

Τέλος το ημερήσιο κόστος των ξενοδοχείων που επίσης φιλοξενούν ανήλικους είναι περίπου 100 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το κόστος του νέου προγράμματος.

Τονίζεται ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Μετανάστευσης προβλέπονται σαφείς κανόνες διαπίστωσης της ανηλικότητας, ώστε να απολαμβάνουν της ειδικής μεταχείρισης και προστασίας μόνο αυτοί που κατ’ ουσία το δικαιούνται και όχι όσοι πονηρά το επικαλούνται».

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Skyserv θέσεις εργασίας

Published

on

By

Η Skyserv, ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, ανακοινώνει κενές θέσεις εργασίας για τον σταθμό στον αερολιμένα της Σάμου σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο
email smism@skyserv.aero, υπόψη κ. Καρλοβασίτη.

Η αξιολόγηση των βιογραφικών θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνεχιστεί μέχρι την κάλυψη των θέσεων εργασίας.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βιογραφικών είναι η 10/03/2020 .

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Καρλοβασίτης Γεώργιος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2273440082/83

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017