Connect with us

Σαμιακά

Ψηφιοποιείται το αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου

Published

on

Σύναψη προγραµµατικής σύµβασης και έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης “Πολιτιστικός & Εκπαιδευτικός Φάρος Σάμου”  μεταξύ του Δήμου Σάμου και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου. 

Το έργο συνολικού προϋπολογισµού 195.300,00 €,  έχει στόχο να δηµιουργήσει ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα που θα είναι διαθέσιμο όχι μόνο για του πολίτες και τους μαθητές της Σάµου αλλά και όλης της χώρας .Με την ψηφιοποίηση του σπάνιου υλικού της Βιβλιοθήκης, για πρώτη φορά το νησί θα αποκτήσει ένα “Φάρο Πολιτισμού”.

Το έργο θα περιλάβει τους εξής άξονες:

Την Ενδυνάµωση της τεχνολογικής υποδοµής της Βιβλιοθήκης µε κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισµό, εξοπλισµό ασφαλείας και ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης  και προβολής του έντυπου υλικού και ψηφιακού αρχειακού υλικού στο διαδίκτυο.

Για το σκοπό αυτό θα αποκτηθεί λογισµικό τελευταίας τεχνολογίας, ολοκληρωµένο, και βασισµένο σε τεχνολογίες web, το οποίο εκτός από την αναβάθµιση των λειτουργιών της βιβλιοθήκης θα έχει τη δυνατότητα την διαχείριση του ψηφιακού υλικού στην οποία θα έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό µέσω internet, tablets, και έξυπνων κινητών.

Παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στους  χρήστες να εκφράζουν τη γνώµη τους, να κάνουν προτάσεις, ακόµη και να συµβάλουν µε υλικό που τυχόν διαθέτουν στον εµπλουτισµό του περιεχοµένου της Πύλης και της Βιβλιοθήκης κατ’ επέκταση.

Φωτογραφία samosbook.blogspot.com

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Published

on

By

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO). Αποτελεί ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την υψηλή αποστολή της Πολιτικής Προστασίας και με στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη των κινδύνων και στην ετοιμότητα για τη διαχείριση συνακόλουθων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, έχει θεσπίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για επεμβάσεις παροχής βοηθείας καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης δράσεων Πολιτικής Προστασίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι πάντοτε και μια αφορμή μνήμης και απότισης τιμής στους επαγγελματίες και εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, τους διασώστες και τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες συνανθρώπων και αποτελούν λαμπρά παραδείγματα σθένους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης και με σύμμαχο τη γνώση προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση που μπορεί να προέρχεται είτε από φυσική είτε από ανθρωπογενής είτε ακόμα και από τεχνολογική καταστροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο 2020 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως ο σεισμός της Σάμου, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ισχυρές χιονοπτώσεις καθώς και την έξαρση της πανδημίας κλπ. Με τα μέσα που διαθέτουμε και κυρίως στηριζόμενοι στους ανθρώπινους πόρους υπηρετούμε πάντοτε την δημόσια ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Semper Parati, iuxta cives.

Δημήτριος Α. Μαλλιαρός

Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Από το Σάββατο (6/3) η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου με τη Θεσσαλονίκη

Published

on

By

Οι αρχές του Υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να διατηρήσουν σε ετήσια και μόνιμη βάση το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης, καθώς η γραμμή αυτή στο παρελθόν έχει βοηθήσει τουριστικά το νησί μας τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Έτσι λοιπόν από το Σάββατο (6/3) ξεκινάει μετά από 12 χρόνια η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου με τη Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιείται με το Blue Star Chios μία φορά την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 6/3/3021 έως 16/6/2021 και από 06 Σεπτεμβρίου 2021 έως και 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το πλοίο θα αναχωρεί από την Σάμο για την Θεσσαλονίκη κάθε Σάββατο στις 01.55, ενώ από την Θεσσαλονίκη για Σάμο η αναχώρηση του πλοίου έχει προγραμματιστεί κάθε Σάββατο στις 21.00.

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή