15.5 C
Σάμος
25/03/2023
Σαμιακά

Ψωρίαση και αρθρίτιδα – Μια κρυφή σχέση πιο συχνή απ’όσο πιστεύατε

 

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση προκαλείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να εμφανιστεί ως κόκκινα ή λευκά φολιδωτά μπαλώματα σε ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ωστόσο, σε πιο σκούρες επιδερμίδες η πλάκα είναι πιο παχιά και ο αποχρωματισμός είναι πιο σκούρος, πιθανώς να εμφανίζεται ως μωβ, γκρι ή καφέ πλάκες. Δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να βοηθήσουν.

 

Ποια είναι τα αίτια της ψωρίασης;

 

Η ακριβής αιτία της ψωρίασης είναι άγνωστη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και το οικογενειακό ιστορικό μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιταχύνεται, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού κυττάρων του δέρματος. Αντί να πέσουν, τα κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος, σχηματίζοντας τις πλάκες ψωρίασης.

 

Τι είναι η Ψωριασική Αρθρίτιδα (PsA);

 

Η PsA είναι μια χρόνια ασθένεια των αρθρώσεων και των τενόντων με άγνωστη αιτία. Όταν έχετε PsA, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς όπως το δέρμα και τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό η PsA ονομάζεται αυτοάνοσο νόσημα.

 

Η PsA εμφανίζεται κυρίως με δύο είδη συμπτωμάτων – στο σκελετό και στο δέρμα. Επιπλέον οι οφθαλμοί, τα αγγεία της καρδιάς και το έντερο μπορεί να προσβληθούν. Οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα ως ασύνδετες καταστάσεις, αλλά μπορεί και να συνδέονται μεταξύ τους. Εάν ο πόνος, η δυσκαμψία, το πρήξιμο στο σκελετό ή τα συμπτώματα του δέρματος δεν εντοπιστούν έγκαιρα, μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα.

 

Δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση που να μπορεί να καθορίσει εάν έχετε τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Συζητήστε τα συμπτώματά σας με το γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή/και εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ρευματολόγο για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη για εσάς αγωγή. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ενοχλημάτων του δέρματος και των αρθρώσεων και την προστασία από μόνιμη βλάβη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες με λιγότερη δυσκολία ή και χωρίς καμία ενόχληση.

 

 

FACTS:

-H Ψωριασική Αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών.

-Περίπου ο ίδιος αριθμός γυναικών και ανδρών έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.

-Περίπου το 15,5% των ασθενών με Ψωρίαση έχουν μη διαγνωσμένη

Ψωριασική Αρθρίτιδα.

-Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με ΨΑ μπορεί να καθυστερήσουν πάνω από 2

χρόνια πριν λάβουν τη σωστή διάγνωση.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ψωριασικής Αρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα και η εμφάνιση της ψωριασικής αρθρίτιδας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αν και δεν υπάρχει κάποιος δείκτης σίγουρης διάγνωσης της πάθησης, μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα που εντοπίζονται μεταξύ των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα είναι:

  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Δυσκαμψία ή πρήξιμο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις
  • Κόκκινες ή ζεστές αρθρώσεις
  • Πρήξιμο «σαν λουκάνικο» στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών
  • Πόνος μέσα και γύρω από τα πόδια και τους αστραγάλους
  • Πυκνά, κόκκινα, φολιδωτά (σα λέπια) μπαλώματα στο δέρμα σας
  • Χρόνιος πόνος στη μέση και δυσκαμψία
FACT:

85% των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν εμφανίσει παχιά, κόκκινα μπαλώματα στο δέρμα τους πριν εμφανίσουν συμπτώματα στις αρθρώσεις.

 

Έχω Ψωριασική Αρθρίτιδα;

 

Εάν είχατε ψωρίαση και αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις, είναι πιθανό να πάσχετε από ψωριασική αρθρίτιδα. Ο ρευματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Είναι σημαντικό να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την κατάστασή σας. Αυτό περιλαμβάνει:

1)την κατανόηση των συμπτωμάτων σας και

2)τον τρόπο με τον οποίο η ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας.

FACT:

Οι σύγχρονες θεραπείες για την Ψωριασική Αρθρίτιδα είναι αποτελεσματικές τόσο στις αρθρώσεις , όσο και στο δέρμα των ασθενών

Η ενημέρωση μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με το ρευματολόγο σας για μια κατάλληλη θεραπευτική επιλογή που σας ταιριάζει.

 

Γιάννης Σοφιανός

Ρευματολόγος

Σάμος
τηλ.2273086970

Related posts

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική λόγω δυνατών ανέμων στα νησιά μας

admin

Zητήθηκε μετακίνηση παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Ικαρίας σε αυτό της Σάμου

admin

Ποιες είναι οι Καλύτερες Τούρτες για τα Γενέθλια του Παιδιού σας

admin

Καταγγελία για περιστατικά δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς στη Σάμο

admin

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρλοβάσου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

admin

Έπεσε από σκαλωσιά εν ώρα εργασίας

admin

Θετική η Dodekanisos Seaways για προσέγγιση και στο λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου

admin

+πλευση ΑΜΚΕ – Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

admin

Συνάντηση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε Σάμου με τον παραδίδοντα Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin