Connect with us

Σαμιακά

Όλα έτοιμα για την χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων της Σάμου

Published

on

Στη χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων που αναπτύσσονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο του  νησιού, µε έµφαση στις ορεινές, αγροτικές και µειονεκτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές µακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες του µαζικού τουρισµού, µε στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας των περιοχών αυτών, προχωρά η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ήδη εγκρίθηκε το ποσό των 19.000 ευρώ για τις εργασίες επισκόπησης και μέτρησης τμημάτων μονοπατιών για την εξασφάλιση βατότητας σε ποδηλατικές διαδρομές και αναρριχητικά πεδία, τις οποίες θα κάνει η εταιρεία “Terrain Χαρτογραφική Ι.Κ.Ε”, η οποία έχει εκτελέσει πολλές χαρτογραφικές εργασίες στη  Σάµο από το 2008 µέχρι σήµερα, και έχει εκδώσει αναλυτικό πεζοπορικό και  αναρριχητικό χάρτη υψηλής ακρίβειας για το νησί μας, καθώς και έναν πεζοπορικό οδηγό µε 32 πεζοπορικές διαδροµές συνολικού µήκους 240 χιλιοµέτρων.  Επιπλέον, η εταιρία  έχει  σχεδιάσει και έχει εκδώσει τον Αναρριχητικό Οδηγό Καλύμνου και τον  Αναρριχητικό Οδηγό Ελλάδας, γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων και τη χάραξη αναρριχητικών διαδροµών.

Η επιλογή των διαδροµών και η µεθοδολογία καταγραφής των εργασιών θα γίνει σε τρία στάδια:

1ο στάδιο: Συγκέντρωση στοιχείων

Το πρώτο στάδιο θα περιλαµβάνει συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών από πολλές πηγές, όπως πεζοπορικοί οδηγοί και χάρτες που  κυκλοφορούν για τη Σάµο, πληροφορίες από ντόπιους πεζοπόρους, ορειβάτες, αναρριχητές, κυνηγούς, αγρότες και άλλους κατοίκους της ενδοχώρας της Σάµου.

2ο στάδιο: Επιτόπια έρευνα και σκαριφηµατική απεικόνιση

Ο έλεγχος και η ακριβής χαρτογραφική καταγραφή όλων των πληροφοριών θα γίνει µε εκτεταµένη επιτόπια έρευνα  και σκαριφηµατική απεικόνιση των ποδηλατικών διαδροµών και των αναρριχητικών πεδίων.

3ο στάδιο: Τελική επιλογή

Η επιλογή των διαδροµών θα γίνει σύµφωνα µε τα εξής κριτήρια:

  • Κοινωνικά και οικονοµικά κριτήρια. 

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, ώστε οι προτεινόµενες σηµατοδοτηµένες ποδηλατικές διαδροµές να φέρουν κόσµο σε χωριά για την τόνωση της τοπικής οικονοµίας, τη στήριξη των τοπικών καταστηµάτων και των τοπικών προϊόντων.

  • Οµορφιά της διαδροµής.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα πληρούν στο µέγιστο βαθµό την προδιαγραφή της οµορφιάς του φυσικού και δοµηµένου περιβάλλοντος, δεδοµένου ότι στόχος τους είναι να προσελκύσουν επισκέπτες στην κάθε περιοχή.
  • Ασφάλεια και άνεση.Οι ποδηλατικές διαδροµές που θα επιλεγούν δεν θα διέρχονται από σηµεία επικίνδυνα για την ασφάλεια του ποδηλάτη, και δεν θα  υπερβαίνουν τα 500 µ. θετικής υψοµετρικής διαφοράς (ανάβασης) ανά 10.000µ. απόστασης. Τα αναρριχητικά πεδία και οι αναρριχητικές διαδροµές που θα επιλεγούν θα είναι σε ορθοπλαγιές µε εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, σε ορθοπλαγιές χωρίς σαθρούς βράχους και χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια του αναρριχητή.
  • Ενδιαφέροντα αξιοθέατα.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει και να γνωρίσει τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της Σάµου.
  • Εξυπηρετήσεις.Οι διαδροµές που θα επιλεχτούν, θα είναι αυτές, ώστε να προσφέρουν εξυπηρετήσεις στους ενδιαφερόµενους όπως ύπαρξη δροµολογίων λεωφορείων, ύπαρξη εστιατορίων κατά τη διάρκεια ή το τέλος της διαδροµής, ύπαρξη αµαξιτού δρόµου στο τέλος της διαδροµής ή αν η διαδροµή έχει κοινό σηµείο αφετηρίας-τερµατισµού.

Πηγή Σαμιακόν Βήμα 

Φώτο αρχείου (Κάλυμνος).

Comments

comments

Σαμιακά

Κέρκης: Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία

Published

on

By

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου η ομάδα του Κέρκη δίνει τον πρώτο της εντός έδρας αγώνα για την νέα χρονιά, απέναντι στην ομάδα Νέοι Βύρωνα,στα πλαίσια της 3 αγωνιστικής του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος.

Στόχος να διατηρήσουν το αήττητο σερί τους και να πανηγυρίσουν στο γήπεδο της πρωτεύουσας της Σάμου την δέκατη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια.

Η ομάδα του Κέρκη σημειώνει: Σας περιμένουμε όλους εκεί για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας για την «Πορφυριάδα»

Published

on

By

Με αφορμή το περιστατικό της τριήμερης παύσης λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου «Πορφυριάδα» στο Καρλόβασι, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης από προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε), ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας θα ήθελε να ενημερώσει για τα παρακάτω.

Η ασφάλεια όλων των Ε.Η.Ε αλλά και ιδιαίτερα των Ε.Η.Ε σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως είναι οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα νοσοκομεία, τα φροντιστήρια, παιδότοποι, κ.λ.π είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για να το αφήνουμε στην «τύχη» του.

Η ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα το Άρθρο 5 «Έλεγχοι & Επανέλεγχοι των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων» της Υπουργικής Απόφασης με Αρ.Φ.7.5/1816/88 (ΦΕΚ Β΄ 470/5-3-2004), προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατήρηση της ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας των Ε.Η.Ε στους παραπάνω ιδιαίτερα «ευαίσθητους» χώρους, καθορίζει ότι κάθε ένα (1) έτος θα πρέπει να διενεργείται επανέλεγχος των Ε.Η.Ε σε όλους αυτούς τους χώρους.

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας, προς την παραπάνω κατεύθυνση εφαρμογής της ισχύουσας Νομοθεσίας για την ασφαλή λειτουργία των Ε.Η.Ε ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων του νησιού, είχε στείλει σχετικό έγγραφο από της 15/11/2012 προς τον Δήμο Σάμου που έχει την ευθύνη και την εποπτεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ασφάλεια, αν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο ή την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Σάμου ή τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου (όπου κοινοποιήσαμε το παραπάνω έγγραφο), αλλά δυστυχώς το γεγονός της παύσης λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου «Πορφυριάδα» για τρεις ημέρες λόγω της Ε.Η.Ε, μας δείχνει το πρόβλημα.

Το οποίο πρόβλημα είναι η κακή κατάσταση της Ε.Η.Ε, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει επανελεγχθεί για να διαπιστωθεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία της και να βελτιωθούν, επιδιορθωθούν, όλες οι πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν από μία διακοπή λειτουργίας έως και ένα ατύχημα.

Τέλος,  ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας για μία ακόμη φορά και προκειμένου να μην προκαλούμε την τύχη μας, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να δείξουν την επιβεβλημένη ευθύνη και ευαισθησία, εφαρμόζοντας τα όσα ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία περί του επανελέγχου των Ε.Η.Ε στους ιδιαίτερα «ευαίσθητους» δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού.

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας και όλα τα μέλη του βρίσκονται στη διάθεση όλων των υπεύθυνων και ευαίσθητων φορέων και πολιτών του νησιού μας, για κάθε ενημέρωση και συνεργασία στο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που άπτεται της ασφάλειας όλων των πολιτών και συνανθρώπων μας.

Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Η Σάμου & Ικαρίας

Ο Πρόεδρος                               Ο Γ.Γραμματέας

Δημήτρης Ζαχαριόγλου                Γεώργιος Γαρουφαλής

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στέγαστρο στο Βαθύ

Published

on

By

Σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, το ετοιμόρροπο στέγαστρο που τοποθετήθηκε αρχικά  για να προστατεύσει τους πολίτες από την πτώση δοµικών υλικών.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το στέγαστρο το οποίο βρίσκεται πίσω από το πρώην κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στο Βαθύ της Σάμου.

Μια ξύλινη κατασκευή ξεχασμένη κι αφημένη στο έλεος του χρόνου, που ουδέποτε της έχει γίνει κάποια συντήρηση.

Απλά, αναμένει την ώρα που… θα καταρρεύσει! Δεν χωρεί καμία αμφιβολία πως θα καταρρεύσει.

Αν μη τι άλλο, οι πρώτοι που κινδυνεύουν σε μια τέτοια ενδεχόμενη κατάρρευση είναι οι ίδιοι οι πεζοί, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το σχολείο.

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ότι ο ένας ξύλινος δοκός στηρίζεται στη κυριολεξία στο γράμμα “Κ” της ταμπέλας, ενώ εύκολα παρατηρεί κανείς ότι η κατασκευή γέρνει, αφού πολλά στηρίγματα της έχουν αποκολληθεί.Χρειάζεται άμεσα παρέμβαση εδώ και τώρα γιατί εγκυμονεί κίνδυνο πρόκλησης τραυματισμού σε περαστικό.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017