Connect with us

Σαμιακά

Όλα έτοιμα για την χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων της Σάμου

Published

on

Στη χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων που αναπτύσσονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο του  νησιού, µε έµφαση στις ορεινές, αγροτικές και µειονεκτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές µακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες του µαζικού τουρισµού, µε στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας των περιοχών αυτών, προχωρά η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ήδη εγκρίθηκε το ποσό των 19.000 ευρώ για τις εργασίες επισκόπησης και μέτρησης τμημάτων μονοπατιών για την εξασφάλιση βατότητας σε ποδηλατικές διαδρομές και αναρριχητικά πεδία, τις οποίες θα κάνει η εταιρεία “Terrain Χαρτογραφική Ι.Κ.Ε”, η οποία έχει εκτελέσει πολλές χαρτογραφικές εργασίες στη  Σάµο από το 2008 µέχρι σήµερα, και έχει εκδώσει αναλυτικό πεζοπορικό και  αναρριχητικό χάρτη υψηλής ακρίβειας για το νησί μας, καθώς και έναν πεζοπορικό οδηγό µε 32 πεζοπορικές διαδροµές συνολικού µήκους 240 χιλιοµέτρων.  Επιπλέον, η εταιρία  έχει  σχεδιάσει και έχει εκδώσει τον Αναρριχητικό Οδηγό Καλύμνου και τον  Αναρριχητικό Οδηγό Ελλάδας, γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων και τη χάραξη αναρριχητικών διαδροµών.

Η επιλογή των διαδροµών και η µεθοδολογία καταγραφής των εργασιών θα γίνει σε τρία στάδια:

1ο στάδιο: Συγκέντρωση στοιχείων

Το πρώτο στάδιο θα περιλαµβάνει συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών από πολλές πηγές, όπως πεζοπορικοί οδηγοί και χάρτες που  κυκλοφορούν για τη Σάµο, πληροφορίες από ντόπιους πεζοπόρους, ορειβάτες, αναρριχητές, κυνηγούς, αγρότες και άλλους κατοίκους της ενδοχώρας της Σάµου.

2ο στάδιο: Επιτόπια έρευνα και σκαριφηµατική απεικόνιση

Ο έλεγχος και η ακριβής χαρτογραφική καταγραφή όλων των πληροφοριών θα γίνει µε εκτεταµένη επιτόπια έρευνα  και σκαριφηµατική απεικόνιση των ποδηλατικών διαδροµών και των αναρριχητικών πεδίων.

3ο στάδιο: Τελική επιλογή

Η επιλογή των διαδροµών θα γίνει σύµφωνα µε τα εξής κριτήρια:

  • Κοινωνικά και οικονοµικά κριτήρια. 

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, ώστε οι προτεινόµενες σηµατοδοτηµένες ποδηλατικές διαδροµές να φέρουν κόσµο σε χωριά για την τόνωση της τοπικής οικονοµίας, τη στήριξη των τοπικών καταστηµάτων και των τοπικών προϊόντων.

  • Οµορφιά της διαδροµής.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα πληρούν στο µέγιστο βαθµό την προδιαγραφή της οµορφιάς του φυσικού και δοµηµένου περιβάλλοντος, δεδοµένου ότι στόχος τους είναι να προσελκύσουν επισκέπτες στην κάθε περιοχή.
  • Ασφάλεια και άνεση.Οι ποδηλατικές διαδροµές που θα επιλεγούν δεν θα διέρχονται από σηµεία επικίνδυνα για την ασφάλεια του ποδηλάτη, και δεν θα  υπερβαίνουν τα 500 µ. θετικής υψοµετρικής διαφοράς (ανάβασης) ανά 10.000µ. απόστασης. Τα αναρριχητικά πεδία και οι αναρριχητικές διαδροµές που θα επιλεγούν θα είναι σε ορθοπλαγιές µε εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, σε ορθοπλαγιές χωρίς σαθρούς βράχους και χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια του αναρριχητή.
  • Ενδιαφέροντα αξιοθέατα.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει και να γνωρίσει τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της Σάµου.
  • Εξυπηρετήσεις.Οι διαδροµές που θα επιλεχτούν, θα είναι αυτές, ώστε να προσφέρουν εξυπηρετήσεις στους ενδιαφερόµενους όπως ύπαρξη δροµολογίων λεωφορείων, ύπαρξη εστιατορίων κατά τη διάρκεια ή το τέλος της διαδροµής, ύπαρξη αµαξιτού δρόµου στο τέλος της διαδροµής ή αν η διαδροµή έχει κοινό σηµείο αφετηρίας-τερµατισµού.

Πηγή Σαμιακόν Βήμα 

Φώτο αρχείου (Κάλυμνος).

Comments

comments

Σαμιακά

Στην ιστορία πέρασε το Tour de Samos II 

Published

on

By

Μια πανδαισία παλαιών οχημάτων κατέκλυσε  και πάλι το νησί της Σάμου

Στην ιστορία πέρασε το Tour de Samos II την Κυριακή το απόγευμα ολοκληρώνοντας  με απολυτή επιτυχία το διήμερο αγώνα στον οποίο έλαβαν μέρος 37 οχήματα-αντίκες και τα πληρώματα τους.

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου, στο Νέο Λιμάνι Καρλοβάσου. Η διαδρομή της πρώτης αυτής ημέρας ήταν : Μαραθόκαμπος, Όρμος, Κουμέικα, Πλατανος, Αγιοι Θεόδωροι, Μαραθοκαμπος, Ισωματα, Λιμνιώνας Δρακαίοι ,λιμνιωνας Ισιωματα, Ορμος, Λεκα, Λιμάνι Καρλόβασι.

Σήμερα Κυριακή, η εκκίνηση δόθηκε και πάλι στο Καρλόβασι και ακολούθησαν την διαδρομή : Βαθύ, Μυτιλινιοί, Χώρα, Μαυρατζαίοι Μονή Τιμίου Σταυρού Κουμαδαραίοι, Πύργος, Σπαθαραίοι, Παγώνδας,  με τερματισμό το Πυθαγόρειο.

Ο αγώνας συνδιοργανώνεται από την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτων Κορίνθου και τη TRISKELION, υπό την έγκριση της Επιτροπής Αγώνων Αυτοκινήτου της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος και διεξάγεται σύμφωνα με τον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα της FIA και τον ΕΑΚ Ιστορικών Αυτοκινήτων, με πλήρη τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

Στο φετινό Tour de Samos II συμμετείχαν εφοπλιστές, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην δήμαρχος Σάμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα.

 

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο απο TRISKELION

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

16 Ιουνίου: Γιορτή του πατέρα

Published

on

By

Η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια.

Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατεράδες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Εννέα πανέμορφα μοντέλα από το Ισραήλ στη Σάμο

Published

on

By

Στη Σάμο βρέθηκε για περίπου 4 ημέρες ομάδα φωτογράφων και γνωστών ισραηλινών μοντέλων, η οποία πραγματοποίησε fashion photoshoot σε διάφορα σημεία του νησιού μας, προκειμένου να προβληθούν στον έντυπο τύπο, σε τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας του Ισραήλ και φυσικά σε όλα τα social media με βασικότερο το Instagram .

Το project υλοποιήθηκε όπως μεταδίδει το Σαμιακόν Βήμα, από τον Tour Operator Diesenhaus, ο οποίος έχει ξεκινήσει από πέρυσι πτήσεις τσάρτερ από το Τελ Αβίβ στη Σάμο, σε συνεργασία με ένα από τα καλύτερα πρακτορεία μοντέλων τoυ Ισραήλ το Yuri Models .

Την οργάνωση στη Σάμο ανέλαβε το γραφείο Rhenia Tours με την ευγενική βοήθεια των ξενοδοχείων Doryssa Seaside και Proteas Blu.

Τα εννέα μοντέλα έφτασαν στη Σάμο και φωτογραφήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού μας, όπως το Ποτάμι, τα Τσόπελα, το Κοκκάρι, τη Χρυσή Άμμο, με σκοπό την προώθηση του νησιού στην τουριστική αγορά του Ισραήλ, προκειμένου οι κάτοικοι της χώρας να γνωρίσουν το νησί μας.

Μερικά από τα μοντέλα και τους φωτογράφους μοιράστηκαν ήδη με τους χιλιάδες followers τους στο Instagram φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017