Connect with us

Σαμιακά

Όλα έτοιμα για την χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων της Σάμου

Published

on

Στη χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων που αναπτύσσονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο του  νησιού, µε έµφαση στις ορεινές, αγροτικές και µειονεκτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές µακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες του µαζικού τουρισµού, µε στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας των περιοχών αυτών, προχωρά η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ήδη εγκρίθηκε το ποσό των 19.000 ευρώ για τις εργασίες επισκόπησης και μέτρησης τμημάτων μονοπατιών για την εξασφάλιση βατότητας σε ποδηλατικές διαδρομές και αναρριχητικά πεδία, τις οποίες θα κάνει η εταιρεία “Terrain Χαρτογραφική Ι.Κ.Ε”, η οποία έχει εκτελέσει πολλές χαρτογραφικές εργασίες στη  Σάµο από το 2008 µέχρι σήµερα, και έχει εκδώσει αναλυτικό πεζοπορικό και  αναρριχητικό χάρτη υψηλής ακρίβειας για το νησί μας, καθώς και έναν πεζοπορικό οδηγό µε 32 πεζοπορικές διαδροµές συνολικού µήκους 240 χιλιοµέτρων.  Επιπλέον, η εταιρία  έχει  σχεδιάσει και έχει εκδώσει τον Αναρριχητικό Οδηγό Καλύμνου και τον  Αναρριχητικό Οδηγό Ελλάδας, γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων και τη χάραξη αναρριχητικών διαδροµών.

Η επιλογή των διαδροµών και η µεθοδολογία καταγραφής των εργασιών θα γίνει σε τρία στάδια:

1ο στάδιο: Συγκέντρωση στοιχείων

Το πρώτο στάδιο θα περιλαµβάνει συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών από πολλές πηγές, όπως πεζοπορικοί οδηγοί και χάρτες που  κυκλοφορούν για τη Σάµο, πληροφορίες από ντόπιους πεζοπόρους, ορειβάτες, αναρριχητές, κυνηγούς, αγρότες και άλλους κατοίκους της ενδοχώρας της Σάµου.

2ο στάδιο: Επιτόπια έρευνα και σκαριφηµατική απεικόνιση

Ο έλεγχος και η ακριβής χαρτογραφική καταγραφή όλων των πληροφοριών θα γίνει µε εκτεταµένη επιτόπια έρευνα  και σκαριφηµατική απεικόνιση των ποδηλατικών διαδροµών και των αναρριχητικών πεδίων.

3ο στάδιο: Τελική επιλογή

Η επιλογή των διαδροµών θα γίνει σύµφωνα µε τα εξής κριτήρια:

  • Κοινωνικά και οικονοµικά κριτήρια. 

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, ώστε οι προτεινόµενες σηµατοδοτηµένες ποδηλατικές διαδροµές να φέρουν κόσµο σε χωριά για την τόνωση της τοπικής οικονοµίας, τη στήριξη των τοπικών καταστηµάτων και των τοπικών προϊόντων.

  • Οµορφιά της διαδροµής.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα πληρούν στο µέγιστο βαθµό την προδιαγραφή της οµορφιάς του φυσικού και δοµηµένου περιβάλλοντος, δεδοµένου ότι στόχος τους είναι να προσελκύσουν επισκέπτες στην κάθε περιοχή.
  • Ασφάλεια και άνεση.Οι ποδηλατικές διαδροµές που θα επιλεγούν δεν θα διέρχονται από σηµεία επικίνδυνα για την ασφάλεια του ποδηλάτη, και δεν θα  υπερβαίνουν τα 500 µ. θετικής υψοµετρικής διαφοράς (ανάβασης) ανά 10.000µ. απόστασης. Τα αναρριχητικά πεδία και οι αναρριχητικές διαδροµές που θα επιλεγούν θα είναι σε ορθοπλαγιές µε εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, σε ορθοπλαγιές χωρίς σαθρούς βράχους και χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια του αναρριχητή.
  • Ενδιαφέροντα αξιοθέατα.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει και να γνωρίσει τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της Σάµου.
  • Εξυπηρετήσεις.Οι διαδροµές που θα επιλεχτούν, θα είναι αυτές, ώστε να προσφέρουν εξυπηρετήσεις στους ενδιαφερόµενους όπως ύπαρξη δροµολογίων λεωφορείων, ύπαρξη εστιατορίων κατά τη διάρκεια ή το τέλος της διαδροµής, ύπαρξη αµαξιτού δρόµου στο τέλος της διαδροµής ή αν η διαδροµή έχει κοινό σηµείο αφετηρίας-τερµατισµού.

Πηγή Σαμιακόν Βήμα 

Φώτο αρχείου (Κάλυμνος).

Comments

comments

Σαμιακά

ΚΕΦΙΑΠ Σάμου : «Τα παιδιά τρώνε, παίζουν και κοιμούνται με τα ποντίκια»

Published

on

By

Γράφει η Σταματία Ράπτη. 

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) άλλαξε όνομα και έγινε ΚΕΦΙΑΠ(Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης).

Δεν άλλαξε όμως ο σκοπός του κέντρου, ο οποίος αποτελεί “ανοιχτή” δομή κοινωνικής φροντίδας, που απευθύνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το είδος και το βαθμό αναπηρίας.

Οι υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει είναι της διάγνωσης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, υποστήριξης και αποκατάστασης στα άτομα με αναπηρίες.
Θα πρέπει να διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ενώ αποτελεί φορέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο ΚΕΦΙΑΠ, το μοναδικό κέντρο στο νησί μας και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία μέσα σε αυτό θα πρέπει να εργάζεται ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπεύτριες, επισκέπτρια υγείας, νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, και απαραίτητα παιδίατρος .

Και αντί οι κυβερνώντες να έχουν φροντίσει να έχουν εξασφαλίσει από ένα πρόγραμμα δωδεκάμηνης απασχόλησης του ΟΑΕΔ τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, τους πήραν και την μοναδική παιδίατρο που τους εξυπηρετούσε όλα αυτά τα χρόνια.

Φωνή απόγνωσης απεύθυνε σήμερα μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Ράδιο Αρμονία ,η προεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και ΕΕΕΕΚ Σάμου κ. Σοφία Παπαδοπούλου για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τόσο τα παιδιά με αναπηρίες , όσο και οι οικογένειες τους .

Και ο κύκλος εγκατάλειψης απαξίωσης και αποδιοργάνωσης, αντί να κάνει βήματα σταθεροποιημένης λειτουργίας και αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τα ειδικά σχολεία, προσφέροντας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον πολλαπλών επιβαρύνσεων που για ορισμένα στρώματα του πληθυσμού είναι δυσβάστακτα, κάποιοι αδιαφορούν πλήρως .

Το εν λόγω κέντρο δεν έχει κανένα εξειδικευμένο επιστήμονα πλην ελαχίστων, ενώ τα παιδάκια φιλοξενούνται μέσα σε ένα ακατάλληλο κτίριο , το οποίο έχει ελεγχθεί από τις υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς παρεμβάσεις δεν έγιναν.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχοντας το κτίριο αποφάνθηκαν για την ακαταλληλότητα του, αλλά ελάχιστες παρεμβάσεις έγιναν όλα αυτά χρόνια για την βελτίωση της εικόνας του.

Τα παιδιά πέρα από την υγρασία που υπάρχει μας είπε η κ. Παπαδοπούλου τρώνε, παίζουν και κοιμούνται με τα ποντίκια. ««Τα ποντίκια έχουν τόσο εξοικειωθεί με τα παιδιά που μπορούν άνετα να φτιάξουν παστίτσιο μαζί τους», κατέληξε, η πρόεδρος. 

Και αναρωτιόμαστε.
Που είναι οι άρχοντες του τόπου; Που είναι η πολιτεία; Που είναι όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται για τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους;

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Κέρκης στο final four ανόδου για την Volleyleage

Published

on

By

Νέοι Βύρωνος – ΑΣ Κέρκης Μαραθοκάμπου 0-3.

Μια ιστορική μέρα για τον αθλητικό σύλλογο Κέρκη Μαραθοκάμπου καθώς και για ολόκληρο το νησί της Σάμου , αφού με την σημερινή νίκη της ομάδας σφραγίσε και μαθηματικά την είσοδο του στο final four ανόδου για την Volleyleage.

Ο σύλλογος αναφέρει :

“Κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά σε οποιοδήποτε άθλημα στο νησί μας.

Επόμενο ραντεβού το Σάββατο με την ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης στο γήπεδο της Σάμου όπου εκεί με νίκη σφραγίζουμε και την πρωτιά στον όμιλο μας”

Φωτο: Ηλιάνα Τζούφα.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέα γενική συνέλευση στο δημοτικό σχολείο Βαθέος

Published

on

By

Νέα γενική συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου & δημοτικού σχολείου Βαθέος, σήμερα Σάββατο, στις 5 το απόγευμα.

Θέμα της συνέλευσης η συνέχιση ή η προσωρινή λύση της αποχής.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017