Connect with us

Πολιτιστικά

Όλα τα διηγήματα του Γεώργη Ν. Καρατζά

Published

on

Γεώργη Ν. Καρατζά, Διηγήματα. Εισαγωγή- Μεταγραφή- Επίμετρο:  Χρίστος Λάνδρος, Απόπλους 2019

Για πρώτη φορά εκδίδονται συγκεντρωτικά τα διηγήματα του Γ. Ν. Καρατζά, του πρώτου Σαμιώτη διηγηματογράφου, σε έναν καλαίσθητο τόμο. Τα διηγήματα γράφτηκαν σε γλώσσα δημοτική κατά την περίοδο 1896 – 1931. Δημοσιεύτηκαν σε τοπικές εφημερίδες, σαμιακά περιοδικά και στο αθηναϊκό περιοδικό Νουμάς. Μερικά βρέθηκαν σε χειρόγραφα τετράδιά του, που είχε διασώσει η κόρη του Ιωάννα Χίου.

Ο Γ. Ν. Καρατζάς γεννήθηκε στον Μαραθόκαμπο Σάμου, φοίτησε στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και σπούδασε στη Φιλοσοφική και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σταδιοδρόμησε ως εκπαιδευτικός στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου, σε σχολές της Κωνσταντινούπολης, του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, στην Κοζάνη. Μέλος του Αδερφάτου της Εθνικής γλώσσας, συνεργάτης του Νουμά», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Μαζί με τον Ζήσιμο Σίδερη αποτελούν τους κορυφαίους Σαμιώτες δημοτικιστές. Συνεργάστηκε με τον φίλο και κουμπάρο του Αλέξανδρο Πάλλη. Τα διηγήματά του ξεπερνούν τα όρια της ηθογραφίας και θίγουν κοινωνικά ζητήματα. Υιοθέτησε την χρήση της δημοτικής, σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε κωδικοποιημένη γραμματική της και κανόνες ορθογραφίας. Ο αναγνώστης και μελετητής του έργου του έχει τη δυνατότητα, πέραν της αισθητικής απόλαυσης, να μελετήσει και την εξέλιξη της γλώσσας του και τις επιλογές ορθογραφίας που κάνει.

Τη μεταγραφή των διηγημάτων στην μορφή που γράφτηκαν έκαμε ο  Χρίστος Λάνδρος, ο οποίος προτάσσει εκτενή εισαγωγή για τον Καρατζά, την εποχή και το έργο του. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Βαγγέλης Δημητριάδης, ενώ το κόσμημα του εξωφύλλου είναι του ζωγράφου Νίκου Κυπραίου.

Ο τόμος των διηγημάτων τιμάται προς 15  ευρώ.

Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και κατόπιν παραγγελίας στα τηλέφωνα 6977533272 και 6970950624.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτιστικά

Η Χάλκινη Ολυμπιονίκης Σοφία Παπαδοπούλου στη Σάμο

Published

on

By

Η Χάλκινη Ολυμπιονίκης Σοφία Παπαδοπούλου, ήταν καλεσμένη σήμερα απο τον δήμο Ανατολικής Σάμου, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας .

Η Ολυμπιονίκης, με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, παρουσίασε στα παιδιά τα οφέλη του αθλήματος, τους έδειξε τα μυστικά της και τα παρότρυνε να ασχοληθούν με αυτό.
Μικροί και μεγάλοι είχαν τα ευκαιρία να κάνουν βόλτα στη θάλασσα με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Σάμου!
Ο δήμος ευχαριστεί τον Πρόεδρο,τα μέλη και τον προπονητή του Ναυτικού Ομίλου Σάμου για την συνεργασία και την άψογη διοργάνωση!

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

«Μετακινούμαστε σε θάλασσα και στεριά»

Published

on

By

Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου ο Λυκούργος για την διοργάνωση της δράσης με θέμα ” Πράσινη μετακίνηση για όλους χωρίς ρύπους”.
Τα παιδιά μετακινήθηκαν μέσα στη θάλασσα με canoe, sup και θαλάσσιο ποδήλατο, μετά την εξασφάλιση των ειδικών αδειών από το Δήμο Ανατολικής Σάμου, και στη συνέχεια έκαναν ποδήλατο στις ιστορικές διαδρομές του Πυθαγορείου!

Ο δήμος ευχαριστεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου ο Λυκούργος, τον Αθλητικό Όμιλο Πολυκρατη, το Λιμεναρχείο Σάμου, την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πυθαγορείου,όλους τους εθελοντές και τους μικρούς μας φίλους!

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή