19.4 C
Σάμος
07/12/2023
Πολιτικά

Όλα τα μέτρα στήριξης της Σάμου από το υπουργείο Οικονομικών

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Σάμο, ο βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, δήλωσε:

Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στη Σάμο, έναν από τους σημαντικότερους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομιών κ. Χ. Σταϊκούρα.

Επισκεφθήκαμε τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με φορείς, επιχειρηματίες, πολίτες και εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε.

Ο κ. Υπουργός παρουσίασε λεπτομερώς και με στοιχεία, όλο το οικονομικό πρόγραμμα ανάταξης της Σάμου από τον καταστροφικό σεισμό, την πλημμύρα και την πανδημία.

Περιληπτικά, τα μέτρα στήριξης αφορούν :

– 57 εκατομμύριων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Συγκεκριμένα :

– 39,2 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 2.888 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης περίπου 13.600 ευρώ.

– 3 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί μέσω Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.

 9,8 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ || και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων, σε 115 επιχειρήσεις.

– 5,3 εκατομμύρια ευρώ έλαβαν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Ειδικότερα, όσον αφορά την αποκατάσταση από τον καταστροφικό σεισμό, οι παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

– 20 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στους πληγέντες Δήμους και την Περιφέρεια

– 1, 1 εκατομμύρια ευρώ προωθούνται για την αποκατάσταση Ιερών Ναών και μνημείων

 • έχουν εκδοθεί 303 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου, έχουν κατεδαφιστεί 232 κτίρια και δρομολογούνται αλλά 28.
 • Αναστολή της πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τόσο για επιχειρήσεις όσο για φυσικά πρόσωπα.

 • Αναστολή από τις τράπεζες οποιαδήποτε νομικής ενέργειας που αφορά οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκατεστημένων στη Σάμο μέχρι 31.12.2020.

 • Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών ή νομικών προσώπων.

 • Προστασία θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές , για ένα τρίμηνο, και παροχή οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή.

 • Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για ένα εξάμηνο

 • Χαρακτηρισμός ως αφορολόγητων και ακατάσχετων των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν.

 • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές. Η απαλλαγή αφορά το έτος του σεισμού και τα δύο επόμενα έτη.

 • Επιχορήγηση επιχειρήσεων για ζημιές που υπέστησαν λόγω θεομηνίας. Έχουν λάβει έως τώρα 296 πληγείσες επιχειρήσεις 783.991,74 ευρώ ως προκαταβολή (20%). 178 επιχειρήσεις έχουν αποζημιωθεί με 2.199.750,92 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. ( Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό αποζημίωσης είναι το υψηλότερο που προβλέπεται εκ του νόμου). Συνολικά θα αποζημιωθούν 298 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 2.778.753, 54 ευρώ.

 • Επιχορήγηση Δήμων για το πρόγραμμα κοινωνικής αποκατάστασης. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε προς τους Δήμους Σάμου και Ικαρίας είναι 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

 • Παροχή στεγαστικής συνδρομής. Η στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια από το σεισμό είναι 81,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από την πλημμύρα ανέρχεται σε 792.570ευρω.

 • Χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Έως τώρα έχουν πιστωθεί 2.660.205,45 ευρώ σε 350 δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό.

 • Επιδότηση ενοικίου/ συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων. Το ποσό που εκτιμάται για την κάλυψη του συγκεκριμένου μέτρου – με χρονικό ορίζοντα διετίας- ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα, που θα αφορά μόνο τη Σάμο, για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και το οποίο θα ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Υπουργό, που έδωσε την ευκαιρία στους συμπολίτες μας, να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν όλη την μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης στην έμπρακτη αρωγή για την αποκατάσταση του πολύπαθου τόπου μας. Επίσης, να τον ευχαριστήσουμε και για την υπόσχεσή του ότι  αρωγή αυτή θα συνεχιστεί όχι μόνο μέχρι την πλήρη αποκατάσταση από τις καταστροφές, αλλά και μέχρις ότου ο τόπος μας προχωρήσει προς την ανάπτυξη, κάτι που επιβάλλεται για ιστορικούς, πολιτιστικούς και εθνικούς λόγους, ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

Related posts

«Νέα Αριστερά» το όνομα της ΚΟ των «11» πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου: Η μεγαλύτερη μείωση στις παράνομες αφίξεις τον Νοέμβριο σημειώθηκε στη Σάμο

admin

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για την μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησης

admin

Εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση στον Πλάτανο την Κυριακή 3/12

admin

Συνάντηση Χριστόδουλου Στεφανάδη με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

admin

3μηνη παράταση για τις ΣΟΧ του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου

admin

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης

admin

To ΚΚΕ για την εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την πρώτη (1943) απελευθέρωση της Σάμου

admin

Κάλεσμα στην Πανσαμιακή πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Καρλόβασι

admin