20.5 C
Σάμος
03/12/2023
Σαμιακά

Όταν θα πας στη Σάμο…

Σαμιώτισσα, Σαμιώτισσα, όταν θα πας στη Σάμο, βγάλε μερικές όμορφες φωτογραφίες από τους μοναδικούς αμπελώνες, σκαρφαλωμένους στις πεζούλες για να αντικρίζουν καλύτερα το Αιγαίο και να ρουφάνε τις θαλασσινές του ανασαιμιές. Κι ακόμα καλύτερα, Σαμιώτισσα, φέρε πίσω μαζί σου λίγα μπουκάλια γλυκό σαμιώτικο κρασί! Το κρασί που «ανιστορούσε» την Ελλάδα στις αγορές του κόσμου, πριν ακόμα η σύγχρονη ντόπια οινοποιία αρθρώσει την πρώτη της λέξη. Ο μύθος θέλει τον Αγκαίο, τον ήρωα της Αργοναυτικής εκστρατείας, να είναι ο πρώτος που φέρνει το αμπέλι στο νησί. Ποιος ξέρει… Το σίγουρο είναι ότι το λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο με τα ξεμυαλιστικά αρώματα, αιώνες τώρα καλλιεργείται στη Σάμο. Λέγεται ότι μοσχεύματα αυτού του Μοσχάτου που μεταφέρθηκαν στη Γαλλία μετά τη φυλλοξηρική καταστροφή είναι οι «γονείς» του γαλλικού Muscat de Frontignan.

Σήμερα η πανέμορφη Σάμος μοσχοβολάει Μοσχάτο, μια και είναι η κυρίαρχη ποικιλία του νησιού. Σίγουρα όλοι το έχετε γευτεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας, μια και είναι το κρασί της θείας μετάληψης!

Ο ΕΟΣ Σάμου μάς έχει προσφέρει γενναιόδωρα τη γλύκα του με φρέσκα και παλαιωμένα Vin Doux, Anthemis, Nectar, αλλά και με τις αγαπημένες ξηρές Ψηλές Κορφές, τη Σάμαινα και πρόσφατα με το δροσερό Aegean breeze, κρατώντας έως τώρα το μονοπώλιο της σαμιώτικης νοστιμιάς των αμπελιών.

Κι ύστερα ήρθε το Nopera! «Muscat at its finest», μας ανακοίνωσε ο καλός μας φίλος όταν ακούμπησε στο τραπέζι το διαφανές μπουκάλι με τη λουλουδάτη ετικέτα: Roya! Ρόγια, η ονομασία της περιοχής όπου βρίσκεται το μοναδικό αμπελοτόπι που δίνει αυτό το κρασί και θεωρείται ένα από τα καταλληλότερα terroir για την παραγωγή ξηρού Μοσχάτου στη Σάμο. Με την πρώτη γουλιά μάς πλημμύρισαν τα αρώματα των τριαντάφυλλων και των εσπεριδοειδών. Του ροδάκινου και του αγιοκλήματος. Στο πλούσιο, με την ωραία οξύτητα, στόμα πρώτο βιολί παίζουν πιο εξωτικές νότες ανανά και λάιμ. «Μα τι ωραίο κρασί! Τίνος είναι;»

Η ιστορία πάει πολύ πίσω, στα μέσα του 19ου αι., όταν η οικογένεια Nopera αφήνει τη Μάλτα και εγκαθίσταται στη Σάμο. Μετά από μερικά χρόνια, δημιουργεί ένα γλυκό κρασί υψηλής ποιότητας από το τοπικό Μοσχάτο φυσικά, που το εξάγει σε φημισμένους πελάτες, όπως στη γαλλική εταιρεία Noilly Pratt. Ναι, καλά καταλάβατε! Tην εταιρεία του απίθανου βερμούτ, του καλύτερου ίσως, που δίνει άλλη διάσταση στα martini μας.

Σήμερα, ο Νίκος Μυτιληναίος, συνεχίζοντας την ιστορία της οικογένειας Nopera, δημιούργησε έναν πρότυπο, βιοδυναμικό ιδιόκτητο αμπελώνα 40 στρεμμάτων σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Σάμου, με σκοπό να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα του τοπικού terroir και να αποκατασταθεί η παλιά του αίγλη. Και φυσικά, εκτός από το ξηρό Roya που γνωρίσαμε πρώτο, υπάρχουν ακόμα δύο ετικέτες γλυκές και γοητευτικές: το Nopera 2014 vintage και το καταπληκτικό Nopera Epitome limited edition, που δεν παίζεται!

 

Πηγή: kathimerini.gr

Related posts

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασε η θεατρική παράσταση «Εικόνες και μνήμες του ’40»

admin

Με επιτυχία η εκδήλωση του συλλόγου “ΕυΠο” με θέμα “Οικογένεια και Καρκίνος”

admin

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά

admin

Επιμελητήριο Σάμου: «Στολίζω την ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη Βιτρίνα της πόλης μου…»,

admin

Το νέο ΔΣ του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

admin

Τα δρομολόγια του “Νήσος Κάλυμνος” για Σάμο

admin

Αναβολή της σημερινής συγκέντρωσης για την υγεία στη Σάμο

admin

Επανέναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Καρλοβάσου κατά της Covid-19

admin

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης “Πυθαγόρας”

admin