19.9 C
Σάμος
25/04/2024
Σαμιακά

Ύπατη Αρμοστεία: Εκδηλώσεις εύρεσης εργασίας στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω

Τέσσερις εκδηλώσεις εύρεσης εργασίας διοργανώθηκαν με επιτυχία τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας για τη διασύνδεση των προσφύγων με τοπικούς εργοδότες για ευκαιρίες απασχόλησης. Σχεδόν 535 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ήρθαν σε επαφή με 67 τοπικούς εργοδότες, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με την πολύτιμη υποστήριξη περισσότερων από 15 οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον εργοδότες από διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η εστίαση, ο κατασκευαστικός κλάδος, η ανακύκλωση και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, προκειμένου να αναζητήσουν προσωπικό με διάφορες δεξιότητες. Από την άλλη, οι πρόσφυγες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν την ελληνική αγορά εργασίας αλλά και τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας στην πράξη, σε ένα περιβάλλον σεβασμού που ευνοούσε την αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη διασυνδέσεων. «Πρωτοβουλίες σαν αυτή συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η κοινότητά μας αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα μας δίνουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε το εργατικό μας δυναμικό», δήλωσε ένας από τους εργοδότες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Πολλά επιτυχημένα παραδείγματα προσφύγων που βρήκαν ευκαιρίες απασχόλησης αντίστοιχες των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων τους αναδείχθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών. «Το όνειρό μου είναι να παραμείνω στην Ελλάδα και τελικά να καταφέρω να γραφτώ στο πανεπιστήμιο. Ελπίζω πως η δουλειά που βρήκα σήμερα θα με βοηθήσει στο νέο ξεκίνημα που ονειρεύομαι», δήλωσε η Κ., μια νεαρή γυναίκα από τη Σιέρα Λεόνε, η οποία βρήκε δουλειά σε ξενοδοχείο στη Λέσβο.

Η διοργάνωση εκδηλώσεων εύρεσης εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας για την υποστήριξη της ένταξης των προσφύγων, με στόχο να μπορούν να βιοποριστούν, να γίνουν αυτάρκεις και να συνεισφέρουν στις νέες τους κοινότητες. «Οι πρόσφυγες έχουν πολλά να προσφέρουν και μπορούν να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα», δήλωσε η Reyhaneh Shakibaie, επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο. «Οι εκδηλώσεις αυτές στα νησιά του Αιγαίου έδωσαν την ευκαιρία στους τοπικούς εργοδότες να ανακαλύψουν πληθώρα δεξιοτήτων αλλά και τον πλούσιο πολιτισμό των ανθρώπων. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε χαμόγελα ελπίδας στα πρόσωπα των προσφύγων, οι οποίοι θέλουν απλώς να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι πολύ χαρούμενη που μπορεί και διευκολύνει την πρόσβαση των προσφύγων στο μέλλον που επιθυμούν», πρόσθεσε.

signal-2023-05-03-122110_010 copyΣτιγμιότυπο από την εκδήλωση εύρεσης εργασίας στη Σάμο, 3 Μαΐου 2023 © UNHCR

343796463_732722565260754_6215782342215117309_nΣτιγμίοτυπο από την εκδήλωση εύρεσης εργασίας στην Κω, 7 Απριλίου 2023 © UNHCR

DSC_0343Στιγμίοτυπο από την τρίτη εκδήλωση εύρεσης εργασίας στη Λέσβο, 4 Μαΐου 2023 © UNHCR/Angelina Tsoukala

Το διάστημα πριν από τις εκδηλώσεις, η Ύπατη Αρμοστεία διοργάνωσε με την υποστήριξη των εταίρων της, πολυάριθμες συναντήσεις που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να φτιάξουν το βιογραφικό τους σημείωμα, να προετοιμαστούν για μια συνέντευξη εργασίας αλλά και να ενημερωθούν γύρω από τα εργασιακά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Οι γνώσεις και τα εφόδια αυτά θα είναι πολύτιμα για τους πρόσφυγες καθώς σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, ακόμα και για εκείνους που δεν μπόρεσαν να βρουν άμεσα εργασία.

Related posts

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin

Το νέο Σαξόφωνο της Φιλαρμονικής «Βαθύλλος – Αντώνης Γεροχριστοδούλου»: Μια ευγενική χορηγία

admin

Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ

admin

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin