19/04/2024
Σαμιακά

Ένα hot spot… έξω από το hot spot στη Σάμο

Απελπιστικές οι εικόνες πέριξ του κέντρου προσφύγων και μεταναστών Σάμου που έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος, άτυπος καταυλισμός, όπου οι υπεράριθμοί, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν μέσα την λάσπη .

Έξω από τα όρια του επίσημου καταυλισμού, κρυμμένοι πίσω από τα δέντρα, όσα έχουν παραμείνει, πάνω από 4-5.000 άνθρωποι, κυρίως από το Αφγανιστάν και από αφρικανικές χώρες, προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας μέσα σε πρόχειρες σκηνές και σε ξύλινα “σπίτια” . 

Οι μετανάστες πάνω στη πλαγιά του βουνού προς τον Προφήτη Ηλία, έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα ελαιοκαλλιεργειών και δημόσιας γης, οπού δημιουργούν δικούς τους χωριστούς καταυλισμούς, με πρόχειρες παρεμβάσεις υποδομών που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ούτε καν σε ύδρευση, ενώ βουνά σχηματιζονται από τα σκουπίδια που πετούν στη κυριολεξία έξω από τα καταλύματα τους.

Ο χώρος δυστυχώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και κάθε λογής παραβατικότητα κάνει την εμφάνιση της, δημιουργώντας παράλληλα από το ξαφνικά ένα ιδιότυπο «γκέτο» στη περιοχή .

Οι” Γιατροί Χωρίς Σύνορα” το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται στη Σάμο, προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής και αναπαραγωγικής υγείας σε θύματα σεξουαλικής βίας , ενώ τελευταία έχουν τοποθετήσει σχεδόν όπου υπάρχουν σκηνές, χημικές τουαλέτες, ακόμα και στο παρκινγκ για τους εργαζόμενους του ΚΥΤ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η έγκριση της διοικήσεως του camp.

Σύμφωνα με την αποτύπωση της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, στη Σάμο βρίσκονται 7.791 μετανάστες.

 

Related posts

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin