16.6 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κονδύλης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 χρόνων, ένας από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες του Μανχάταν και συνεργάτης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Κώστας Κονδύλης ,με καταγωγή από τη Σάμο .

Ο δήμος Σάμου με ανακοίνωση του αναφέρει:

Η απώλεια του διεθνούς φήμης ομογενούς αρχιτέκτονα, με καταγωγή από τη Σάμο, Κώστα Κονδύλη είναι μεγάλη, όχι μόνο για τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και για το νησί μας, όπως επίσης και για τη μεγάλη ελληνική κοινότητα της Βόρειας Αμερικής.

Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kondylis Architecture, με έδρα τη Νέα Υόρκη, άφησε το στίγμα του στην αμερικανική μητρόπολη επί δεκαετίες. Υπήρξε ευφυής και οραματικός επιστήμονας και επιχειρηματίας και, συγχρόνως, ένας βαθιά δημιουργικός άνθρωπος που εργάστηκε με ήθος, αφοσίωση και αστείρευτη έμπνευση. Η συνεισφορά του στη διαμόρφωση της εμβληματικής μοντέρνας αστικής αισθητικής του Μανχάταν και της αμερικανικής μητρόπολης συνολικά, υπήρξε καθοριστική και το κενό που αφήνει, δυσαναπλήρωτο.

Η κληρονομιά του θα παραμείνει ζωντανή με αδιάψευστους μάρτυρες τα δεκάδες κτήρια που φέρουν την υπογραφή του και η συνεισφορά του στην αρχιτεκτονική υπήρξε και παραμένει ανεκτίμητη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας  συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του για την απώλεια αυτού του σπουδαίου Σαμιώτη.

***Ο Κώστας Κονδύλης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1940. Πέρασε μεγάλο μέρος από τα παιδικά του χρόνια στο, τότε, Βελγικό Κονγκό, όπου ο πατέρας του είχε φυτείες καφέ και επιχειρήσεις. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Columbia της Νέας Υόρκης. Θεωρείται κορυφαίος αρχιτέκτονας, πρωτοπόρος στη χρήση νέων δομικών υλικών και στην τεχνολογία δόμησης υψηλών κτιρίων. Το έργο του είναι γνωστό παγκοσμίως, τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων του έχει απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Κατά τη διάρκεια της 50χρονης και πλέον σταδιοδρομίας του σχεδίασε και υλοποίησε την κατασκευή 86 κτηρίων, μεταξύ τους και του Trump World Tower στο Μανχάταν, που αποτέλεσε οικιστικό συγκρότημα-σύμβολο στον κόσμο,

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin