20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Σοφούλης

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην βουλευτής Σάμου, Κώστας Σοφούλης σε ηλικία 83 ετών.

Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής, η κόρη του Μάρθα, η οποία δήλωσε:

You have to face the curtain with a bow… Ο πιο ακέραιος, ανιδιοτελής, απλός, ευφυής, με τρομερό χιούμορ, με βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο, την πατρίδα του και την εκπαίδευση, πολυπράγμων αλλά και αποτελεσματικός, ο ήρωας μου σε πολλά επίπεδα. Ο πατέρα μας. Έφυγε ήρεμα και θα μας λείψει αφόρητα γιατί τον αγαπήσαμε και θα τον αγαπάμε για πάντα. Farewell daddy – your presence in this world made a difference! Till we meet again some sunny day ❤️❤️☀️

Ο Κώστας Μ. Σοφούλης γεννήθηκε στη Σάμο το 1937 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, περνά τον περισσότερο καιρό του στη Μυτιλήνη, που συνηθίζει να ονομάζει θετή πατρίδα του, αλλά ονειρεύεται να γυρίσει πίσω στη Σάμο, όπου επί του παρόντος περνάει αρκετές δημιουργικές μέρες το χρόνο.

Στα μαθηματικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αριστερού νεολαιίστικου κινήματος, και στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, κατέληξε στη φυλακή ύστερα από καταδίκη του Έκτακτου Στρατοδικείου ως ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και τα Νέα. Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Διετέλεσε Υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια Διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός Γενικός Διευθυντής.

Το 1984 ανέλαβε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επί πέντε χρόνια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωσή του. Διετέλεσε Βουλευτής του Νομού Σάμου κατά την τριετία 1993-96.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Κώστα Σοφούλη. Ο εκλιπών υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας στα μαύρα χρόνια της χούντας, εξέχων πανεπιστημιακός δάσκαλος και σημαντικός διανοούμενος, οργανωτής και ψυχή του πανεπιστημίου του Αιγαίου, πολιτικά στρατευμένος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΕΤΒΑ και βουλευτής Σάμου. Το πέρασμά του από τη ζωή αφήνει ένα ευδιάκριτο ίχνος.

Με τον Κώστα Σοφούλη είχαμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως στην κρίσιμη διαχωριστική γραμμή των καιρών μας, βρεθήκαμε στο ίδιο στρατόπεδο. Υποστήριζε με σθένος, μέχρι την τελευταία του πνοή, τη νεωτερικότητα, τη δημοκρατία, το διαφωτισμό και τον ανθρωπισμό. Τιμή στη μνήμη του και χρέος στους δύσκολους καιρούς, που μας έλαχαν, είναι να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει ο σκοταδισμός, το μίσος και η απανθρωπιά.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.

Δήλωση για τον θάνατο του Κώστα Σοφούλη του Συνδυασμού “Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο”.

Με θλίψη μάθαμε για τον θάνατο του Κώστα Σοφούλη, ενός ανθρώπου που πρόσφερε στα νησιά μας και τη χώρα μας, τόσο από τη θέση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου – όντας ο πρώτος ιδρυτικός Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του – όσο και με την έντονη αντιδικτατορική του δράση και την πολιτική του πορεία μετά τη Δικτατορία. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

H Σχολή Θετικών Επιστημών και η Πολυτεχνική Σχολή, εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του καθηγητή Κώστα Σοφούλη, ο οποίος συνετέλεσε καθοριστικά στην οργάνωση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ξεκίνημα του, αλλά και στη μετέπειτα πορεία του.

Δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του Κινήματος Αλλαγής για την απώλεια του πρώην Βουλευτή και Καθηγητή Κώστα Σοφούλη.

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο, φίλο και οραματιστή Κώστα Σοφούλη. Σίγουρα θα στερηθούμε τη φυσική του παρουσία αλλά οι ιδέες, οι αρχές και οι
αξίες του θα ζουν καθημερινά μέσα από τους αγώνες και τις δράσεις μας. Δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθούν λέξεις που να αποτυπώνουν επαρκώς την οξυδέρκεια, την μεστότητα και το ανήσυχο μέχρι την τελευταία στιγμή πνεύμα του. Στην οικογένεια και τους οικείους του, τα θερμά και
ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι κύριε Καθηγητά…

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΟΦΟΥΛΗ
Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Κώστα Σοφούλη . Τον Άνθρωπο, τον Επιστήμονα, τον Πολιτικό, τον Οικογενειάρχη, το φίλο. Αγαπούσε το Νησί της Σάμου και προσπαθούσε πάντα να το φέρει στην πρώτη γραμμή, από οποιαδήποτε θέση και αν διετέλεσε.
Οι συμβουλές του με ακολουθούν πάντα καθ’ όλη την πορείας της ζωής μου. Οι απόψεις του πάντα τεκμηριωμένες , χωρίς διάθεση επιβολής και με απόλυτο σεβασμό στο συνομιλητή του. Άνθρωπος με ήθος , αξιοπρέπεια και δημιουργικότητα , αλλά κυρίως με αποτέλεσμα. Γνήσιος Αγωνιστής με παλικαρίσια ψυχή.
Σε μια από τις πολλές του αναρτήσεις, έγραφε «…Ζω με την εμμονή της καθημερινότητας, που εγώ θα την ονόμαζα συνειδητή επιλογή που πηγάζει βαθειά από την παιδεία μου..Είναι ο τρόπος μου για να μετατρέψω την τυχαιότητα της εμφάνισής μου στη ζωή, σε μια άσκηση δημιουργικής ελευθερίας στη πράξη και στη σκέψη. Νομίζω πως δεν είναι αυτό η μικρότερη ευκαιρία που σου δίνει η τυχαιότητα της ύπαρξής σου. Αλλιώς γιατί να ζεις..?»
Σίγουρα ο κόσμος Κώστα , δεν θα είναι το ίδιο όμορφος και ενδιαφέρον από τη στιγμή που έφυγες.
Ευχαριστούμε που μας δίδαξες αλλά κυρίως που αφιέρωσες σημαντικό χρόνο από τη ζωή σου και συνέβαλες με τις πρωτότυπες επιστημονικές σου ιδέες στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Σε ευχαριστώ προσωπικά για την ανθρωπιά σου, για τη λεβεντιά σου ,για την ευθύτητα σου, για την κατανόηση σου απέναντι μου στις δύσκολες στιγμές μας.
Με στήριξες και με δίδαξες να τιμώ το λόγο μου, το χρέος και την ευθύνη μου.
Κα Ελένη , Μάρθα, Ευαγγελία και Εμμανουέλα να είστε γερές να τον θυμάστε.
Η παρακαταθήκη που σας άφησε τεράστια.
Η ηγετική μορφή του θα μας συντροφεύει πάντα.
Ο Δήμαρχος Αν. Σάμου
Γιώργος Στάντζος

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin