12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

ΑΚΙΣ – Εκκένωση κατοικημένων τόπων υπό την απειλή πυρκαγιάς

Πρόταση για το δύσκολο έργο της εκκένωσης του πληθυσμού από τα χωριά και τους οικισμούς της Σάμου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατέθεσε η ΑΚΙΣ στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στον απόηχο της θλιβερής αποτίμησης των απωλειών ζωής κατά την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Η πρόταση αφορούσε στην ύπαρξη έγκυρων και πρακτικώς εφαρμόσιμων μνημονίων (όπου δεν υπάρχουν), ως συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», γραμμένων από την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες αρχές και συμπληρωμένων από τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων.

Τονίστηκε ότι κάθε κοινότητα της Σάμου θα πρέπει να διαθέτει το δικό της μνημόνιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τέτοιο ώστε να μπορούν οι εκτελεστές του σχεδίου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή με κάθε λεπτομέρεια και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, σε ότι αφορά την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, τις συνθήκες φωτός και τις μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Για παράδειγμα ίσως να χρειαστεί να γίνει εκκένωση πληθυσμού υπό την απειλή μίας πυρκαγιάς που ξεσπά σε ημέρα πανηγυριού, με τους κατοίκους συγκεντρωμένους εντός ή εγγύς κατοικημένου χώρου, χωρίς επαρκές οδικό δίκτυο, κατά τη νύκτα και υπό θυελλώδεις ανέμους.

Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους εμάς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, αλλά και σε όλους όσους έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρεί σε ζητήματα σχεδίασης, πρόληψης και καταστολής μιας απειλής.

Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι, στις περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μία μικρή λεπτομέρεια που παραλείπεται κατά το στάδιο της σχεδίασης μπορεί να μας στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές κατά το στάδιο αντιμετώπισης της απειλής.

 

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin