12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

Αλλαγές στην αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων

Ο Δήμος Σάμου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ότι, μετά την ψήφιση του Ν.4483/2017, «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις», του, μεταξύ άλλων, Υπουργείου Εσωτερικών, επέρχονται σημαντικές αλλαγές που αφορούν στην αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων καθώς και στις μισθώσεις περιπτέρων και κυλικείων, με την απλοποίηση και αυτηροποίηση της διοικητικής διαδικασίας ελέγχου.
Ειδικότερα :
1. Με το άρθρο 55, αντικαθίσταται η παρ. 8 του άρθρου 13 του Β.Δ.24-9/20-10-1958, και ρυθμίζονται θέματα αποκατάστασης κοινοχρήστου χώρου σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης. Διευκρινίζεται επίσης, ότι με την διαπίστωση της παράβασης, καλείται εκείνος που τη διενεργεί να προβεί σε αφαίρεση των αντικειμένων εντός επτά (7) ημερών, από την επόμενη της επίδοσης μέρα της διαπιστωτικής πράξης. Σε περίπτωση που τα αντικείμενα δεν αφαιρεθούν ο δήμος προβαίνει σε αφαίρεσή τους με συνεργεία του.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αφαιρείται η άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
2. Με το άρθρο 66, συμπληρώνεται η παρ. 10 του άρθρου 13 του Β.Δ.24-9/20-10-1958, ώστε να ρυθμιστεί η δυνατότητα παραχώρησης (για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες) από τους δήμους κοινόχρηστων χώρων, χωρίς δημοπρασία, με σκοπό τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, που αφορούν εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης ή δράσεις τουριστικής, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής ή δημόσιας εμπορικής προβολής.
Ο καθορισμός των χώρων αυτών, η διαδικασία παραχώρησης τους, καθώς και το ύψος του τέλους για τις περιπτώσεις αυτές, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου δήμου.
3. Με το άρθρο 56, παρατείνεται η ισχύς των ενεργών μισθωτικών συμβάσεων περιπτέρων και κυλικείων που είχαν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος του Ν.4254/14 έως τη συμπλήρωση 10ετίας, ώστε να εναρμονιστούν ως προς τη διάρκεια ισχύος με το άρθρο 27 παρ. 2β του Ν.4325/15 και ορίζεται ότι σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου υφιστάμενης κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του Ν.4093/12 διοικητικής άδειας και κατόπιν αιτήματος του μισθωτή, η μίσθωση παρατείνεται αυτοδικαίως πέραν του χρόνου, λήξης της για µία µόνο φορά έως την έκδοση νέας πράξης παραχώρησης ή την κατάργηση της θέσης και για χρονικό διάστηµα που, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.
Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβανομένου υπόψη του νέου θεσμικού πλαισίου, ο Δήμος Σάμου καλεί τους επιχειρηματίες να μεριμνήσουν για την σύννομη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες που κατά δέσμια αρμοδιότητα οι υπηρεσίες του Δήμου θα κληθούν να εφαρμόσουν.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin