12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου για την γιατρό

H Διοικούσα Επιτροπή του ΠΕΔΥ – Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου άπαντα στο θέμα της μετακίνησης της γιατρού του Μαραθοκάμπου. Σύμφωνα με την επιτροπή,η επιστολή εστάλη στην συνέλευση που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου , χθες δεύτερα , στην  αίθουσα του Κινηματογράφου , προς ενημέρωση αλλά δεν αναγνώσθηκε.

Αναλυτικά :

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

Προς τη Λαϊκή επιτροπή Μαραθοκάμπου

Προς τους υπόλοιπους συμπολίτες μας της ευρύτερης περιοχής Μαραθοκάμπου

Καρλόβασι, 06-01-2018

Αγαπητοί συμπολίτες

Με αφορμή τα αναφερόμενα στην καταγγελία-κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Μαραθοκάμπου με ημερομηνία 03-01-2018, σε ότι αφορά την ιατρό του Ιατρείου Μαραθοκάμπου και την εξαγγελθείσα συγκέντρωση για το ζήτημα την 08-01-2018, σας αποστέλλουμε την κάτωθι ανακοίνωση με την παράκληση να αναγνωσθεί ενώπιων των συγκεντρωμένων κατοίκων της περιοχής Μαραθοκάμπου, από πλευράς των διοργανωτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση των τελευταίων στην προαναφερθείσα παράκλησή μας.

Η αναφερόμενη αντιπαράθεση της ιατρού του ιατρείου Μαραθοκάμπου με τη Διοικούσα Επιτροπή ξεκινάει από την εποχή που αποφασίσθηκε να γίνει το ιατρείο Μαραθοκάμπου, κέντρο εφημεριών προκειμένου να καλυφθεί κατά το μέγιστο δυνατό η υγειονομική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού.

Ουδέποτε στάλθηκε έγγραφο απόλυσης της ιατρού από τη Διοικούσα Επιτροπή. Κάθε σχετικός ισχυρισμός είναι ψευδής από όποιον και αν προέρχεται και τον καλούμε να δώσει στη δημοσιότητα και στις δικαστικές αρχές τα στοιχεία που διαθέτει. Η ιατρός ουδέποτε απευθύνθηκε η ίδια στη Διοικούσα Επιτροπή για να συζητήσει το υπηρεσιακό θέμα που την αφορά, αφήνοντας τον εαυτό της να ενημερώνεται σχεδόν αποκλειστικά από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, των οποίων οι προθέσεις είναι άγνωστες σε σχέση τόσο με το πρόσωπο της ίδιας, όσο και με το βαθμό υγειονομικής κάλυψης της περιοχής μας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συγχρόνως, η ίδια η ιατρός επέλεξε να ενημερώνει αποκλειστικά εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με το υπηρεσιακό της ζήτημα.

Η Διοικούσα Επιτροπή, κατόπιν της ανακοίνωσης της μετακίνησης της ιατρού στο νοσοκομείο Σάμου, απέστειλε άμεσα έγγραφο ανάκλησης της απόφασης και ζήτησε να εφαρμοσθεί ότι ίσχυε μέχρι τότε, το οποίο είναι στη διάθεση κάθε δικαστικής αρχής.  Συνεπώς, οι αναφορές ότι οι μετακινήσεις της ιατρού στο νοσοκομείο Σάμου έγιναν κατόπιν ενεργειών της Διοικούσας Επιτροπής, είναι ψευδείς και συκοφαντικές, από όποιον και εάν προέρχονται. Άλλωστε, η απόφαση μετακίνησης της ιατρού στο νοσοκομείο της Σάμου αναφέρει σαφέστατα ότι μετακινήθηκε για κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου και όχι για κάποιο άλλο λόγο.

Θεωρούμε αδιανόητο να βάλλεται η παρούσα  Διοικούσα Επιτροπή με αυτόν τον τρόπο, όταν έμπρακτα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο και συγχρόνως ουσιαστικότερο αίτημα των κατοίκων της περιοχής Μαραθοκάμπου: την –από οκταμήνου- σχεδόν πλήρη υγειονομική κάλυψη κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, και μάλιστα με τη συναίνεση της ίδιας της ιατρού. Αυτή είναι η αλήθεια. Επιπλέον, καλύπτονται σε επαρκέστατο βαθμό οι απουσίες της ιατρού με άδεια, χωρίς να έχει εκφρασθεί παράπονο ανεπαρκούς αναπλήρωσης κενού. Η αναπλήρωση του ιατρείου Μαραθοκάμπου επί απουσίας της ιατρού, είναι η μεγαλύτερη από όλα τα υπόλοιπα ένδεκα ιατρεία που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου. Επί ημερών της παρούσας Διοικούσας Επιτροπής επιλέχθηκε ο Μαραθόκαμπος ως έδρα ΤΟΜΥ (δηλαδή ενισχυμένου πολυδύναμου ιατρείου), στο οποίο επίκειται ο διορισμός παραϊατρικού προσωπικού ειδικότητας νοσηλευτικής, επισκεπτριών υγείας, κλπ. Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως η Διοικούσα Επιτροπή επιδιώκει την υγειονομική υποβάθμιση της περιοχής Μαραθοκάμπου, είναι επιεικώς αφελής.

Καλούμε την ιατρό, εφόσον πραγματικά επιθυμεί να επανέλθει στη θέση της στο Μαραθόκαμπο, να επικαλεσθεί όλη την υπάρχουσα νομιμοποιητική βάση και να ζητήσει εγγράφως την επιστροφή της στη θέση της, ζητώντας την ανάκληση της παραπάνω απόφασης, συμπαρατασσόμενη ουσιαστικά μαζί μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον δε, ως Διοικούσα Επιτροπή δεν θα φέρουμε καμία αντίρρηση στο να διαμένει η ιατρός μόνιμα στο Μαραθόκαμπο, όπως άλλωστε οφείλει.

Θεωρούμε χρέος μας να τονίσουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τα νόμιμα και σε αυτό το πλαίσιο είναι αυτονόητη η συμπόρευσή μας σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Δεσμευόμαστε -για ακόμη μια φορά- πως εφόσον οι αποφάσεις ανωτέρων (από εμάς) διοικητικών ή άλλων οργάνων, ή οι αποφάσεις δικαστηρίων, στερήσουν από το Μαραθόκαμπο την παροχή ιατρικής φροντίδας στους συμπολίτες μας από τη συγκεκριμένη ιατρό, από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια (όπως μέχρι τώρα εμπράκτως ενεργήσαμε) για την ισοδύναμη υγειονομική κάλυψη της περιοχής μας.

Τέλος, καλούμε οποιονδήποτε ατομικά ή συλλογικά, αμφισβητεί τα αναγραφόμενα στο παρόν έγγραφο να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. Το ίδιο θα πράξουμε και εμείς σε οποιαδήποτε μελλοντική συκοφάντησή μας, δηλώνοντας από την  πλευρά μας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

ΠΕΠΕΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

Καρλόβασι, 07-01-2018

Με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε ως Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, με την κατηγορία ότι δήθεν ζητήσαμε την απόλυση της ιατρού του Ιατρείου Μαραθοκάμπου και τον υποτιθέμενο καταστροφικό μας ρόλο σε ότι αφορά την υγειονομική φροντίδα της περιοχής μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένες αλήθειες ενώπιον των συμπολιτών μας:

i. Στο ΚΥ Καρλοβάσου επί της παρούσας Διοικούσας Επιτροπής:
-Αποκαταστάθηκε η ομαλή προμήθεια αναλωσίμων υλικών, εξοπλισμού και καυσίμων των ασθενοφόρων οχημάτων του ΚΥ, πράγματα τα οποία έως τότε ήταν ατελέσφορη η προμήθειά τους, και η παροχή τους γινόταν μέσω δωρεών και χορηγιών.

-Επιτεύχθηκε εργασιακή ειρήνη και πνεύμα συναδελφικότητας μεταξύ των εργαζομένων

-Εξασφαλίσθηκε η εξυπηρέτηση των πολιτών που προσέρχονταν στο ΚΥ και στα Αγροτικά Ιατρεία ευθύνης του σε βαθμό πολλαπλάσιο από ότι το έτος 2015.

-Αποκαταστάθηκε το πνεύμα εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτέλεσμα αυτού, η αύξηση κατά 12,5% της κίνησης στο ΚΥ Καρλοβάσου μεταξύ των ετών 2015 & 2016.

-Προσελήφθη ιατρός Ακτινολόγος για πρώτη φορά στην ιστορία του ΚΥ και δόθηκε η δυνατότητα εκτέλεσης υπερηχογραφημάτων σε δημόσιο φορέα, εκτός του ΓΝ Σάμου, αποσυμφορώντας το τελευταίο. Αποκαταστάθηκαν βλάβες στο Ακτινολογικό μηχάνημα και εξασφαλίσθηκε η συνέχιση της αδειοδότησής του, η οποία κινδύνευσε να παύσει να ισχύει λόγω προηγούμενης διοικητικής αδράνειας.

-Επιτεύχθηκε εξομάλυνση του συνόλου των Διοικητικών λειτουργιών του φορέα και αναδείχθηκαν λάθη μισθοδοσίας προηγουμένων ετών, ορισμένα εκ των οποίων αρκετά σοβαρά για το εργασιακό και συνταξιοδοτικό μέλλον των εργαζομένων μας.

-Δόθηκε έμφαση στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη κενών στα Αγροτικά Ιατρεία κατά το διάστημα που παραμένουν κενά.

-Διενεργήθηκαν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης εκτός των εγκαταστάσεων του φορέα μας, μετά από αδράνεια ετών.

-Καθιερώθηκε τακτική αιμοδοσία στις εγκαταστάσεις του φορέα μας, σε μηνιαία βάση σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Σάμου, με ιδιαίτερη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.

-Διατέθηκε ιατρικό προσωπικό του φορέα μας για κάλυψη αναγκών άλλων φορέων με πρωταρχικό αποδέκτη το ΓΝ Σάμου. Διατέθηκε μη ιατρικό προσωπικό για τον ίδιο λόγο.

-Έγιναν ενέργειες βελτίωσης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και της καθαριότητας.

-Ανανεώθηκε σημαντικό ποσοστό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

-Από τους δύο εργαζόμενους ειδικότητας Πλήρωμα Ασθενοφόρου, φθάσαμε στους πέντε.

-Εξασφαλίσθηκαν υπηρεσίες φύλαξης – ασφάλειας των εγκαταστάσεων του ΚΥ.

-Αυξήθηκε το προσωπικό του μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, με αποτέλεσμα τη χρονική επέκταση της ανάλογης εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς και της άσκοπης μετάβασής του τελευταίου στο ΓΝ Σάμου.

-Εξασφαλίστηκαν υπηρεσίες μαιευτικής στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, μετά από πολλά έτη αδράνειας και επίκειται ο διορισμός μόνιμης μαίας.

Εν γένει αποκαταστάθηκε η εικόνα του ΚΥ Καρλοβάσου στη συνείδηση του κοινού, γεγονός που αναγνωρίζεται τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για την επίτευξη όλων αυτών, καθοριστικής σημασίας ήταν η άψογη συνεργασία της Διοικούσας Επιτροπής με τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.

ii. Σε ότι αφορά ειδικά το ΠΙ Μαραθοκάμπου, τόσο ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, όσο και ο εκπρόσωπος του Δήμου Σάμου, ήταν αυτοί που επί των ημερών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησαν για να δοθεί σε χρήση ο χώρος του ιατρείου του Μαραθοκάμπου και του Ιατρείου Καλλιθέας, μετά από διεκδικήσεις ετών, ενώ ενοικιάσθηκε ιδιωτικός χώρος για το εξεταστήριο Όρμου Μαραθοκάμπου, ώστε να εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής. Σε ότι αφορά τις ενέργειες της Διοικούσας Επιτροπής για το ιατρείο Μαραθοκάμπου:
-Εξασφαλίσθηκε η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή του ιατρείου κατόπιν αιτημάτων της υπηρετούσας ιατρού, τα οποία υλοποιούνται άμεσα.

-Έχει από καιρό δοθεί η δυνατότητα στην υπηρετούσα ιατρό να επιλέξει εξοπλισμό και για το εξεταστήριο του Όρμου Μαραθοκάμπου, αρμοδιότητας του ΠΙ Μαραθοκάμπου, αλλά η ιατρός δεν έχει ανταποκριθεί (ακόμη τουλάχιστο).

-Ομαλοποιήθηκε η καταβολή του ενοικίου για το εξεταστήριο του Όρμου Μαραθοκάμπου.

-Εξασφαλίσθηκε η καθαριότητα τόσο του ιατρείου Μαραθοκάμπου, όσο και του εξεταστηρίου του Όρμου Μαραθοκάμπου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου, αφού το ΚΥ Καρλοβασίου δεν διέθετε προσωπικό καθαριότητας για το ΠΙ Μαραθοκάμπου (όπως άλλωστε και για τα υπόλοιπα ΠΙ ευθύνης του). Η συνεργασία μας με τη Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος ήταν άψογη. Κατόπιν ενεργειών μας είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πως προκηρύχθηκαν από τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ 4 θέσεις προσωπικού καθαριότητας για όλα τα ΠΙ της Σάμου και το ΚΥ, μεταξύ αυτών και μια θέση για το ΠΙ Μαραθοκάμπου (Αρ. Πρωτ. 2ης ΥΠΕ ΔΑΑΔ 34925/04-08-2017, ΑΔΑ:ΩΒΜΦ469Η2Ξ-Δ38).

-Ο Μαραθόκαμπος αποτελεί έδρα ΤΟΜΥ (ενισχυμένο πολυδύναμο ιατρείο). Έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των επιτυχόντων παραϊατρικού προσωπικού (νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας, κλπ) των οποίων επίκειται ο διορισμός.

-Δημιουργήθηκε εφημεριακή κάλυψη της περιοχής Μαραθοκάμπου. Αυτό είχε να συμβεί πάνω από 5 έτη.

-Εξασφαλίσθηκε η παρουσία της ιατρού στο ΠΙ Μαραθοκάμπου, κατά το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα, κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της ίδιας της ιατρού. Καλύφθηκαν με ιατρό οι άδειες της υπηρετούσας ιατρού.

-Αν και προβλέπεται υποχρέωση των Γενικών Ιατρών να διαμένουν στην έδρα των  Ιατρείων τους, εφόσον διορίζονται σε θέση Αγροτικού Ιατρού, σύμφωνα με το αρ. Πρωτ. Υ10γ/οικ.60194/11-05-2006 και το αρ. Πρωτ. Α2γ/οικ.36841/16-05-2017 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η Διοικούσα Επιτροπή δεν υποχρέωσε την ιατρό να διαμείνει στην περιοχή του Μαραθοκάμπου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η μέχρι τώρα θητεία της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΥ Καρλοβάσου, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αποτυχημένη.

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin