21.9 C
Σάμος
24/04/2024
Δήμος

“Ανατροπή”- Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την δημιουργία ενός νέου Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου

 

 

Ίδρυση νέου Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου:

Η ευκαιρία δόθηκε, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου την απέρριψε!

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021, η δημοτική αρχή (και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου με τα απαράδεκτα επιχειρήματά τους) αρνήθηκε την δημιουργία ενός νέου Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου.

Να σημειωθεί ότι από την μελέτη-εισήγηση που έχει εκπονηθεί από την “Ανατροπή” και έχει κατατεθεί στον Δήμο ήδη από τις 25 Ιουνίου 2020, ο Δήμος μας είναι ένας από τους χειρότερους στην Ελλάδα, έχοντας μόνο ένα Γενικό Λύκειο στην επικράτειά του, σύμφωνα με την σχέση πληθυσμού-έκταση-αριθμός Γενικών Λυκείων.

Η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε και η νυν δημοτική αρχή, για ανεδαφικούς ή ενδεχομένως και προσωπικούς λόγους, δεν προσπάθησε εδώ και δεκαεπτά μήνες να θέσει τα θεμέλια ούτως ώστε να δημιουργηθεί το νέο Λύκειο και να δημιουργηθεί έτσι ένα έργο ανάπτυξης. (Από την άλλη δε, η δημοτική αρχή έχει βάλει πλάτες και έχει ήδη φτιαχτεί η υπερδομή στην Ζερβού, μια δομή η οποία αποτελεί ταφόπλακα όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά για όλο το νησί μας και σίγουρα δεν θεωρείται έργο ανάπτυξης.)

Ειδικότερα:

  1. Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή”, στις 25 Ιουνίου 2020, καταθέτει την εισήγησή της για το Δημοτικό Συμβούλιο που αναλύει την πρόταση για δημιουργία ενός Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου. Η πλήρης εισήγηση, 25 σελίδων, αναλύει και αποδεικνύει τη σημασία της ίδρυσης ενός ακόμη Λυκείου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου, προκειμένου να επωφεληθούν – πρωτίστως – οι μαθητές του, αλλά και ο τόπος γενικότερα.
  2. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου 2020, ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση της δημοτική παράταξης “Ανατροπή”, για την ίδρυση ενός Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου. Συγχρόνως δε, θα ξεκινούσαν οι απαραίτητες διαδικασίες και η διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπεύθυνος εκτέλεσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την νομοθεσία (άρθρο 58, νόμος 3852/2010) είναι ο Δήμαρχος και η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος. Η “Ανατροπή” καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι όλο αυτό το διάστημα των δεκαπέντε μηνών, ο Δήμαρχος αγνόησε την εν λόγω απόφαση.
  3. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου προτείνει την ίδρυση Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου, με πρόβλεψη 100 μαθητών και ενημερώνει σχετικά τον Δήμο στις 19 Νοεμβρίου 2021. Του ζητάει να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διαβιβαστούν όλα τα σχετικά (νέα γνωμοδότηση Δημοτικού Συμβουλίου, ακριβής χώρος στέγασης, βεβαίωση δέσμευσης οικονομικών πιστώσεων, βεβαίωση ανάληψης δαπάνης λειτουργικών εξόδων) στο Υπουργείο Παιδείας (η καταληκτική ημερομηνία είναι 7 Δεκεμβρίου 2021).
  4. Στις 24 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιείται Δημοτικό Συμβούλιο· αν και στην ημερήσια διάταξη υπάρχει θέμα για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γίνεται λόγος μόνο για ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (για 3 νέες ειδικότητες στο Εσπερινό ΕΠΑΛ και την ίδρυση της Β’ τάξης του Μουσικού Λυκείου) και το έγγραφο για την πρόταση ίδρυσης του νέου Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2022-2023 δεν παρουσιάζεται.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή”, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφέρεται στο έγγραφο (κατά την έναρξη της εισήγησής του και ο Πρόεδρος και ο Δήμαρχος αποχωρούν από την έδρα!) και δυστυχώς δεν μπαίνει καν για ψήφιση η πρότασή του, ούτως ώστε να απαντήσουμε θετικά και να σταλούν όλα τα σχετικά έγγραφα. Τελικά μένει η πρόταση του Προέδρου (χωρίς ονομαστική ψηφοφορία) ότι το σώμα εμμένει στην απόφαση που έχει παρθεί στις 3 Αυγούστου 2020 – απόφαση που ήδη έχει μείνει στα χαρτιά – και θα μελετηθούν όλες οι παράμετροι στο μέλλον.

 

Η “Ανατροπή” κάνει δημόσια έκκληση, έστω και την τελευταία στιγμή, να συγκαλεστεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο και να ληφθούν οι σχετικές θετικές αποφάσεις.

Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί και αποσκοπούμε να επικρατήσει η λογική.

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Με αφορμή το σημερινό δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΤΡΟΠΗ για την ίδρυση Γενικού Λυκείου στο Πυθαγόρειο Σάμου, οφείλουμε πρώτιστα να ενημερώσουμε τους δημότες ότι ουδέποτε ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκαν τη δημιουργία Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου. Αντίθετα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου με ομόφωνη απόφαση εξέφρασε τη βούλησή του για τη δημιουργία Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου.

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ζήτησε να ψηφιστεί εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα της δημιουργίας νέου Γενικού Λυκείου στο Πυθαγόρειο, θέμα το οποίο ήδη είχε συζητηθεί στις 3/8/2020 και είχε αποφασιστεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, την Επιτροπή Παιδείας και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Σάμου.  Ουδόλως όμως αναφέρει , αγνοεί και παραποιεί τα πραγματικά γεγονότα ο  επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΤΡΟΠΗ ότι δηλαδή οι εισηγήσεις που αφορούσαν τα θέματα της συνεδρίασης της 24/11/2021 απεστάλησαν στα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου στις 19/11 και το έγγραφο που μνημονεύει πρωτοκολλήθηκε στις 23/11/2021. Παρά ταύτα το θέμα συζητήθηκε μαζί με το 4ο θέμα που αφορούσε τις Μεταβολές Σχολικών μονάδων όμως άπαντες οι σύμβουλοι συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού συμβούλου της παράταξής του με δεδομένο ότι ήδη είχε ληφθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα αποφάσισαν ομόφωνα να συνεδριάσει η Δημοτική επιτροπή Παιδείας με τη παρουσία της προϊστάμενης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων , να διερευνήσουν το θέμα και να αποφανθούν αιτιολογημένα για το θέμα της δημιουργίας Γενικού Λυκείου.

Είναι αυτονόητη η βούληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να ιδρύονται νέες σχολικές μονάδες με σύγχρονες προδιαγραφές και όχι σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερ.

Για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης εκμεταλλεύεται το ευαίσθητο θέμα των σχολείων , εκτοξεύει αστήρικτες και ανυπόστατες κατηγορίες  και δημιουργεί εντυπώσεις προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρο πολιτικό όφελος.

Σε αυτή τη διαδικασία δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε.

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

Γεώργιος Κολλάρος

Related posts

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin