21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

«Ανατροπή»: Η δημοτική αρχή κατέλυσε την δημοκρατία, την συμμετοχή, την πολυφωνία

Δημοτικό Συμβούλιο 18ης Αυγούστου 2021 –

Η δημοτική αρχή κατέλυσε

την δημοκρατία, την συμμετοχή, την πολυφωνία

 

Ήδη την πρώτη στιγμή αποστολής της πρόσκλησης για σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Αυγούστου 2021, όπου θα διεξάγονταν δια ζώσης, αποκλειστικά όμως για εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” ήταν αντίθετη. Διότι διαχωρίζει τους Δημοτικούς Συμβούλους σε εμβολιασμένους ή μη, στοχοποιεί ανθρώπους, παραλείπει δε ότι όλοι αυτοί οι Σύμβουλοι έχουν εκλεγεί από τους δημότες. Ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ακυρωθεί αυτή η πρόσκληση και να βρεθεί μια λύση, ούτως ώστε να μπορούν να παρευρεθούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Επιπρόσθετα, και η αντιπολίτευση πήρε άμεσα παρόμοια θέση, όπου η “Λαϊκή Συσπείρωση” και “η Σάμος αλλάΖΕΙ” ζήτησαν από τον Πρόεδρο να μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου άπαντες, με την προϋπόθεση βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου για τον κορωνοϊό και την τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή είχε προαποφασίσει – δεν δέχτηκε εν τέλει καμιά νέα πρόταση, αν και τρεις παρατάξεις εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους – και με αδιαλλαξία συνέχισε και πραγματοποίησε το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο (η “Ανατροπή” απείχε, ενώ η “Λαϊκή Συσπείρωση” ως ένδειξη διαμαρτυρίας μετείχε μέσω τηλεδιασκέψεως, αλλά τελικά αποχώρησε γιατί της αφαιρέθηκε το δικαίωμα λόγου). Είχε προηγηθεί την Τρίτη 17 Αυγούστου η διευκρίνιση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για την συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει απαραίτητα να προσκομιστεί η βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης κατά το τελευταίο εξάμηνο, αλλά παράλληλα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεως για όσους δεν επιτρέπεται η παρουσία τους, διευκρίνιση που αμαυρώνει την δημοκρατία και χωρίζει τους παρευρισκομένους στο Δημοτικό Συμβούλιο σε παρευρισκομένους δύο ταχυτήτων.

Να σημειωθεί δε ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση στηρίχτηκε:

  1. Σε μία απόφαση (ΦΕΚ 3481, 30/7/2021) η οποία είχε ισχύ μέχρι τις 9 Αυγούστου, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου.
  2. Σε ένα μέτρο προστασίας που αναφέρει ότι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων πάνω από 7 άτομα μπορούν να γίνουν με φυσική παρουσία, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Σε καμιά αναφορά του ΦΕΚ δεν προτείνεται ότι υποχρεωτικά τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να γίνονται δια ζώσης και σε κλειστό χώρο, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο· άρα τα Δημοτικά Συμβούλια μπορούν να διεξαχθούν και με άλλους τρόπους, όπως παραδείγματος χάριν γίνονται εδώ και ένα χρόνο.

Δυστυχώς, η “δημοκρατία” της δημοτικής αρχής καταλύει την δημοκρατία, την συμμετοχή, την πολυφωνία· η δημοτική αρχή δεν δέχεται αντίθετες απόψεις.

Εξυπακούεται ότι όλοι θέλουμε Δημοτικά Συμβούλια δια ζώσης, θέλουμε όμως Συμβούλια όπου θα μπορούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να παρευρίσκονται χωρίς διαχωρισμό, αλλά να μπορούν να παρευρίσκονται και όλοι οι υπάλληλοι, όλα τα ΜΜΕ και όλοι οι δημότες χωρίς διαχωρισμό.

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Τέτοιες λύσεις είναι Δημοτικά Συμβούλια σε ανοιχτούς χώρους με όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα. Τέτοιοι χώροι θα μπορούσαν να είναι οι εξωτερικοί-προαύλιοι χώροι των σχολείων μας, το αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, η πλατεία Δημαρχείου.

Ευελπιστούμε η δημοτική αρχή να συνετιστεί σύντομα και να επιλέξει μια προτεινόμενη λύση, ούτως ώστε να κερδίσει η λογική, η δημοκρατία, η συμμετοχή και όχι ο διαχωρισμός και η στοχοποίηση στον Δήμο μας.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin