15.9 C
Σάμος
20/04/2024
Δήμος

“Ανατροπή” : «Ούτε δεύτερο Hot Spot χρειαζόμαστε, ούτε μεγαλύτερο»

Κατά την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ακούστηκαν οι απόψεις πολλών φορέων, αλλά και αιρετών. Συμπέρασμα όλων, ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα που άμεσα πρέπει να λυθεί.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή”, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ήταν η ακόλουθη:

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα και δυστυχώς με λάθος κινήσεις έχουμε παρατηρήσει ότι έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον τόπο μας. Συνεχώς βλέπουμε αύξηση ροών, συνεχώς βλέπουμε περισσότερους πρόσφυγες-μετανάστες να βρίσκονται στο νησί μας·  ξεκινήσαμε με 1000, πήγαμε 2000, 3000, 5000 και το ερώτημα είναι που φτάνει αυτή η κατάσταση.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ούτε θέλουν να μείνουν σε αυτό τον τόπο ούτε μπορούν να μείνουν στο νησί μας και ούτε πρέπει να μείνουν στο νησί μας· ούτε το θέλουν ούτε μπορούν ούτε πρέπει. Είμαστε νησιωτική Ελλάδα, δίπλα στην Τουρκία, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να μείνει τόσος κόσμος εδώ.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι για μας: ούτε δεύτερο Hot Spot χρειαζόμαστε, ούτε μεγαλύτερο, και ίσως αν γίνεται και κανένα Hot Spot. Σίγουρα πρέπει να γίνει μια αποσυμφόρηση, πραγματική, έμπρακτη, όχι με κοροϊδίες. Να μένουν ελάχιστες μέρες εδώ όσοι έρχονται και να φεύγουν για την Ηπειρωτική Ελλάδα, και όχι να εγκλωβίζονται συνέχεια και να αυξάνεται το νούμερό τους.

Βεβαίως όλο αυτό το ζήτημα, αυτό που δεν το έχουμε δει από την πρώτη μέρα, είναι ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, όλοι μαζί ενωμένοι, μια γροθιά, ενάντια στον υπουργό, στην μεταναστευτική πολιτική, στο κράτος, σε όσους δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Ειδικά οι θεσμικοί άρχοντες, οι θεσμικοί φορείς θα έπρεπε από την πρώτη μέρα να είναι ενωμένοι και όλοι μαζί, στο γραφείο του υπουργού ή όταν ο υπουργός βρίσκεται εδώ στο νησί μας, να απαιτούνε το ίδιο και όχι ο καθένας από το διαφορετικό του μετερίζι να ζητάει το ίδιο πράγμα, αλλά με άλλα λόγια, και να τους μπερδεύουμε.

Ίσως το ζήτημα δεν είναι καθαρά τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι κρατικό, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο και γι’ αυτό όπως είπα πριν, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όλοι μαζί να ζητήσουμε το αυτονόητο, να το καταφέρουμε, και κατά την γνώμη μας δεν χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα γιατί έχουμε το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Άλλο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, άλλο όλα τα άλλα. ‘Ότι είμαστε νησί, ότι έχουμε προβλήματα, ότι είμαστε μακριά από την Αθήνα.

Πρέπει να δείξουμε ότι δεν πάει άλλο, δεν αντέχει ο τόπος μας, το νησί μας, η πρωτεύουσα, όλο το νησί δεν αντέχει αυτό το ζήτημα. Αυτή η αποσυμφόρηση πρέπει, όχι πλέον με κοροϊδίες, να φανεί έμπρακτα. Αν μας πει ο υπουργός ότι τα 5000 άτομα σε 15 μέρες θα γίνουν 3000 άτομα, πρέπει να γίνουν 3000 άτομα. Αν δεν γίνουν 3000, δεν μπορεί εμείς πάλι να ξαναστέλνουμε άλλες επιστολές ή να ξαναπηγαίνουμε εκεί και πάλι από την αρχή.

Αν δεν γίνουν, πρέπει να βρούμε τους τρόπους να πιέσουμε, να βρούμε τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε και εκεί αν είμαστε όλοι μαζί, όταν δεν θα γίνει επακριβώς αυτό που μας υποσχέθηκε, την άλλη μέρα ένα νησί να σταματάει να δουλεύει. Να κλείνουν τα πάντα, να κλείνουν τα σχολεία, να μην πηγαίνουμε στις δουλειές μας, να είναι όλα μαύρα. Μήπως και καταλάβουν, όταν μας κοροϊδεύετε εσείς, εμείς θα κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εφορία, ό,τι πρέπει να γίνει, μήπως και συνειδητοποιήσουν ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Ελπίζω να είμαστε όλοι ενωμένοι, να ζητήσουμε τα αυτονόητα, που σίγουρα τα αξίζουμε για ένα τόπο που έχει μέλλον.»

Η “Ανατροπή” ευελπιστεί στη σημερινή συνάντηση (Παρασκευή 23 Νοεμβρίου) που θα πραγματοποιηθεί με τον δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους θεσμικούς φορείς να αποφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τις άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Το τρίπτυχο: αποσυμφόρηση,  κατάργηση της υφιστάμενης δομής, όλοι μαζί για το καλό του νησιού μας, πρέπει να κερδίσει…

 

Related posts

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin