17.7 C
Σάμος
18/04/2024
Ικαριακά

Απάντηση στην Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας – Ο Δήμος σχεδιάζει για την Ικαρία με τους Ικαριώτες

Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ερώτηση που κατατέθηκε πρόσφατα από τη Λαϊκή Συσπείρωση με τίτλο ποιοί σχεδιάζουν για την Ικαρία χωρίς τους Ικαριώτες, μέσα από ένα κείμενο στο οποίο πρωτοστατεί η καχυποψία και αν μη τι άλλο ο καιροσκοπισμός.

Από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια της 30/2020 συνεδρίασης της Οικονομικής  Επιτροπής του Δήμου Ικαρίας, στην οποία συμμετέχει και η Λαϊκή Συσπείρωση, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στην 1η πρόσκληση του προγράμματος  New Energy Solutions Optimized for Islands ( NESOI) (ΑΔΑ: ΡΚΔ0ΩΕ4-ΝΔΤ).

Την πρόταση την υπέβαλε ο Δήμος με την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), το οποίο μετρά σήμερα 55 μέλη, εκ των οποίων 51 νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο (όπως: ΔΗΜΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΣΟΥ, ΓΑΥΔΟΥ, ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ, ΛΕΙΨΩΝ, ΤΗΛΟΥ κ.α.). Ένα δίκτυο στο οποίο η Ικαρία έγινε πρόσφατα μέλος και που  η Λαϊκή Συσπείρωση διαχρονικά απέρριπτε και απέκλειε τη συμμετοχή μας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

  1. Επικαλείστε το Δημοτικό Συμβούλιο και αγνοείτε τη σχετική νομοθεσία. Σας θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ A 197 – 12.10.2020), Άρθρο 40, παρ. η’ « η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους του δήμου για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντίστοιχων έργων από εθνικούς πόρους, πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης …».

 

  1.   Η Δημοτική αρχή, τα όργανα του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή κλπ) εκφράζουν το σύνολο των δημοτών αφού από αυτούς εκλέγονται ώστε να εκπροσωπείται και ο τελευταίος Ικαριώτης.  Οι εκλεγμένοι σχεδιάζουν και υλοποιούν όλα αυτά για τα οποία στις εκλογές εξουσιοδοτήθηκαν . Η επιλεκτική απουσία από συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων δεν δύναται να αποτελεί άλλοθι για τους συμβούλους για το ότι δήθεν δεν γνωρίζουν, δεν συναποφασίζουν, δεν εκφράζουν την παράταξη τους και τέλος για το ότι δεν θέλησαν να ενημερωθούν για αυτά που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση κατά την οποία απουσίαζαν.

 

Καταλαβαίνουμε ότι ίσως σας αφήνει αδιάφορους, αφού ουδέποτε ασχοληθήκατε με την ενέργεια, και κάθε μορφής αναπτυξιακή προσπάθεια στο νησί. Αντίθετα, προβάλλοντας μια στρεβλή άποψη, στρέφεστε διαχρονικά εναντίον κάθε πρωτοβουλίας που θα δημιουργούσε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα σχέδιο του Δήμου και κατ’ επέκταση των Ικαριωτών για καθαρή ενεργειακή μετάβαση στην Ικαρία.

 

     Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε σχεδιασμούς ΒΑΠΕ και παραγωγή ρεύματος που παράγεται από οποιαδήποτε αιολικά πάρκα και δεν σκοπεύει αποκλειστικά και μόνο  στην κάλυψη των τοπικών αναγκών. Και προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού και συναισθανόμενοι παράλληλα ως αιρετοί την ευθύνη που μας διακατέχει απέναντι στους δημότες μας δρομολογούμε την κατάρτιση του δικού μας σχεδίου στον αντίποδα και προς ανακοπή της πορείας οποιουδήποτε σχεδίου οποιουδήποτε μεγαλοεπενδυτή.

Πότε σχεδιάσατε για να ανατρέψετε αυτά που όλους τους Καριώτες τρομάζουν;

Tι τελικά κάνατε για τις λαϊκές ανάγκες πέρα την επίκληση τους και από ατέρμονες καταγγελίες;

 

 Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και όχι από τα μανιφέστα. Διότι από τέτοια μανιφέστα και ιδεολογικές αγκυλώσεις, χωρίς την πραγματική έννοια σας για τις λαϊκές ανάγκες,  η Ικαρία βρίσκεται σε δεινή θέση σε σχέση ακόμα και με πολύ μικρότερα γειτονικά νησιά.

 

Ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ για να εκπονήσει  ο ίδιος  μελέτη της οποίας βασική αρχή κατά τη φάση κατάρτισης είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός να πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο, με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενεργό συμμετοχή συλλογικών φορέων και πολιτών.

Ενοχλεί κάποιον αυτό; Φοβίζει κάποιον; Μήπως φοβόσαστε κύριοι της Λαϊκής  Συσπείρωσης ότι δια της μελέτης για πρώτη φορά θα είναι σε θέση ο ίδιος ο δήμος μας, να γνωρίζει, να ορίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις για την βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μακριά από  κεντρικούς Φαραωνικούς σχεδιασμούς; Ενοχλεί η χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τα λίγα «ψίχουλα»  των κρατικών ενισχύσεων που χρόνια τώρα καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση;

 

Ποιόν ενοχλεί που η Δημοτική αρχή οραματίζεται να θερμάνει δημοτικά κτίρια, σχολεία αλλά και λαϊκά νοικοκυριά από το ζεστό νερό των ιαματικών που το χειμώνα χύνεται στη θάλασσα; Ή που με Φωτοβολταϊκά μπορεί να ηλεκτροδοτήσει τις υπηρεσίες της; ποιους φοβίζει η προοπτική της ηλεκτροκίνησης που ο Δήμος προσπαθεί να εξασφαλίσει ακόμα και για τα Δημοτικά οχήματα; Σας θυμίζουμε ότι έχουμε υποβάλει και γι αυτό σχετική πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους  1.065.830,20€.

 

Έτσι η Δημοτική αρχή οραματίζεται τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Γνώμονας μας γι αυτή την απόφαση είναι το μέτρο. Και για την ιστορία η τελευταία ανεμογεννήτρια στην Φυρήν –Άσπα τοποθετήθηκε επί Λαϊκής  Συσπείρωσης.

 

Με εκτίμηση

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ

Related posts

Ικαρία: Κινητοποίηση ενάντια στις 110 ανεμογεννήτριες

admin

Drone βίντεο: Οι Φούρνοι Κορσεών – Το κρυφό νησί των Κουρσάρων

admin

Στην Ικαρία ο Γιώργος Καντζίκης, Αθλητής με Αναπηρία στο Καθιστό θαλάσσιο Σκι – Wakeboard και στο Κανόε Καγιάκ

admin

Εκπληκτικά πλάνα της Θύμαινας από ψηλά με τη βοήθεια drone!

admin

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin