18.1 C
Σάμος
16/04/2024
Σαμιακά

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία

Μαζικές και μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Σάμο και Ικαρία.

Στη Σάμο οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Οι ομιλίες έγιναν εντός του ΕΚΣ, λόγω βροχής και συγκεκριμένα μίλησαν η Ρίτα Καρβούνη, μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ και ο Τίμος Χατζηλαγός, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ.

Αμέσως μετά διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους του νησιού.

Ικαρία

Με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», οικοδόμοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι και γυναίκες από όλη την Ικαρία πήραν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στην πλατεία Ευδήλου.

Από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων – Βιοτεχνών – Αυτοκινητιστών – Εμπόρων Ικαρίας χαιρέτισε ο Μιχάλης Τσάκαλος, αναφερόμενος «στη φοροληστεία από το 1ο ευρώ που παραμένει,  το διαρκές  κυνηγητό για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω απειλών για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς  που συνεχίζονται…».

Από το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας, ο Αλέκος Κλείτσας αναφέρθηκε «στην πετσοκομμένη κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 384 ευρώ. Πετσόκοψαν και μετέτρεψαν σε φιλοδώρημα τις επικουρικές. Έκοψαν το ΕΚΑΣ και τόσα άλλα. Ο νόμος-λαιμητόμος 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) ουσιαστικά έβαλε “ταφόπλακα” στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης…».

Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας, η Κατερίνα Χατζηαργυρίου είπε μεταξύ άλλων ότι «για μία ακόμα φορά η χώρα βούλιαξε στους τουρίστες, οι ξενοδόχοι τα κονομήσανε και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό άφησαν τα κόκαλά τους για τρεις και εξήντα…».

Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας ο Φανούρης Καρούτσος καυτηρίασε την απεργοσπαστική τακτική ορισμένων συναδέλφων στις οικοδομές, λέγοντας ότι κανένα εργατικό δικαίωμα δεν κατακτήθηκε με τα κεφάλια κάτω. Έκανε αναφορά στο ότι «κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αμείβεται κάτω από 751 ευρώ», στην υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, στην ουσιαστική προστασία που πρέπει να έχουν οι άνεργοι του κλάδου.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου ο Αποστόλης Δημόπουλος αναφέρθηκε «στον ονομαζόμενο 1ο “μεταμνημονιακό” προϋπολογισμό, όπου διαπιστώνεται ότι και αυτός δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να φορτώνει στις πλάτες του λαού 46 δισ. ευρώ φόρους, για να προκύψει το ματωμένο πλεόνασμα του 3,6% του ΑΕΠ» και στη …«μεταμνημονιακή εποχή» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπου έχουμε «το υψηλό κόστος διαβίωσης που αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας», «τα εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και τα απειλητικά ραβασάκια από εισπρακτικές εταιρείες», «τις απαγορευτικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (1,38 το λίτρο) και τις αυξημένες τιμές καυσίμων (που αγγίζουν τα 2 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη)», «την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομείαστα Κέντρα Υγείας, τα κλειστά Περιφερειακά Ιατρεία σε όλα τα νησιά», «την άσχημη κατάσταση των σχολείων μας, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμα και σε μαθήματα Πανελληνίων, με παιδιά που εξακολουθούν να μην παρακολουθούν μαθήματα λόγω έλλειψης μεταφοράς προς τα σχολεία τους», «την διαδικασία ιδιωτικοποίησης 23 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και της Ικαρίας».

Χαιρετήθηκαν επίσης η παλικαρίσια στάση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη της ελληνικής φρεγάτας «Ναυαρίνον», που αντιτάχθηκε στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις εκτός συνόρων αλλά και η αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε 10ετή κάθειρξη της 53χρονης καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό «τίτλο σπουδών» ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε’ Τάξης του Δημοτικού.

Έγινε επίσης αναφορά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Καρκιναγρίου που είναι σε εξέλιξη, για το θέμα της ανύπαρκτης υγειονομικής κάλυψης στο τοπικό ιατρείο, καθώς ο μοναδικός γιατρός μετακινείται για εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου.

Τέλος, για το θέμα του ΦΠΑ «απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη κατά της αύξησης του ΦΠΑ, της φοροληστείας και των νέων αντεργατικών μέτρων διεκδικώντας:

  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να διευρυνθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για όλα τα νησιά.
  • Να καταργηθούν οι υπέρογκοι Ειδικοί Φόροι στα καύσιμα, για να μειωθεί άμεσα η τιμή τους.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών».

Related posts

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτιά σε κατοικία στους Μυτιληνιούς Σάμου

admin

Το Νοσοκομείο Σάμου σε αποστολή σωτηρίας – Εντυπωσιακή άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος!

admin

Έκκληση για αίμα

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

ΜΜΕ / Απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Απριλίου

admin

Εισαγωγή στην Α’ Τάξη Πειραματικών Σχολείων έως 17 Απριλίου

admin

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στη Σάμο

admin

Ο νέος δικαστικός χάρτης στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Έξυπνες κινήσεις στο «7ο Σαμιακό Φοιτητικό ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα» – Δείτε τι εγινε!

admin