20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτιστικά

«Απολύεσαι εν πλω!» – Παρουσιάση του βιβλίου του Νίκου Μοσχοβάκη στην Ικαρία

Την Δευτέρα 17 Αυγούστου, ώρα 8.30 μ.μ. στο Χριστό Ραχών (γήπεδο μπάσκετ).

Τ.Ε. Ικαρίας & Φούρνων του Κ.Κ.Ε έχει την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να διοργανώσει στην Ικαρία παρουσιάσεις του βιβλίου του συμπατριώτη μας και συντρόφου Νίκου Μοσχοβάκη «Απολύεσαι εν πλώ».

Το βιβλίο αυτό που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 από τη Σύγχρονη Εποχή, παρουσιάζει με αφορμή την έκδοση της προσωπικής μαρτυρίας του Ν. Μοσχοβάκη, μια συνοπτική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων των ταραγμένων χρόνων 1940-1955, και της παρέμβασης της Κ.Ο Ικαρίας σε αυτά.

Ο συγγραφέας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Χωρίς τη γνώση του παρελθόντος δεν οικοδομείται το μέλλον. Το χρέος προς την ιστορία αυτού του τόπου με παρότρυνε να εξιστορήσω ένα πραγματικό γεγονός, μια αληθινή ιστορία που την έζησα αυτοπροσώπως. Αυτή η ιστορία ανήκει στο παρελθόν, όμως είναι και επίκαιρη.

Είναι μια αληθινή ιστορία μέσα στην πληθώρα γεγονότων αυτής της περιόδου, ένα κομμάτι των αγώνων του ικαριώτικου λαού για μια καλύτερη ζωή, μια ιστορία που έγραψαν απλοί και ταπεινοί άνθρωποι.

Είναι γεγονότα που τα κατέγραψα εγώ ο ίδιος και τα καταθέτω με κάθε λεπτομέρεια. Είναι ένα μνημόσυνο σε όλους αυτούς που πήραν μέρος σ’ αυτό το εγχείρημα, που αφορά τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη και ανθρώπινη. Αυτός ο αγώνας μάλιστα είναι που την κάνει τόσο επίκαιρη.

Συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1950, στα πέτρινα χρόνια, χρόνια που σκέπαζε η φοβέρα, με διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις. Σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες αποφασίστηκε ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα που θα διαβάσετε στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Πρωτεργάτης, ο ηρωικός καπεταν-Κώστας Μεγαλοοικονόμου»

Το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας το αφιερώνει: «Στη νέα γενιά που ψάχνει το δρόμο για έναν κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο. Ο κόσμος αυτός που θέλουμε υπήρξε, αυτό δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ελάτε λοιπόν να τον ξαναφτιάξουμε, γιατί αυτός ο κόσμος δεν είναι ουτοπία, άπιαστο όνειρο…»

 

Related posts

Κουκλοθέατρο Κρήτης: “Ο Ψαροτρομάρας” στη Σάμο

admin

“1453-1821, από το σκοτάδι στο φως”

admin

Αφιέρωμα στην μουσική κομπανία των Καλτάκηδων.

admin

Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση

admin

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!» – Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από τη Μητρόπολη Σάμου

admin

Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου: 1453 – 1821 Από το Σκοτάδι στο Φώς, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

admin

Αποκριάτικη Περατζάδα στη πόλη της Σάμου

admin

Το έθιμο του Καδή στους Σπαθαραίους στις 17/3

admin

Σε αποκριάτικους ρυθμούς το Άνω Βαθύ

admin