16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Περιφερειακά

Από τις αναλύσεις…στην πράξη!

 

Η ελιά έχει αξιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις μεσογειακές χώρες για δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως καλλυντικά και διατροφικά συμπληρώματα. Η κοινωνική και οικονομική αξία αυτού του καρπού είναι ανυπολόγιστη αλλά η ερευνητική δραστηριότητα παρέμενε ανεπαρκής τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιθώριο λεηλασίας της αγοράς ελαιολάδου από άλλες χώρες.

Για τον λόγο αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία οι  επιστημονικές αναλύσεις που γίνονται από τον κ. Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιείται από την  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα του κ. Θωμαΐδη έδωσαν το έναυσμα στην Κατερίνα Βασιλάτου, Χημικό-Κοσμητολόγο με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των καλλυντικών, να δημιουργήσει μια νέα σειρά καλλυντικών προϊόντων με “πρωταγωνίστρια” την κολοβή λεσβιακή ελιά καθώς και άλλα χαρακτηριστικά προϊόντα των νησιών του Β. Αιγαίου, όπως το μανταρίνι της Χίου και το σταφύλι της Λήμνου.

Όπως δήλωσε η κα Βασιλάτου «Ξεκινώντας από την επιλογή των πιο χαρακτηριστικών φυτών των νησιών, μπορούμε να επεκταθούμε με την εισαγωγή καινοτόμων και ίσως όχι τόσο γνωστών φυτών, όπως ενδημικά ή παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα. Σε αυτό το έργο ήταν ουσιαστική η συμβολή του καθηγητή κ. Θωμαΐδη στην επιστημονική τεκμηρίωση των δραστικών συστατικών των προϊόντων. Η σειρά βασίζεται στις αρχές του cleanbeauty, δηλαδή είναι απαλλαγμένη από συστατικά αμφίβολης ασφάλειας και φυσικά με πολύ καλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  Δημιουργήθηκε  μια σειρά προϊόντων για όλους τους τύπους δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, μια 24ωρη κρέμα ενυδάτωσης για την πόλη, μια κρέμα ματιών σύσφιξης και λάμψης, μια κρέμα χεριών θρέψης και ενυδάτωσης και ένα γαλάκτωμα σώματος ενυδάτωσης και αντιοξειδωτικής προστασίας. Το λεσβιακό ελαιόλαδο συμμετέχει σε όλα τα προϊόντα και προσφέρει θρέψη και ενυδάτωση. Επιπλέον, η 24ωρη κρέμα καθώς και η κρέμα ματιών περιέχουν εκχύλισμα από τα φύλλα της κολοβής ελιάς με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση για τις περιβαλλοντικές επιθέσεις που δέχεται η επιδερμίδα. Η κρέμα χεριών και το γαλάκτωμα σώματος από την άλλη περιέχουν εκχύλισμα από τον πυρήνα. Όλα τα προϊόντα αναδίδουν την φρεσκάδα του Χιώτικου μανταρινιού ενώ οι υφές είναι άμεσα απορροφήσιμες με πλούσια αίσθηση ενυδάτωσης.»

Η δράση αυτή επιβεβαιώνει ότι η καινοτομία προωθεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τις γενικές συνθήκες της οικονομίας. Επιβεβαιώνει επίσης πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν καινοτόμες δράσεις και αποκτούν ανταγωνιστικό προβάδισμα, είναι αυτές  που έχουν στενή συνεργασία με ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμια.

 

Related posts

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης

admin

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin