21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτιστικά

Αρχαιρεσίες Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου πραγματοποίησε την πρώτη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στην αίθουσα Τηλεδιασκέψεων της Αντιπεριφέρειας Νομού Σάμου.
Ο Σύλλογος Φίλων ΜΝΝΤΑ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου με την τοπική κοινωνία και τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο του Αιγαίου πελάγους. Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου είναι η ηθική και υλική ενίσχυση του Μουσείου, η υποστήριξη της λειτουργίας του και ο εμπλουτισμός των συλλογών του, καθώς και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη διάσωση και προστασία της ναυπηγικής και ναυτικής κληρονομιάς του Αρχιπελάγους.
Ο Σύλλογος έχει 68 τακτικά και δύο αρωγά μέλη, που είναι ο Σύλλογος «Πρωτέας» για την Διατήρηση και Διάσωση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Κληρονομιάς και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών. Και οι δύο φορείς έχουν συναφές αντικείμενο με τον Σύλλογο Φίλων του ΜΝΝΤΑ και ως αρωγά μέλη δηλώνουν την υποστήριξη τους τόσο στο έργο της δημιουργίας του ΜΝΝΤΑ, όσο και στους σκοπούς του Συλλόγου των Φίλων του ΜΝΝΤΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων ΜΝΝΤΑ εξελέγησαν οι:

Δαμιανίδης Κωνσταντίνος
Αρχιτέκτων, Δρ. Ιστορίας Ναυπηγικής. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο και έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα με θέμα τη ναυπηγική παράδοση. Συμμετείχε στην μελέτη του ΜΝΝΤΑ και διευθύνει τις μουσειολογικές και μουσειογραφικές εργασίες του έργου.

Στεφάνου Ελένη
Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι η μουσειολόγος του ΜΝΝΤΑ και από το 2003 ασχολείται ερευνητικά με ζητήματα προβολής της ναυτικής κληρονομιάς, έχοντας εκπονήσει σχετικές μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

Παπασαλούρος Ανδρέας
Μόνιμος επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δραστηριοποιείται στην περιοχή των εκπαιδευτικών τεχνολογιών έχοντας συμμετάσχει σε σχετικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά.

Μπαρούς Σταμάτης
Απόφοιτος σχολής πλοιάρχων Ε.Ν της Ύδρας και κάτοχος διπλώματος πλοιάρχου Β΄τάξης. Υπηρέτησε σαν έφεδρος σημαιοφόρος στο Π.Ν στα ναρκαλιευτικά και απολύθηκε με τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυποπλοιάρχου. Τώρα είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ρηγινός Νικόλαος
Συνιδρυτής της εταιρείας Vernicos Yachts και ιδιοκτήτης του σκάφους “Φανερωμένη”, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο» από το ΥΠ.ΠΟ. Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΥΠ.ΠΟ. για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στον Ελληνικό Χώρο.
Σεϊτανίδης Γεώργιος
Δημόσιος υπάλληλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Προμηθειών της ΠΕ Σάμου. Σπούδασε Γεωλογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης “Γεωγραφία & Περιβάλλον”. Μέλος του τοπικού συμβουλίου της Δ/Κ Παγώνδα και με εργασιακή εμπειρία σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Πυργιώτης Εμμανουήλ.
Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου. Πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας-Μουσειολογίας (Ιόνιο Παν/μιο), και MSc Βιβλιοθηκονομίας-Πληροφορικής (Ιόνιο Παν/μιο). Δημόσιος υπάλληλος μέσω διαδικασίας εξετάσεων ΑΣΕΠ.

Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. εξελέγησαν οι:

Βλαβιανός Νικόλαος
Με σπουδές στις επιστήμες της θάλασσας, εμπειρογνώμονας σε θέματα αποκατάστασης ιστορικών πλοίων. Κατέχει δίπλωμα, βαθμού ανθυποπλοιάρχου, της USCG για μεγάλα ιστορικά ιστιοφόρα. Είναι μέλος του ΔΣ και του Πολιτιστικού Συμβουλίου του European Maritime Heritage για την σύνταξη κανονισμών αποκατάστασης ιστορικών πλοίων.

Ταμβακλής Γιάννης.
Εργάζεται στον Ενιαίο Οιν/κο Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου. Κάτοικος Ηραίου, Πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εργαζομένων στις Συν. Οργανώσεις Νομού Σάμου.

Ελεκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι:

Κτίστου Ματρώνη,
Υπάλληλος της ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. Από το 1992 έως το 2017 Διευθύντρια του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου». Συμμετέχει στη διεύθυνση του έργου της συγκρότησης της συλλογής και των μουσειολογικών και μουσειογραφικών εργασιών του ΜΝΝΤΑ.

Κνήτης Στυλιανός Λογιστής, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ, μέλος του πολιτιστικού και του επαγγελματικού συλλόγου του Ηραίου, κάτοικος Ηραίου Σάμου.

Καβαλλιέρος Νικόλαος.
Υποναύαρχος Λ.Σ εα. Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών Υδροδοτική Ν.Ε. και PROMEΤHEUS SHIPPING S.A. και Γενικός Διευθυντής της SEAJETS. Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών.

Αναπληρωματικό μέλος της Ελεκτικής Επιτροπής εξελέγει η:

Λαδικού Σταματία
Σπούδασε Ιστορία- Αρχαιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στην Μουσειολογία και στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Εκπόνησε την μεταπτυχιακής της εργασία στην συνεισφορά του ΜΝΝΤΑ στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σάμου. Γραμματέας στο Δ.Σ. του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου “Νικόλαος Δημητρίου”. Δημόσιος Υπάλληλος.
Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 το πρώτο Δ.Σ. του συλλόγου συγκροτήθηκε σε σώμα, με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Δαμιανίδης
Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Παπασαλούρος
Γραμματέας: Ελένη Στεφάνου
Ταμίας: Εμμανουήλ Πυργιώτης

Η επικοινωνία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου μπορεί να γίνει μέσω της ομώνυμης σελίδας του Συλλόγου στο facebook και μέσω email: friends.mnnta@gmail.com.

Related posts

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

admin

Κουκλοθέατρο Κρήτης: “Ο Ψαροτρομάρας” στη Σάμο

admin

“1453-1821, από το σκοτάδι στο φως”

admin

Αφιέρωμα στην μουσική κομπανία των Καλτάκηδων.

admin

Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση

admin

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!» – Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από τη Μητρόπολη Σάμου

admin

Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου: 1453 – 1821 Από το Σκοτάδι στο Φώς, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

admin

Αποκριάτικη Περατζάδα στη πόλη της Σάμου

admin

Το έθιμο του Καδή στους Σπαθαραίους στις 17/3

admin