15.9 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

Α. Μαλαγάρης : Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο και στις θάλασσές μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία!!

Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου και στο Vaterlo 2013
 
Σε έναν κόσμο που ηχεί η ηρεμία και φωτίζεται μόνο από τις ζωοδότες αχτίνες του ήλιου, στον κόσμο του βυθού. Εκεί θα σας… καταδύσει για λίγο το Vaterlo 2013 με τη βοήθεια του εκπαιδευτή καταδύσεων και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρου Μαλαγάρη. Ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης μίλησε στη Μαρία Σαμουρκασίδου για το μαγικό σπορ της κατάδυσης, για τα πολύ καλά μυστικά που κρύβει ο ελληνικός βυθός, αλλά και για την περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία που έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
 
Τί είναι αυτό που κάνει την κατάδυση ένα απ’ τα μαγικότερα σπορ και χόμπι;
Η κατάδυση για εμένα είναι το πάθος μου, η απόλυτη ελευθερία. Εκ γενετής, εμείς οι άνθρωποι, είμαστε δεσμοί της βαρύτητας στη ξηρά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βουτήξουμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είμαστε ελεύθεροι.  Ελεύθεροι στο πιο γαλήνιο, μαγευτικό και μυστήριο περιβάλλον του πλανήτη μας. Η αιώρηση στο απέραντο γαλάζιο και η αίσθηση της πτήσης κολυμπώντας υποβρυχίως είναι δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις, μόνο οι μυημένοι μπορούν να καταλάβουν τη μαγεία και την έλξη που μας ασκεί ο βυθός. Αυτή η στενή σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα είναι ευεργετική για το σώμα αλλά κυρίως για τη ψυχή του.
 
 
 
 
Ο  θαλάσσιος κόσμος της Ελλάδας είναι τόσο μαγικός όσο λένε;
Ο πλούτος του Ελληνικού βυθού είναι απερίγραπτος, φυσικός και ιστορικός. Ο δύτης θα αντικρίσει δραματικά υποβρύχια τοπία, θα εξερευνήσει μοναδικούς ‘τοίχους’ , μικρές και μεγάλες σπηλιές, πολύχρωμες ξέρες και πλούσια υποβρύχια ζωή. Ο βυθός είναι το μεγαλύτερο μουσείο στο κόσμο και στις θάλασσες μας βρίσκεται όλη μας η ιστορία. Είμαστε ακόμα σε μια περίοδο ανακάλυψης και οι εκπλήξεις είναι καθημερινές. Με φωτογραφίες, βίντεο και ιστορίες αναδεικνύουμε αυτό το πλούτο στο ευρύ κοινό, ώστε όλοι μας να μπούμε σε μια διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τελικό στόχο τη προστασία της θάλασσας, των κατοίκων της και της ενάλιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για όσους θέλουν να κάνουν κατάδυση, π.χ ηλικία, φυσική κατάσταση, κτλ;
Από 10 ετών μπορούμε να εκπαιδευτούμε στην αυτόνομη κατάδυση αναψυχής. Μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση και σχέση με το νερό είναι σημαντικά πριν αποφασίσουμε να αρχίσουμε την εκπαίδευση μας.
 
Η περιβαλλοντική καταδυτική νοοτροπία έχει αλλάξει στην Ελλάδα; Έχουν σημειωθεί βήματα ανάπτυξης;
Από το 2006, όταν επετράπη η αυτόνομη κατάδυση αναψυχής ανά την επικράτεια, μια νέα γενιά περιβαλλοντικά ευσυνείδητων δυτών έχει έρθει στο προσκήνιο. Επικρατεί πλέον η νοοτροπία του ‘καταδύομαι με ασφάλεια, αγγίζω με τη καρδία μου, αφήνω μόνο φυσαλίδες και παίρνω μόνο φωτογραφίες και βίντεο’ σε αντίθεση με το ‘τι μέτρα έκανες και τη έβγαλες’ των περασμένων δεκαετιών. Βέβαια παραφωνίες υπάρχουν, όπως και σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό είναι θέμα παιδείας και αστυνόμευσης. Από τη πλευρά μας οι εκπαιδευτές κατάδυσης ‘μπολιάζουμε’ τους μαθητές μας από τα πρώτα τους υποβρύχια βήματα, με τις αξίες της προστασίας και του σεβασμού της θάλασσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μακρά σε διάρκεια και απαιτητική εκπαιδευτική σειρά δυτών δημόσιας ασφάλειας στην Ακαδημία του Πυροσβεστικού Σώματος της Φλόριντα στο Panama City των Η.Π.Α. “Βαθιά συγκινημένος που  ανακηρύχτηκα αρχηγός τάξης, λόγω επίδοσης και δια της ψήφου  των συμμαθητών μου. Ευγνώμων για την υποτροφία του οργανισμού Dive Rescue International και για την υποστήριξη της οικογένειας μου, των μαθητών και φίλων δυτών μου.  Για την επίτευξη των παραπάνω η ακαδημαϊκή, κολυμβητική και καταδυτική προετοιμασία στη Σάμο ήταν εντατική όλο το χειμώνα, ενώ δυνατές βάσεις είχα λάβει από την εκπαιδεύτρια μου κα. Ελένη Σιάτρα.”
Όλο το φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στο Vaterlo 2013 είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέξανδρου Μαλαγάρη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!

Related posts

Συναγερμός στο Pappa Beach – Ολοκληρωτική καταστροφή οικήματος από πυρκαγιά

admin

Πορεία Ειρήνης από την ΚΕΔΝ Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin