19.9 C
Σάμος
16/04/2024
Σαμιακά

Βίτσας: Ξεχάστε τη Μόρια, οι διακινητές μεταναστών «στοχοποίησαν» τη Σάμο

Την εκτίμηση ότι σε λίγο καιρό η Μόρια δεν θα αποτελεί πρόβλημα, και αυτό διότι οι διακινητές έχουν «στοχοποιήσει» πλέον τη Σάμο έκανε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Προβληματισμό για δημιουργία νέας «Μόριας» στην Σάμο προκαλεί η αναφορά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στην Ολομέλεια της Βουλής πως το συγκεκριμένο νησί έχει «στοχοποιηθεί» από τους παράνομους διακινητές μεταναστών και προσφύγων.

«Ξεχάστε την Μόρια. Σε λίγο καιρό δεν θα είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η Σάμος γιατί έχει στοχοποιηθεί το νησί. Μόνο από τον Σεπτέμβριο εως τις 25 Οκτωβρίου στην Σάμο έχουν μπει 2.317 και έφυγαν 1103. Την ίδια περίοδο στην Μυτιλήνη ήρθαν 2809 και έφυγαν 3600» είπε χαρακτηριστικά κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την διαχείριση των κονδυλίων.

Πέραν αυτών, ο κ. Βίτσας επιχειρώντας να αντικρούσει τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των χρημάτων που εκταμιεύονται από την ΕΕ είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση «Προσπαθώ να σας σώσω αλλά δεν θέλετε» και εξήγησε «κατηγορώντας δήθεν για αδιαφάνεια την ελληνική κυβέρνηση στην ουσία κατηγορεί την ευρωπαϊκή επιτροπή. Έχουμε υποστεί 5-6 ελέγχους. Για το 2017 ο διαχειριστικός έλεγχος για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκλεισε με άριστα. Χωρίς καμία παρατήρηση και για το Μεταναστευτικής Πολιτικής». Στην συνέχεια ωστόσο παραδέχθηκε ότι η OLAF δεν του έχει απαντήσει για τους λόγους που διενεργεί την σχετική έρευνα αν και ο ίδιος έστειλε επιστολή στις 26.9.2018 ζητώντας εξηγήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας υποστήριξε την τακτική των απευθείας αναθέσεων αναφορικά με τα συσσίτια λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι συμβάσεις θα μπλόκαραν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Τι θα έλεγα σε αυτούς τους ανθρώπους. Περιμένετε δύο χρόνια να αποφασίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά θα φάτε;» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός ανέφερε πως σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία στην Ελλάδα έχουν δοθεί 1,04 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μευταναστευτικού ενώ αναμένονται άλλα 650 εκατ. ευρώ.

Μ. Βαρβιτσιώτης: απάνθρωπες οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας

Με καταγγελία που καταδεικνύει τον αλόγιστο τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα κονδύλια για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ξεκίνησε την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στην Βουλή για το επίμαχο ζήτημα η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως το αρμόδιο υπουργείο επινοικίασε αγροτεμάχιο στην Μηλία Πιερίας έναντι 2.500 ευρώ το μήνα προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κέντρο φιλοξενίας, όταν η διαχειρίστρια του ακινήτου το έχει ενοικιάσει με 2.500 ευρώ το χρόνο.

«Έχουμε δεχθεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής. Εικόνες ντροπής, απάνθρωπης μεταχείρισης, ανασφάλειας, εξαθλίωσης μεταδίδονται από τα ελληνικά νησιά. Υπάρχει συμφωνία για την διαχείριση αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υλοποιείται. Μηδενικές οι επιστροφές. Βασανιστικά αργές οι διαδικασίες του ασύλου» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης για να προσθέσει «Όλα αυτά σε μια περίοδο που δεν δικαιολογούνται πλέον οι έκτακτες συνθήκες. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά τα εκατομμύρια που έλαβε να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και συνθήκες ασφάλειας για τους νησιώτες. Περίπου 20 από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μας έχουν κάνει πρωτοσέλιδα. Αντίστοιχα συμπεράσματα βγήκαν και από τους γερμανούς βουλευτές που επισκέφτηκαν την Μόρια. Βιασμοί, απάνθρωπες συνθήκες, υγειονομικά προβλήματα».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, τα αρμόδια υπουργεία εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» προκειμένου να συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις.

«Ο κ. Καμμένος είχε πει κάποτε ότι ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ, αλλά εσείς τον κάνατε φαστ φουντ με τις φαστ τράκ διαδικασίες. Δώσατε 112 εκατ. ευρώ όλα με απευθείας αναθέσεις» τόνισε ο ίδιος.

Πηγή:protothema.gr

Related posts

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτιά σε κατοικία στους Μυτιληνιούς Σάμου

admin

Το Νοσοκομείο Σάμου σε αποστολή σωτηρίας – Εντυπωσιακή άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος!

admin

Έκκληση για αίμα

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

ΜΜΕ / Απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Απριλίου

admin

Εισαγωγή στην Α’ Τάξη Πειραματικών Σχολείων έως 17 Απριλίου

admin

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στη Σάμο

admin

Ο νέος δικαστικός χάρτης στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Έξυπνες κινήσεις στο «7ο Σαμιακό Φοιτητικό ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα» – Δείτε τι εγινε!

admin