18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Βραβεύτηκαν δύο γυναίκες στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σάμου

Υπηρετούν στην πρώτη γραμμή των θαλάσσιων συνόρων – Πρόκειται για την Αρχικελευστή Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και την Αρχικελευστής Λ.Σ. Δέσποινα Διακοβασίλη

Δύο γυναίκες στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυβερνήτριες σε σκάφος, που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, βράβευσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η WISTA Hellas –Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας, σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Είναι και οι δύο καπετάνισσες με δίπλωμα πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού.

Πρόκειται για την Αρχικελευστή Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και την Αρχικελευστής Λ.Σ. Δέσποινα Διακοβασίλη, κυβερνήτριες σε πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου, οι οποίες προστατεύουν καθημερινά, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, τα θαλάσσια σύνορα της Πατρίδας μας, διαχειρίζονται μεταναστευτικές ροές και μάχονται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο θαλάσσιο χώρο ενώ επιτελούν και ένα εξίσου σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο υποστηρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών νησιωτικών περιοχών.

Η Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη κατάγεται από την Αθήνα και είναι παντρεμένη. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου όπου απέκτησε την εμπειρία της στη θάλασσα ταξιδεύοντας με δεξαμενόπλοια. Υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα τα τελευταία έξι χρόνια στη Σάμο. Σήμερα είναι κυβερνήτης στο σκάφος 604 που ανήκει στο Λιμεναρχείο της Σάμου.

Η Δέσποινα Διακοβασίλη κατάγεται από τη Νίσυρο. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, όπου απέκτησε θαλάσσια εμπειρία ως στέλεχος εμπορικών πλοίων. Υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα τα τελευταία έξι χρόνια και τα έξι στη Σάμο. Σήμερα εκτελεί χρέη κυβερνήτη στο σκάφος -604 που ανήκεις το Λιμεναρχείο της Σάμου.

«Στα 102 χρόνια από την Ίδρυση του Λιμενικού Σώματος μόλις το 1980 το Σώμα άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες.
Τότε φάνηκε ως πρωτοποριακή κίνηση, και οι συνθήκες πράγματι δεν ήταν εύκολες» επεσήμανε ο Αρχηγός του Λ.Σ. Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης: «Μέσα σ’ αυτό το σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα όμως, οι γυναίκες στελέχη μας, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους επιδεικνύοντας καθημερινά:

– Υψηλό επαγγελματισμό,
– Αφοσίωση στον στόχο,
– Σθένος στις δυσκολίες και
– Πάθος για το έργο του Σώματος που είναι πολυδιάστατο

Σήμερα το Λιμενικό Σώμα αριθμεί 1.919 γυναίκες -όλων των βαθμίδων – που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό. Φωτεινά παραδείγματα της γυναικείας παρουσίας στο Λιμενικό Σώμα αποτελούν η Αρχικελευστής Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και η Αρχικελευστής Λ.Σ. Δέσποινα Διακοβασίλη.

Καλούνται να συνδυάσουν τον επαγγελματισμό με την ανθρώπινη διάσταση για να μπορούν να εκπληρώσουν με επάρκεια την αποστολή τους.

Πολλές φορές «παραμελούν» τον προσωπικό τους χρόνο για να στέκονται δίπλα στον συνάνθρωπο και την Πατρίδα όποτε υπάρχει ανάγκη. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτή η ανάγκη είναι σχεδόν διαρκής στις θέσεις που υπηρετούν» και κατέληξε: «Και σήμερα θέλω να τις ευχαριστήσω δημόσια όχι μόνον για την αφοσίωσή τους στο καθήκον τους, αλλά γιατί αποδεικνύουν ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να προσπαθείς για τον στόχο με υπομονή, επιμονή και συνέπεια.

Αγαπητές συνάδελφοι, Έφη και Δέσποινα

-Σας συγχαίρω για το εξαιρετικό έργο που προσφέρετε.

-Να είστε βέβαιες ότι στον αγώνα που δίνετε έχετε την αμέριστη στήριξή μου και είμαι δίπλα τόσο σε εσάς όσο και σε όλα τα στελέχη του Σώματος αρωγός, αναγνωρίζοντας την προσφορά σας.

-Σας εύχομαι από καρδιάς γαλήνιες θάλασσες, ασφαλείς περιπολίες και ο Άγιος Νικόλαος να στέκει πάντα φύλακας και οδηγός στην πλώρη σας.

Η πρόεδρος της WISTA Hellas, Έλπη Πετράκη ανέφερε: «Η αποστολή του Λιμενικού Σώματος είναι πολυδιάστατη, επικεντρωνόμαστε ωστόσο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ως την πολυτιμότερη όλων για την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού. Τονίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση των διασωστών» και προσέθεσε: «Για όλους εμάς στη ναυτιλία, η κινητήριος δύναμή μας είναι οι ναυτικοί μας και η ασφάλειά τους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Είναι λοιπόν η αναγνώριση αυτή τόσο συμβολική όσο και πραγματική, και αισθανόμαστε ειλικρινά υπερήφανοι για το Λιμενικό μας Σώμα. Το εν λόγω βραβείο όμως είχε και άλλο ένα κριτήριο. Σήμερα, βραβεύουμε δύο νέες γυναίκες, κυβερνήτισσες σε σκάφη του λιμενικού σώματος που συμμετέχουν ενεργά στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Οι Αρχικελευστές Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και Δέσποινα Διακοβασίλη είναι στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και υπηρετούν στα Πλωτά Λιμενικά Σκάφη.

Είναι ένα επάγγελμα που σχετικά πρόσφατα μπήκε στη λίστα επιλογών των γυναικών, ωστόσο η Δέσποινα και η Έφη-Γεωργία δεν βραβεύονται ακριβώς γι’ αυτό, αλλά για το σύνολο του έργου που επιτέλεσαν φέτος».

WISTA Hellas

Η WISTA Hellas (Women’s International Shipping and Trading Association) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1993 και έχει μέλη γυναίκες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, του διεθνούς εμπορίου και των μεταφορών.

Η WISTA Hellas προωθεί την ποικιλομορφία, την ισότητα των ευκαιριών, τις επαγγελματικές συνεργασίες και τη δικτύωση μεταξύ των μελών της. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην αντιμετώπιση του ζητήματος του χάσματος των φύλων στις ανώτατες ιεραρχικά θέσεις, καθώς και στο πλοίο. Διοργανώνει συνέδρια και σεμινάρια με την τρέχουσα θεματολογία με στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και καλών πρακτικών.

Επιπροσθέτως, η WISTA Hellas προωθεί την ελληνική ναυτιλία και συμβάλλει στην προστασία του περριβάλλοντος με διάφορες δράσεις.

 

Πηγή: neaplefsi.gr

Related posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Τραυματισμός ατόμου σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στη Σάμο

admin

Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Καρλόβασι

admin

25η Μαρτίου: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Σάμου

admin

Με 17 αστυνομικούς και 50 δόκιμους αστυφύλακες ενισχύεται η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου

admin

Διακομιδή ασθενούς από το λιμάνι της Θύμαινας στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου

admin

Θάνατος αλιεργάτη σε ιχθυοκαλλιέργειες στη Χίο

admin

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στη Σάμο, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια

admin

Γ. Παππάς – «30 Μαρτίου ξεκινά η έκδοση γρήγορης βίζα σε Μυτιλήνη-Χίο-Σάμο»

admin