18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Βροντερό ΌΧΙ στο νέο hot spot στους Μυτιληνιούς

Γράφει η Σταματία Ράπτη.

Δυναμικό παρών έδωσαν σήμερα οι κάτοικοι των Μυτιληνιών, αλλά και των γύρω περιοχών, οι οποίοι μέσα από μια ειρηνική διαμαρτυρία, διαδήλωσαν την αντίθεση τους στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο των Μυτιληνιών, συμμετέχοντας στη λαϊκή συνέλευση που είχε αποφασίσει το τοπικό συμβούλιο του χωριού, σε έκτακτη συνεδρίασή του πριν από λίγες μέρες.

Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Κατρακάζος , ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κυριαζής, ο δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του νησιού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης , δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι ΔΗΜΤΟ Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ. Μαρία Παπαδάμ και Γιάννης Μάρκου αντίστοιχα, το τοπικό συμβούλιο των Μυτιληνιών, ο Πρόεδρος της ομάδας SOS κ. Νίκος Μάρκου, επικεφαλής αντιπολιτευόμενων συνδυασμών του Δήμου και φυσικά πλήθος κόσμου. Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος του χωριού κ. Γιώργος Ελευθερόγλου έθεσε το ερώτημα στον κόσμο για το να επιθυμούν να δημιουργηθεί κέντρο μετεγκατάστασης στο χωριό και όλοι με μια φωνή απάντησαν ΟΧΙ. «Πρόκειται για μία ανεξήγητη επιλογή» τόνισε ο Πρόεδρος των Μυτιληνιών επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να μην αποδεχθούμε πλέον τετελεσμένα στην επικράτεια του Δήμου μας, πολύ περισσότερο για ένα θέμα που εκ φύσεως απαιτεί ευρεία κοινωνική συναίνεση».«Όλοι μαζί θα εμποδίσουμε τα σχέδια των κυβερνώντων» υπογράμμισε «και θα γίνουμε μια γροθιά για το καλό του τόπου μας». Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νικόλαος Κατρακάζος, άσκησε δριμεία κριτική στους κυβερνώντες, οι οποίοι αντί να προχωρήσουν στην αποσυμφόρηση του υπάρχοντας ΚΥΤ, προσπαθούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα.

«Οι αντιδράσεις των πολιτών κύριοι της κυβέρνησης δεν είναι μεμονωμένες και δεν έχουν πολιτική απόχρωση. Είναι προφανές πως η δημιουργία των hot spots θα δημιουργήσουν έντονα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Ο τουρισμός, ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να βεβαιώσει τους κατοίκους για το πόσοι θα είναι οι μετανάστες και ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβουν οι αρμόδιες αρχές¨», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρακάζος.

Το λόγο στην συνέχεια πήραν ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου , ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου των Μυτιληνιών, ο πρώην Πρόεδρος της κοινότητας, ο επικεφαλής της ομάδας SOS και άλλοι φορείς, οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή σε αυτό το ενδεχόμενο .

Κάθετα αντίθετος στην δημιουργία ενός ακόμη hot spot στο νησί μας δήλωσε και ο δήμαρχος Σάμου κ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος απ ότι ανέφερε δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί κανέναν νέο κέντρο σε όλο το νησί. «Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στους Μυτιληνιούς» επεσήμανε «και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής».

Τέλος εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο των Μυτιληνιών κ. Γιώργο Ελευθερόγλου για την σύσταση πολυμελούς επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους, προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους επί του θέματος.

Αξιοσημείωτο τέλος είναι το γεγονός επιτήρησης της περιοχής, αλλά εκ του μακρόθεν, ομάδας ΜΑΤ, η οποία όμως δεν εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι κάτοικοι της Δημοτικής κοινότητας Μυτιληνιών του νομού Σάμου και μετά από πρόσκληση του πρόεδρου και του κοινοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 /Α΄/2010) συνήλθαμε σήμερα 4/7/2018 σε λαϊκή συνέλευση στην κεντρική πλατεία των Μυτιληνιών και μετά την τοποθέτηση του Προέδρου και όλων των ομιλητών, αποφασίζουμε και λέμε :
ΌΧΙ στη δημιουργία νέου Κ.Υ.Τ (Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης) μεταναστών στους Μυτιληνιούς και εκφράζουμε την πάγια θέση του Σαμιακού λαού για αποσυμφόρηση της Σάμου. Λέμε
ΌΧΙ στην παραχώρηση του ανενεργού στρατοπέδου (Π.Β) Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Μοσχονά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης.
Λέμε ΝΑΙ στην παραχώρηση στον Δήμο Σάμου και κατ επέκταση στην κοινότητα Μυτιληνιών.
ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ ΣΑΜΟΥ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin