18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

Β. Κικίλιας: Αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα των mRNA εμβολίων της Pfizer στα νησιά μας

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΗΜΕΡΑ» ΤΟΥ ΣΚΑΙ

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεπεράσαμε το 70% των εμβολιασμένων συμπολιτών μας άνω των 60 ετών

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» έχει εξαπλωθεί με τους ρυθμούς που θέλουμε στο σύνολο της χώρας, πηγαίνει πολύ καλά. Έχουμε ήδη κάνει 6.258.951 εμβολιασμούς. Χθες έγιναν 102.576 εμβολιασμοί σε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

Σε λίγες μέρες ξεκινάμε τη διαδικασία των εμβολιασμών των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Πάμε στα ΚΥΤ και εμβολιάζουμε πρόσφυγες και μετανάστες. Εμβολιάζουμε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι Ρομά, εμβολιάζουμε στα κέντρα κράτησης.

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τους μεγάλους σε ηλικία συνανθρώπους μας, επισημαίνω ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αν συνυπολογίσουμε μαζί με τις πρώτες δόσεις και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, ξεπεράσαμε το 70% των εμβολιασμένων.

Ειδικά για αυτούς τους συνανθρώπους μας, για τις ευπαθείς ομάδες και για τις μεγάλες ηλικίες, ο στόχος είναι μόνιμα να βελτιώνονται. Γιατί δεν πρόκειται για ποσοστά, πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα των mRNA εμβολίων της Pfizer στα νησιά μας

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά κυρίως τα νησιά μας εν μέσω τουριστικής περιόδου, πάει πολύ καλά. Άνοιξαν οι εμβολιαστικές γραμμές Johnson & Johnson στα νησιά και τώρα στέλνουμε υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA Pfizer στα νησιά, έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κίνηση στα νησιά Αίγινα, Νάξο, Κέρκυρα, Μύκονο, Πάρο, Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη, Λήμνο, Κάλυμνο, Θάσο, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Σαλαμίνα.

Εκεί, ούτως ή άλλως υπήρχαν εμβολιαστικές γραμμές. Επιταχύναμε τη διαδικασία για αυτό και ανέβηκαν ραγδαία τα ποσοστά στα νησιά, με Johnson & Johnson. Τώρα αυξάνουμε και τα mRNA εμβόλια της Pfizer.

Η ίδια η κοινωνία θα «σπρώξει» και τους υπόλοιπους πολίτες να εμβολιαστούν

Είναι θεμιτό και λογικό να μπορούν να υπάρχουν κίνητρα και για τις πιο νεαρές ηλικίες των συμπολιτών μας. Αυτά επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Δεν σπεύδω να ανακοινώσω πράγματα πριν έχουν αυτά μελετηθεί σωστά, έτσι ώστε να έχουν και την ανάλογη επιτυχία.

Θα ανοίξει η συζήτηση και για το φθινόπωρο, για τον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενδεχομένως ένα μικρό ποσοστό αυτών οι οποίοι δεν θα έχουν θελήσει να εμβολιαστούν.

Θεωρώ όμως ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ίδια η κοινωνία θα «σπρώξει» και τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν.

Δεν πρόκειται για την τιμωρία των υπολοίπων, αλλά τη δυνατότητα επιβράβευσης ή τη δυνατότητα διευκόλυνσης αυτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν.

Ηθικά ανεπίτρεπτο να μην εμβολιάζονται υγειονομικοί

Θεωρώ ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να μην εμβολιάζονται υγειονομικοί. Και βεβαίως είναι προβληματικό. Όμως έχουμε ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων γιατρών στο ΕΣΥ και στις ιδιωτικές Κλινικές, πάνω από 80%-85%, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Θυμίζω ότι μέχρι πρότινος στον εμβολιασμό για τη γρίπη, το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 30%. Άρα δεν έχουμε κάνει μόνο βήματα, έχουμε κάνει άλματα.

Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, κυρίως των ασθενών, των εργαζομένων μέσα στις μονάδες υγείας, αλλά και των συγγενών τους. Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας μελετάται σωστά και διεξοδικά και θα έρθει έτσι όπως πρέπει για να έχει επιτυχία. Οι πολιτικές δεν κρίνονται μόνο στη θεωρία, ούτε μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Κάποιοι λίγοι θεωρούν την πανδημία πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης

Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι Καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία που παλεύει μέσα σε μία πανδημία και τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Και από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποιοι λίγοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι προνομιακό πεδίο για μικροπολιτική, για αντιπαράθεση.

Δεν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία 15 μήνες, δεν θα το κάνω και τώρα. Είμαι Υπουργός Υγείας εν μέσω μιας πανδημίας. Με ενδιαφέρει μόνο το να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να δυναμώσουμε το ΕΣΥ, να φτιάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής το οποίο ανακοίνωσα βήμα-βήμα και θα είναι αυτό το οποίο αξίζει στους συμπολίτες μας.

Δείγμα γραφής, πέραν του ότι άντεξε το ΕΣΥ, είναι ο τρόπος με τον οποίον το ελληνικό Δημόσιο προσεγγίζει τους πολίτες στον καθολικό εμβολιασμό. Αξιοπρέπεια, ευγένεια, επαγγελματισμός, νέα τεχνολογία, όχι ταλαιπωρία. Πηγαίνουν οι άνθρωποι, βλέπουν αυτήν την κατάσταση και εκτιμούν ότι αυτή είναι η εικόνα που ταιριάζει στη χώρα.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Βλέπω μελέτες που μιλάνε για 9-12 μήνες, που προσανατολίζουν γενικά την ανάγκη για πιθανή τρίτη δόση ή για νέο εμβολιασμό. Ούτε εκεί προτρέχουμε. Ο μηχανισμός, πλέον, είναι οργανωμένος. Η χώρα έχει προαγοράσει 30 εκατομμύρια εμβόλια γιατί, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην κοινή προμήθεια δεν ήξεραν ποια εταιρεία θα παράξει τελικά το εμβόλιο και πότε χρονικά. Αυτή η μάχη δόθηκε όλους αυτούς τους μήνες και δίνεται ακόμα.

Η χώρα έχει τις δυνατότητες πρώτα από όλα να καλύψει τον πληθυσμό της, τους συμπολίτες μας, αν χρειαστεί και για άλλη δόση. Ο προγραμματισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται και για το 2022 και για το 2023 ενδεχομένως.

Θα ταξιδέψω τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, θα έχουμε από κοντά ξανά μετά από πολύ καιρό Σύνοδο Υπουργών Υγείας.

Και θα στηρίξουμε, όπως έχει δεσμευτεί η Ευρώπη και μέσα από τον COVAX, αλλά και μέσα από τη συνολική εξωτερική μας πολιτική, και τις χώρες των Βαλκανίων και ενδεχομένως άλλες χώρες, οι οποίες δεν είχαν ή δεν έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν με τους ίδιους ρυθμούς, ούτε έχουν ίδιες ποσότητες εμβολίων με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Καταλαβαίνω την ανάγκη κοινωνικότητας των νέων, δεν δέχομαι το ρίσκο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές

Καταλαβαίνω την ανάγκη όλων και ειδικά των νέων ανθρώπων μετά από όλους αυτούς τους μήνες να ξαναποκτήσουν κοινωνικότητα και ανθρώπινη συναναστροφή.

Από την άλλη, δεν μπορώ να δεχθώ την πιθανότητα και το ρίσκο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Οπότε θεωρώ ότι πάντα, και το προσπαθεί αυτό στο μέτρο του δυνατού η οργανωμένη Πολιτεία, αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Δεν είναι οι πιο πολλοί οι νέοι που συμπεριφέρονται έτσι. Σκεφτείτε και χιλιάδες άλλα παιδιά και νέους ανθρώπους που έκαναν υπομονή 15 μήνες. Σκεφτείτε αυτά τα παιδιά, αυτούς τους εφήβους που δεν πήγαιναν σχολείο και ήταν μέσα στο σπίτι τους, τα παιδιά που δεν μπορούσαν να πάνε στο Πανεπιστήμιό τους και τους νέους ανθρώπους που είδαν να «φρενάρεται» η ζωή τους.

Συντάσσομαι με τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους που τήρησαν τους υγειονομικούς κανόνες, σεβάστηκαν τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και τον εαυτό τους.

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin