18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Ελλάδα

Γιάννης Μπουρνούς: «Μοναδική λύση η υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Σε εκδήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (The Left) για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο συμμετείχε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Μπουρνούς. Στην ομιλία του μετέφερε την εμπειρία των πολιτών της Λέσβου από τις τραγικές αποτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό και τη βαθιά ανησυχία τους για την αναπαραγωγή των ίδιων λαθών και στο νέο Σύμφωνο.

Μια ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό είναι απολύτως αναγκαίο να θεμελιώνεται στις αρχές της κεντρικής διαχείρισης των προσφυγικών ροών, της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών και της αναλογικής κατανομής των βαρών και να εισάγει ένα ταχύ, αυτοματοποιημένο και, κυρίως, υποχρεωτικό μηχανισμό επανεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οποιαδήποτε υποχώρηση από την υποχρεωτικότητα των επανεγκαταστάσεων εξαιτίας των πιέσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της εθελοδουλίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα σημάνει επιστροφή στην αποτυχημένη πολιτική του παρελθόντος με τη μονιμοποίηση των hot spots και τον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο στις περιοχές πρώτης εισόδου, όπως η Λέσβος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε και στα «καθρεφτάκια» που η κ. Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μοιράζει στους νεοδημοκράτες Δημάρχους της Λέσβου και της Χίου για να δεχτούν την κατασκευή των νεών ΚΥΤ δυναμικότητας χιλιάδων ατόμων στα νησιά τους.

Τέλος, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση οφείλει να διαθέσει μέσα και επενδυτικούς πόρους προς τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, κατά το παράδειγμα της Κίνας, ώστε να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης σε αυτές τις χώρες, από τις οποίες προέρχεται η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών.

Related posts

Διοικητές νοσοκομείων: Οδηγίες για τις γραπτές εξετάσεις στο ΑΣΕΠ

admin

Τα ονόματα των 650 επιτυχόντων που θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων

admin

Ε.Ε.Σ.: Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για σκύλους

admin

Μνημόσυνο στη μνήμη του Βασίλη Καρρά από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

admin

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας σε θερινή για το 2024

admin

Καθαρά Δευτέρα: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

admin

Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων | Αγαθονήσι | 29-30 Μαρτίου 2024

admin

Επανήλθαν Facebook, Messenger και Instagram

admin

Στυλιανίδης: Οι 6 πρωτοβουλίες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

admin