19/04/2024
Σαμιακά

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σήμα κινδύνου για τον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου

Τη λήψη μέτρων για τους μετανάστες που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Αρκετά! Είναι προσβολή για τους χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν σε άθλιους και επικίνδυνους καταυλισμούς σε όλα τα ελληνικά νησιά, να ακούν την ΕΕ να λέει ότι ποτέ δεν θα υπάρξει άλλη Μόρια.

Στη Σάμο, στον καταυλισμό στο Βαθύ, βλέπουμε καθημερινά τον τεράστιο πόνο που προκαλούν οι σκληρές πολιτικές εγκλωβισμού στους ασθενείς μας, που έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες.

Σε αυτό τον καταυλισμό βρίσκονται 4.500 άνθρωποι συνωστισμένοι σαν ζώα, ενώ περισσότερα από 1.000 παιδιά ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, τους αρουραίους και τους σκορπιούς. Εκατοντάδες ευάλωτα άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τη λοίμωξη COVID-19. Εν τω μεταξύ, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και παρότι υπάρχουν ήδη πάνω από 60 θετικά περιστατικά μέσα στον καταυλισμό, δεν έχουμε λάβει ακόμη σαφείς πληροφορίες σχετικά με ένα σχέδιο ανταπόκρισης από τις αρμόδιες αρχές.

Τους τελευταίους μήνες, με τον περιορισμό των μετακινήσεων, την αύξηση των περιστατικών COVID-19 και την παντελή απουσία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, η ομάδα μας διαπιστώνει μια ραγδαία ανησυχητική επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών μας.

Στη Μόρια είδαμε τι συνέβη όταν αγνοήθηκε η αντίστοιχη φρικτή κατάσταση, η ωρολογιακή βόμβα εξερράγη. Στο Βαθύ βλέπουμε ακριβώς τις ίδιες συνθήκες και προειδοποιούμε τις αρχές για την καταιγίδα που πλησιάζει. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Ζητάμε τη μεταφορά των ανθρώπων από τον καταυλισμό σε ασφαλή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλα κράτη της ΕΕ τώρα”.

Related posts

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin