12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

Γιώργος Στάντζος: Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

“Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών κάνουν την κατάσταση εκρηκτική θέτοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία τις κρατικές δομές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας”.

Παρέμβαση για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού στη Σάμο, έκανε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος, με σχετικό υπόμνημα προς Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, εκφράζοντας την εντεινόμενη ανησυχία της κοινωνίας της Σάμου.

Αναλυτικά το υπόμνημα προς τον κ. Κουμουτσάκο:

“‘Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στη βάση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που εδραιώσαμε από την έναρξη της θητεία σας και με εύλογη ανησυχία σας ενημερώνω ότι η κατάσταση στο νησί της Σάμου και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του καθημερινά χειροτερεύει με τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστατευτικού να γίνονται εντονότερες. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών κάνουν την κατάσταση εκρηκτική θέτοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία τις κρατικές δομές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας. Για την ανακούφιση αλλά και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος –το οποίο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο-πρέπει ταυτόχρονα να ενταθούν οι προσπάθειες στις κάτωθι περιγραφόμενες δράσεις:

  1. Άμεση μεταφορά πληθυσμού στην ενδοχώρα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.
  2. Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι τελευταίες αφίξεις στο νησί μας πραγματοποιήθηκαν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη και μέσα στο χώρο εναέριας επιτήρησης στη περιοχή της Βορειοδυτικής Σάμου.

  3. Συνέχιση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και άμεσο κλείσιμο της υπάρχουσας δομής.

  4. Έλεγχος και παύση της δράσης των ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί στο προβλεπόμενο μητρώο και δεν ασκούν νόμιμα τις δραστηριότητες τους.

  5. Ένταση των μέτρων τάξης στην πόλη της Σάμου και στην ευρύτερη περιοχή με ανάλογες δράσεις και ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ώστε να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

Κύριε Υπουργέ,

Ως νέα Δημοτική αρχή δέσμευση μας αποτελεί η ειλικρινής και σε βάθος συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την επίτευξη του κοινού σκοπού διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων, των επισκεπτών και βεβαίως των μεταναστών που διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες ιδιαίτερα στην παραγκούπολη εκτός του ΚΥΤ. Θεωρήστε δεδομένη τη συνεργασία και τη συμβολή μου στις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ανακούφιση και τη βέλτιστη λύση στο μεγάλο εθνικό θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού”.

Το πρωί του Σαββάτου, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019”  εντόπισε 24 αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργότερα στο λιμένα Μαλαγαρίου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

 

 

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin