21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Γράμμα από τη Σάμο Νο2

Του Λέανδρου Ρακιντζή

Στις 13 Σεπτέμβρη 2018 δημοσιεύθηκε στο Liberal άρθρο μου με τον τίτλο Γράμμα από τη Σάμο. Εξέταζα τότε, τα προβλήματα και τις διάφορες καταστάσεις, που επικρατούν στη Σάμο, κυρίως στο ανατολικό μέρος, που είναι κοινά και για τα άλλα νησιά το Ανατολικού Αιγαίου [Χίος –Λέσβος] και τα οποία όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί. Και προς αποφυγή επαναλήψεων των τότε διαπιστώσεων, παραπέμπω στο παραπάνω γράμμα, αλλά θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τα προβλήματα βάση των σημερινών δεδομένων.

 

sΤο μεγαλύτερο και πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι το λεγόμενο ψευδεπίγραφο μεταναστευτικό, που στη πράξη, αλλά και στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα θυμίζει τη μεγάλη μετανάστευση των λαών του 5ου Μ.Χ. αιώνα, που κατέλυσε τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και που με την ανάμειξη των λαών με το νέο αίμα και τον εκπολιτισμό των μεταναστών, που ήρθαν για να μείνουν, με την ιεραποστολική δύναμη της χριστιανικής θρησκείας δημιουργήθηκε με οδυνηρές διαδικασίες της ιστορίας η σημερινή Ευρώπη και ο δυτικός πολιτισμός.

 

Η παραπάνω αναφορά στην ιστορία είναι επίκαιρη, γιατί υπό τη κάλυψη των πραγματικών προσφύγων, που εξαναγκάζονται από τα γεγονότα να αναζητήσουν το προβλεπόμενο από διεθνείς συνθήκες προσφυγικό άσυλο, υποκρύπτεται μια τεραστία εισβολή οικονομικών μεταναστών κυρίως μουσουλμάνων, που επιχειρούν στοχευμένα με τη καθοδήγηση διαφόρων σκοτεινών κέντρων και παραγόντων να εισέλθουν στη κεντρική Ευρώπη για μόνιμη εγκατάσταση.

 

Η χώρα μας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν τις κυρίες πύλες εισόδου των οικονομικών μεταναστών για την Ευρώπη, οι χώρες όμως αυτές κατάφεραν, κυρίως γιατί υπήρχε πολιτική βούληση, να ανακόψουν σημαντικά την είσοδο των μεταναστών λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, αλλά η χώρα μας, που έχει τεράστια θαλάσσια σύνορα λόγω της μικρής αποστάσεως από τα τουρκικά παράλια, δεν μπορεί να τα αστυνομεύσει ικανοποιητικά ούτε μπορεί να ανακόψει την θαλάσσια εισβολή με άλλα μέσα. Έτσι για λόγους ανθρωπιστικούς αναγκάζεται να περισυλλέγει τους ναυαγούς, όταν οι δουλέμποροι βουλιάζουν το φουσκωτό σκάφος, όπως κάνει και η FRONTEX [ υπηρεσία της Ε.Ε,] με τα πλοία της.

 

Κυκλοφορούν φήμες ότι στη διακίνηση των μεταναστών από τους δουλεμπόρους συνεργάζονται πολλοί ενδεχομένως ντόπιοι και μέλη των Μ.Κ.Ο. γιατί τα λεφτά είναι πολλά ιδίως για τη Τουρκία, που αποκερδαίνει από πολλές πλευρές και είναι αυταπάτη να πιστεύομε, ότι είναι δυνατόν να διακόψει τη διακίνηση των μεταναστών οριστικά για να διευκολύνει τη χώρα μας και την Ε.Ε χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα, που συνεχώς θα απαιτεί, αντίθετα ο Ερντογάν απείλησε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με 3.500.000 πρόσφυγες.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο και όσα μέτρα και αν ληφθούν ακόμα και για χώρες , που έχουν μόνο χερσαία σύνορα δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν τελείως τη λαθρομετανάστευση των οικονομικών μεταναστών. Δύο είναι οι λύσεις:

 

Α) να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο στις χώρες προελεύσεως, ώστε οι άνεργοι νέοι να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν για λόγους βιοπορισμού. Αυτό είναι καθαρή ουτοπία και τελείως ανέφικτο ,όχι τόσο λόγω ελλείψεως φυσικών πόρων, αλλά γιατί λόγω συστήματος διακυβερνήσεως ή εσωτερικών διενέξεων ή πολιτιστικής κουλτούρας αδυνατούν να αξιοποιήσουν τούς πόρους τους.

 

Β) Να γίνει απολύτως κατανοητό στους επιδόξους οικονομικούς μετανάστες, ότι ερχόμενοι στη χώρα μας, ως χώρα διελεύσεως, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση έστω και λαθραία να τους επιτραπεί να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη, αντίθετα να καταδικάζονται για παράνομη είσοδο στη χώρα και να διατάσσετε η άμεση απέλαση τους και μέχρις ότου απελαθούν να παραμένουν σε συγκεκριμένο χώρο υπό επιτήρηση. Παράδειγμα η νήσος Ellis στη Ν.Υόρκη την εποχή της ελεγχόμενης μετανάστευσης. Αυτό όμως απαιτεί σταθερή και συνεχή πολιτική στάση και βούληση χωρίς εξαιρέσεις και ιδεοληψίες. Πιστεύω, ότι εάν η τακτική αυτή εφαρμοσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα γίνει γνωστή στους επιδόξους μετανάστες και οι ίδιοι θα αποθαρρυνθούν να διέλθουν από τη χώρα μας.

 

Οι Σαμιώτες δεν υπήρξαν ποτέ ξενοφοβικοί και από τη πρώτη στιγμή υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες με ανοικτές αγκαλιές, αλλά εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχουν καταφύγει στο νησί μυριάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αυτή δε τη στιγμή σε ένα μόνο ΚΥΤ χωρητικότητας 600 ατόμων, που βρίσκεται στη πρωτεύουσα Σάμο, που οι παλιοί τη λέμε ακόμα Βαθύ, φιλοξενούνται υπό άθλιες συνθήκες πάνω από 5.000 άτομα κυρίως οικονομικοί μετανάστες και μωαμεθανοί εκ των οποίων άνω των 600 Αφγανοί.

 

Φυσικά υπάρχουν οι συνηθισμένοι διαπληκτισμοί μεταξύ μελών των διαφόρων εθνοτήτων, κλοπές κυρίως σε ακατοίκητα σπίτια, συνεχείς διαμαρτυρίες και απαιτήσεις για παροχές πέραν των δυνατοτήτων της χώρας μας , που υποθάλπονται από κάποια μέλη των ΜΚΟ, που επιδεικνύουν συμπεριφορά ηγεμονική παρεμβαίνοντας υπέρ των προσφύγων και σε βάρος των ντόπιων κυρίως στη παροχή περίθαλψης, λησμονώντας, ότι είναι φιλοξενούμενοι στη χώρα μας. Για την συμπεριφορά μελών των ΜΚΟ και τις ανέλεγκτες ενέργειες τους ο Δήμος Σαμίων έχει εκδώσει έντονη ανακοίνωση. Νομίζω, ότι επέστη η στιγμή να τεθούν από την Πολιτεία κανόνες για τη λειτουργία των ΜΚΟ και τη διαχείριση των χορηγιών από την Ε.Ε. και των ημεδαπών δαπανών, ως και τον πλήρη έλεγχο των μέχρι τώρα υπέρογκων δαπανών, που αμφιβάλλω εάν έχει γίνει ποτέ και πολλά λέγονται.

 

Η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος κυρίως στα νησιά Σάμο και Λέσβο παρουσιάζει πολλά και ποικίλα προβλήματα, ιδίως στη Σάμο λόγω της μικρής χωρητικότητας του υπάρχοντος ΚΥΤ και των συνεχών αφίξεων οικονομικών μεταναστών, που όλοι δηλώνουν πρόσφυγες. Η όλη διαδικασία παροχής ασύλου από την αρμόδια υπηρεσία, που διαθέτει μόνο 19 υπαλλήλους ,είναι πολύ χρονοβόρα με αποτέλεσμα μέχρι να εξετασθεί η αίτηση τους οι άνω των 5.00 μετανάστες παραμένουν αναγκαστικά στο Βαθύ επιδοτούμενοι ικανοποιητικά, σιτιζόμενοι και μετερχόμενοι παν μέσον για την απόκτηση του ασύλου. Πριν λίγες μέρες συνελήφθησαν 9 άτομα μεταξύ των οποίων 6 γιατροί του Νοσοκομείου Σάμου και ένας μεταφραστής για έκδοση πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών για να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση ασύλου. Σαφώς επιβάλλεται η ενίσχυση με υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας για τη επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου.

 

Οι μετανάστες, που πολλοί έχουν οικονομική άνεση εξ ιδίων και λόγω επιδοτήσεων, κυκλοφορούν στη πρωτεύουσα, που από τις μαντίλες που φορούν οι γυναίκες και τις ομιλίες, νομίζεις πως βρίσκεσαι σε μουσουλμανική πόλη. Ίσως υπάρχει βάση στα λόγια του Δαλάι Λάμα, ότι το 2050 η Ευρώπη θα είναι μουσουλμανική. Η όλη κατάσταση λόγω της μεγάλης πάνω από 15 χρόνια διάρκεια της και του ότι δεν διαφαίνεται προοπτική λύσης του προβλήματος, αλλά αντίθεα επιδείνωσης του, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό και αισθήματα φόβου σχεδόν σε όλους τους κατοίκους για το μέλλον του τόπου τους, πλην ελάχιστων επαγγελματιών. που άρχισαν να αντιδρούν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως στη κωμόπολη των Μυτιληνιών στις 4-7-2018 και 24-7-2019 για τη μη δημιουργία νέου ΚΥΤ στη περιοχή τους και τη μη διασπορά των μεταναστών σε κατοικίες και ξενοδοχεία, που νοικιάζουν με την μέθοδο airbnb οι ΜΚΟ.

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει τη δημιουργία νέου ΚΥΤ χωρητικότητας 1200 ατόμων στη περιοχή Ζερβού σε απόσταση 6χιλιομέτρων από το παλιό ΚΥΤ,που εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να καταργηθεί, στο μέσο της αποστάσεως Βαθύ-Μυτιληνιών. Εάν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό μία ολόκληρη περιοχή κυριαρχείται από μετανάστες με ότι αυτό συνεπάγεται, Οι κάτοικοι αντιδρούν στο σχέδιο αυτό δυναμικά ακόμα και με δικαστικές προσφυγές.

 

Η μη επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος επιδεινώνει τα χρόνια προβλήματα του νησιού, που είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών, οι υπάρχοντες αγρότες και βοσκοί είναι σχεδόν όλοι, άνω των 67 ετών, η μείωση των κατοίκων στα χωριά, η έλλειψη βιοτεχνιών και φέτος η σημαντική μείωση του τουρισμού.

 

Όλοι αναμένομε η νέα κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων και να προσπαθήσει να επιλύσει κατά τα δυνατόν το μεταναστευτικό ζήτημα και τα λοιπά τα προβλήματα, που μαστίζουν τη Σάμο.

Πηγή Liberal

*Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

Related posts

«Μοσχάτο άσπρο» από τη Σάμο: Ένα κρασί με «ταυτότητα»

admin

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin