20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Γράμμα από τη Σάμο

Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή*

Παραθερίζοντας στη Σάμο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς μονίμους κατοίκους της Σάμου και μάλιστα της ανατολικής πλευράς του νησιού, που βλέπει τη Τουρκία, για τα προβλήματα τους, που είναι πολλά και ποικίλα, αλλά θα αρκεσθούμε να προβάλλομε το κυριότερο και πλέον οξύ, που είναι το μεταναστευτικό, που είναι κοινό και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα τρία μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου [Σάμος, Χίος, Λέσβος] με ιδιαίτερη μάλιστα αύξηση κατά 55%  των παρανόμων μεταναστών φέτος και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή όλων των κατοίκων των παραπάνω νησιών, που φοβούνται επίσης, ότι θα έχει δυσοίωνες σε βάθος χρόνου προοπτικές για το μέλλον των νησιών ως εθνικού χώρου.

Η παράνομη μετανάστευση από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά ξεκίνησε πριν περισσότερο από δέκα χρόνια αυξανόμενη σταδιακά ανάλογα με τις ροές των μεταναστών, που ρυθμίζονταν από υψηλό επίπεδο από την απέναντι χώρα και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πιέσεως από τον Ερντογάν, που απείλησε, ότι θα κατακλύσει από μετανάστες την Ευρώπη.

Οι Σαμιώτες από την αρχή, πριν καν οργανωθεί επίσημα η υποδοχή τους, αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, προσέφεραν φιλοξενία, ρουχισμό, τροφή και τους δέχτηκαν σαν συνανθρώπους, που έφυγαν κυνηγημένοι για να γλυτώσουν τη ζωή τους από τα δεινά του πολέμου. Οι πρόσφυγες όμως σιγά – σιγά λιγόστεψαν και στη θέση τους άρχισαν να έρχονται μαζικά οικονομικοί μετανάστες κυρίως Σομαλοί, Αφγανοί και Αλγερινοί, που το μόνο που τους ενδιαφέρει να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ως πρόσφυγες και να προωθηθούν στην Ευρώπη για μόνιμη εγκατάσταση. Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αυτού ρεύματος δημιoυργήθηκε στη πρωτεύουσα του νησιού hot-spot, που μπορεί να στεγάσει το πολύ 1200 άτομα ,αλλά αυτή τη στιγμή φιλοξενεί άνω των 3600 υπό άθλιες συνθήκες λόγω του υπερκορεσμού της χωρητικότητας του καταυλισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι άνδρες άγαμοι, το πολύ μέχρις 25 ετών ,φανατικοί μουσουλμάνοι, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να είναι τζιχαντιστές, υπάρχουν σχετικές φήμες, κάποιοι έχουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες ενδημικές στο τόπο καταγωγής τους, όπως φυματίωση και προσέρχονται για θεραπεία στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού συχρωτιζόμενοι με τους ντόπιους κατοίκους, υπάρχουν οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, όλες οι γυναίκες κυκλοφορούν με μαντίλες, τα απογεύματα περιπατούν στη μισή παραλιακή λεωφόρο του Βαθιού και πηγαίνουν τα παιδιά τους στη μοναδική παραλιακή παιδική χαρά, που την καταλαμβάνουν ολόκληρη και γενικά για το μισό της πρωτεύουσας του νησιού δίνεται η εντύπωση, ότι ζούμε σε μουσουλμανική πόλη.

Οι μετανάστες επιδοτούνται από την Ε,Ε, με σεβαστά ποσά το μήνα, διατρέφονται καλά, καθοδηγούμενοι από τις διάφορες ξένες Μ.Κ.Ο , που εμφανίστηκαν ξαφνικά χωρίς κανείς να ξέρει πως χρηματοδοτούνται και πως νομιμοποιούνται, επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και απαιτούν δικαιώματα και προτεραιότητες μεγαλύτερες από τους ταλαίπωρους ιθαγενείς, που τους φιλοξενούν στο τόπο τους. ΄Ηδη στη Λέσβο συνελήφθησαν 30 μέλη ξένων Μ.Κ.Ο. για σωρεία αδικημάτων, ίσως ήλθε η ώρα το Κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με τις ξένες Μ.Κ.Ο και να απομακρύνει κάποια παρασιτικά στοιχεία, που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και ταλαιπωρούν τις αρχές με τις παρεμβάσεις τους.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστεύσεως που σχεδιάζει τη μεταφορά του hot-spot σε άλλο σημείο του νησιού ,είχε επιλέξει προς τούτο ένα μη ενεργό στρατόπεδο στο χωριό Μυτιληνιών, αλλά κατόπιν την αντιδράσεως των κατοίκων του χωριού και του ογκώδους συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας το σχέδιο μάλλον εγκαταλείφθηκε. Επειδή η ροή των μεταναστών αντί να μειωθεί αυξάνεται η δε FRONTEX με τις περιπολίες της δεν σταματά τη ροή των μεταναστών, απλώς βοηθά στη διάσωση των ναυαγών μεταναστών, που τους φέρνει και αυτούς στο νησί , υπάρχει άμεσος κίνδυνος η κατάσταση να γίνει μη διαχειρίσημη και ως εκ τούτου οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ζητούν από τη κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, όπως

α] την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου, ώστε οι πραγματικοί πρόσφυγες να αποκτήσουν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα για να μπορούν να ταξιδεύσουν, όπου γίνονται δεκτοί, οι δε υπόλοιποι, που είναι οικονομικοί μετανάστες, να απελαθούν άμεσα.

β]Δεν είναι δυνατόν όλοι οι μετανάστες να σωρεύονται επ’αόριστον στα νησιά του Αν,Αιγαίου σε αναμονή να προσδιορισθεί, άδηλον πότε, ο τελικός προορισμός τους, στη Σάμο μάλιστα σε αναλογία 20 0\0 περίπου με τον πραγματικό πληθυσμό με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό και πρέπει να διασκορπισθούν σε μικρά μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εθνογραφικής αλλοιώσεως του πληθυσμού των νησιών, που μπορεί στο μέλλον αυτό να αποτελέσει αφορμή επεμβάσεως από τη γείτονα χώρα με το πρόσχημα προστασίας των ομοθρήσκων.

γ] Η κυβέρνηση να πιέσει την Ε.Ε. ώστε οι χώρες της να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να αποτραπεί η επιστροφή στη χώρα μας των προσφύγων ,που ήδη βρίσκονται στη Γερμανία, γιατί θα αποτελέσει κακό προηγούμενο. Τα παραπάνω βγαίνουν από τις συζητήσεις των κατοίκων της Σάμου, που φοβούνται και ανησυχούν για τον τόπο τους, την ποιότητα της ζωής τους, αλλά προπαντός για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους, δεν βρίσκουν όμως τρόπο να τα εκφράσουν παραπέρα και μάλιστα στην υπεύθυνη κυβέρνηση, γι’ αυτό συμμεριζόμενος τις αγωνίες τους ελπίζω, η επιστολή μου αυτή να τύχει της δέουσας προσοχής από τους αρμοδίους.

*Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι αρεοπαγίτης ε.τ.

ΠΗΓΗ:liberal.gr

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin