13.9 C
Σάμος
20/04/2024
Δήμος

Γ. Στάντζος : Είναι αναγκαίο για πρακτικούς και ιστορικούς λόγους να αποκτήσει δικαιωματικά τον τίτλο «Δήμος Σαμίων» Municipality of Samos

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση χωρισμού του Δήμου της Σάμου σε Δήμο Ανατολικής και Δήμο Δυτικής Σάμου επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς θεσμικά, ο διαχωρισμός του νησιού σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει τις τοπικιστικές διαφορές που είχαν αναπτυχθεί στο νησί μας εδώ και πολλές δεκαετίες και είχαν οδηγήσει σε ανταγωνισμούς και ποικίλες διενέξεις μεταξύ των κατοίκων. Και ενώ η ύπαρξη και λειτουργία ενός ενιαίου Δήμου επιχείρησε να αμβλύνει τις διαφορές, η εκ νέου διαίρεση και μάλιστα σε ανατολική και δυτική Σάμο τις κάνει εντονότερες. Η διαίρεση σε δυο Δήμους έγινε βεβιασμένα και χωρίς προηγούμενη μελέτη, όσον αφορά την ονομασία των δύο Δήμων.

Αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη Δήμαρχος –όπως και άλλων υποψηφίων-η αλλαγή του ονόματος του Δήμου Ανατολικής Σάμου η οποία θα πρέπει να γίνει τόσο με όρους διαφάνειας και δημόσιας διαβούλευσης όσο και με όρους ιστορικότητας και προβολής του μέλλοντος μας.

Κατά την αρχαιότητα η κεντρική πόλη του νησιού ονομαζόταν «Σάμος» και στα νεότερα χρόνια η πρώτη πρωτεύουσα έλαβε το εμβληματικό όνομα «Χώρα», όπως συμβαίνει σε πολλά νησιά. Η πρωτεύουσα αντιπροσωπεύει το σύνολο του νησιού για το λόγο αυτό παίρνει και το όνομά του.

Η πρωτεύουσα της Σάμου από το 1854 και μετά μετακινήθηκε από τη Χώρα στο λιμάνι του Βαθιού και κράτησε αυτό το όνομα «Λιμήν Βαθέος» μέχρι το 1956 που μετονομάσθηκε βάσει της ανωτέρω λογικής σε «Σάμος», επειδή αντιπροσώπευε όλους τους κατοίκους και ο Δήμος Λιμένος Βαθέος ονομάσθηκε Δήμος Σαμίων.

Η μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου «Καποδίστριας» απλά χρησιμοποίησε τα ονόματα των τεσσάρων τμημάτων που είχε καθιερώσει η ηγεμονία, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Δήμος Βαθέος», αν και επίσημα Βαθύ νοείται το Πάνω Βαθύ.
Επειδή:
1.Ο διαχωρισμός και η πρόσφατη ονοματοδοσία των δύο Δήμων έγινε εντελώς πρόχειρα και χωρίς καμιά μελέτη και προετοιμασία, χωρίς να ληφθεί υπόψη η λογική της ιστορικής εξέλιξης.
2.Η πρωτεύουσα «Σάμος» με το κύρος και τη θέση της αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί, σ’ αυτήν βρίσκονται και λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες, τα δικαστήρια, η έδρα της μητρόπολης, το κεντρικό νοσοκομείο, τα κεντρικά λιμάνια, τα προξενεία και άλλα..
3. Για εθνικούς λόγους δεν πρέπει να απουσιάζει το όνομα Σάμος από την ονομασία του Δήμου μας.
4. Το τμήμα στο οποίο ανήκει η πρωτεύουσα οφείλει και πρέπει να εκφράζει την ενότητα όλου του νησιού είναι αναγκαίο για πρακτικούς και ιστορικούς λόγους να αποκτήσει δικαιωματικά τον τίτλο «Δήμος Σαμίων» Municipality of Samos με ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο .

Κατ’ αυτό τον τρόπο σε επίπεδο ονομασιών θα εκλείψει ο διαχωρισμός του νησιού σε δύο απρόσωπους ως προς τον τίτλο Δήμους με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα αναδειχθεί και θα ενισχυθεί το κύρος της πρωτεύουσας, η οποία αποτελεί διοικητικό, πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της Σάμου και ενοποιητικό παράγοντα όλης της νήσου.

Αυτό αποτελεί την δική μας πρόταση την οποία και καταθέτουμε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που πρέπει να ξεκινήσει τόσο σε επίπεδο δημοτικών οργάνων όσο και τοπικής κοινωνίας της Ανατολικής Σάμου προκειμένου να αποκατασταθεί η ονοματοδοσία του Δήμου μας.

Εισηγούμαι σήμερα 16/12/2019 στο Δ.Σ. το θέμα της μετονομασίας του Δήμου μας
προκειμένου να αποφασίσουμε:

  1. Την έκφραση της βούλησης του Δ.Σ. για αλλαγή του ονόματος του Δήμου.
  2. Την διαδικασία και την χρονική διάρκεια της απαραίτητης δημόσιας διαβούλευσης των Δημοτικών οργάνων ή επιτροπών του Δήμου Αν. Σάμου προκειμένου σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασιστεί με όλες τις κατά νόμο διαδικασίες η αλλαγή του ονόματος .

Εισηγούμαι όπως με απόφαση του ΔΣ συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης και Επιστημονικής τεκμηρίωσης ονοματοδοσίας αποτελούμενοι από τους κάτωθι (αλφαβητικά):

  1. ΑΓΓΕΛΙΝΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Ιστορικός – Πρόεδρος της Επιτροπής
  • ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγγραφέας

  • ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: Συγγραφέας – Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

  • ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  • ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΠΙΔΑ: Φιλόλογος – Ιστορικός

  • ΛΑΝΔΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ: Φιλόλογος, πρώην Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Σάμου

  • ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Νομικός

  • ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΑΓΓΕΛΑ: Ιστορικός – Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Σάμου

  • Η Επιτροπή θα λειτουργήσει ανεξάρτητα και θα αποτελέσει το επίσημο επιστημονικό γνωμοδοτικό – εισηγητικό όργανο για τη διαβούλευση και την τεκμηρίωση της Ονοματοδοσίας του Δήμου. Το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει την εισήγηση προς Συζήτηση και τελική απόφαση προς το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει το νέο όνομα του Δήμου.
    Συντονιστής της διαδικασίας για την ομαλή διεξαγωγή και την πληροφόρηση όλων των μελών της Επιτροπής από την πλευρά του Δήμου θα είναι η κ. Τσολακάκη Δέσποινα – Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου.

    Η επιστημονική Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την τεκμηριωμένη απόφαση του ΔΣ το Συμβούλιο Τοπωνυμίων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Η επικοινωνία των πολιτών για λόγους Διαφάνειας και για τη σωστή διαχείριση της πληροφορίας θα γίνει με τους εξής τρόπους:
    – Μέσω της δημιουργίας νέου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (onomadimou@0615.syzefxis.gov.gr) το οποίο θα δημιουργηθεί για τις συγκεκριμένες ανάγκες και θα ανακοινωθεί προς τους πολίτες
    – Μέσω Φόρμας Επικοινωνίας από το Site του Δήμου (www.islandofsamos.gr)
    – Μέσω γραπτής – έντυπης επιστολής προς το Δήμο

     

    Related posts

    Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

    admin

    Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

    admin

    Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

    admin

    Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

    admin

    Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

    admin

    Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

    admin

    Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

    admin

    ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

    admin

    Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

    admin