17.2 C
Σάμος
29/03/2024
Περιφερειακά

Δήλωση για την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη για την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στην στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».

Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα και μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη. Ενενήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενενήντα έξι χρόνια από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τα μικρασιατικά παράλια εξαιτίας της βαρβαρότητας του νεοτουρκικού εθνικισμού, των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων των «μεγάλων δυνάμεων» και των εγγενών αδυναμιών της Ελλάδας που προήλθαν από τον εθνικό διχασμό.

Ημέρα μνήμης και πόνου η σημερινή αλλά και απόδοσης τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η ιστορία του οποίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται και είναι χρέος μας, τόσο εθνικό όσο και ιστορικό, να το διαφυλάξουμε.

Η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους αποτελεί ακόμα ένα δίδαγμα γνώσης και μνήμης, μιας μνήμης που δεν μπορεί να αποτελεί τη διαιώνιση των παθών του παρελθόντος αλλά πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορικής τους πορείας.

Related posts

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης

admin

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin