20.9 C
Σάμος
18/04/2024
Πολιτικά

Δήλωση Δημήτρη Σεβαστάκη

Δήλωση Δημήτρη Σεβαστάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4 και μισό χρόνια της διακυβέρνησης, προσπάθησε να αποκαταστήσει τις κοινωνικές ισορροπίες. Όχι μόνο οικονομικά, με στήριξη των αδύνατων, αλλά και πολιτιστικά, συγκρουόμενος  με την διάσπαρτη διαφθορά και την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Παρέλαβε μια χώρα, το 2015, οικονομικά απολύτως αποδυναμωμένη, απαξιωμένη,  με  καθημερινή αγωνία για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Σήμερα είναι μια χώρα με 35 δισεκατομμύρια οικονομικό μαξιλάρι, με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία αποφάσεων, δημοσιονομική σταθερότητα,  με φυσιολογική μισθοδοτική ροή, χωρίς ανασφάλειες,  με ανακτημένο διεθνές κύρος και γεωπολιτική ισχύ. Σίγουρα με πολίτες που έχουν δυσκολίες, αλλά μεγαλύτερες βεβαιότητες.

Η μεγάλη προσφυγική κρίση -εκτός από το μείζον ζήτημα των  κυκλωμάτων διακινητών και συνεργατών-  συναρτάται και με διακρατικές σχέσεις καθώς και με θέματα γεωπολιτικής . Είναι πρόβλημα  που πίεσε πολύ το τόπο μας, ιδίως το Βαθύ.

Αυτό όμως δεν πρέπει να σκοτεινιάζει ή να εξουδετερώνει το γεγονός ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο έργων, αλλά εμπέδωσης ενός δημοκρατικού κλίματος, χωρίς εμπάθειες , με μακροθυμία, συχνά σε σύγκρουση με συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.  Έγινε προσπάθεια  ενίσχυσης του πολιτικού προφίλ του τόπου μας, με απολύτως διακριτό  δημόσιο και μιντιακό  λόγο, αλλά και σαφή κοινοβουλευτική δράση .

Αναφέρω ενδεικτικά μερικά από αυτά τα έργα, αφού συχνά αντιμετώπισα έναν ιδιότυπο αποκλεισμό:

  • Η θεσμική και οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, επί υπουργίας Αλ. Χαρίτση, με 4,2 εκατομμύρια για τα πρώτα αμφιθέατρα της Πανεπιστημιούπολης, ενίσχυση των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων, συγχρόνως με το σχεδιασμό δημιουργίας άλλων δύο τμημάτων  θετικής κατεύθυνσης.
  • Η μεγάλη και επιτυχής προσπάθεια αναμόρφωσης του προβληματικού «Καλλικράτη», με την ίδρυση επιτέλους  2 Δήμων,  με τους οποίους μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη δημοκρατική αποκέντρωση και η κοινωνική ισορροπία αλλά και να πολλαπλασιαστούν οι πόροι στο νησί μας, ιδίως από την υπερενισχυμένη οικονομικά, από την κυβέρνηση, Περιφέρεια . Νέα πρόσωπα, νέα προφίλ, νέο σύστημα εκλογής , μεγάλες αυτοδιοικητικές δυνατότητες.
  • Η ένταξη πολλών έργων πολιτισμού σε προγράμματα αποκατάστασης και αναστήλωσης με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους – 8 εκατομμύρια και πλέον σε σύνολο- Έργα που εξελίσσονται με κύριο επιστημονικό- υλοποιητικό φορέα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και την τοπική εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας.
  • Σημαντικές παρεμβάσεις στις λιμενικές υποδομές και των χρηματοδοτήσεων του λιμενικού ταμείου, όχι μόνο με γενναία χρηματοδότηση , αποκατάσταση των σοβαρών βλαβών, αλλά και την θεσμική αναδιοργάνωση -όπως το master plan του Πυθαγορείου ή την χερσαία ζώνη του Λιμένος Καρλοβασίου που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη βοήθεια των στελεχών του Δήμου. Παρεμβάσεις που στηρίχθηκαν πολιτικά και αποφασιστικά και που συνδυάστηκαν με την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
  • Η λειτουργία 4 πυλών εισόδου για την τουριστική κίνηση από τη γείτονα χώρα που αναζωογόνησε τον τουριστικό χάρτη της Σάμου κάτι που είναι εμφανές την τελευταία τετραετία                                                  .
  • Μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης καθώς και πολλαπλασιασμός αφίξεων στο αεροδρόμιο «Αρίσταρχος».
  • Παρεμβάσεις στα προγράμματα χρηματοδοτήσεων, καθώς και εντατική προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας στις υποβολές και αποτιμήσεις των αποζημιώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ , αλλά και αποκατάστασης αδικιών -όπως στη περίπτωση του Παγώνδα .
  • Στήριξη των δομών υγείας του Νοσοκομείου Σάμου -παρόλη την μεγάλη πίεση και τα φορτία του προσφυγικού, του  Νοσοκομείου Ικαρίας και των  Κέντρων Υγείας Καρλοβασίου αλλά και Ευδήλου, όπως αποτυπώνονται και από τους πρόσφατα δημοσιευμένους απολογισμούς τους, όσο και  των Περιφερειακών Ιατρείων αλλά και η ικανοποιητική στελέχωση των αγροτικών ιατρείων. Υψηλό αποθεματικό στο Νοσοκομείο Σάμου για τις ανάγκες του, μονάδα οξυγόνου και  χρηματοδότηση της ανακατασκευής του ξενώνα του νοσοκομείου στην παραλιακή της πρωτεύουσας . Ο Αξονικός Τομογράφος στο νοσοκομείο Ικαρίας και οι προχωρημένες  εργασίες για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που σχεδιάστηκε με την επιστημονική συνδρομή της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείο Σάμου και του διευθυντή της,  είναι σημαντικές παρεμβάσεις, που ικανοποιούν τα λαϊκά αιτήματα δεκαετιών. Οι δομές υγείας ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2015, απειλούνταν  αρκετές με κλείσιμο και σήμερα έχουν ανακτήσει ικανοποιητικά τη δυναμική  τους, ενώ φυσικά η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η προσπάθεια αντιμετώπισης στρεβλώσεων, πρέπει να είναι εντατική, συνεχής, αλλά και να υποστηρίζεται και από όλους, χωρίς πολιτικές παρωπίδες.
  • Το ΣΧΟΟΑΠ-Χωροταξικό Μαραθοκάμπου το οποίο «ξεκόλλησε» μετά από χρόνια αδράνειας  και θεσμοποιήθηκε, αφού διάφοροι καλοθελητές προσπαθούσαν να το ματαιώσουν. Εξασφαλίσαμε  ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που θα αναβαθμίσει τις αξίες στην περιοχή της νοτιοδυτικής Σάμου.
  • Πολλές παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, της πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από χρόνιες διοικητικές στρεβλώσεις.
  • 11) Ίδρυση και βελτίωση εκπαιδευτικών δομών, όπως το Μουσικό Σχολείο, η επανέναρξη του Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι δομές ειδικής αγωγής σε Σάμο και Ικαρία επισκευαστικά έργα σε σχολικά συγκροτήματα τόσο της Σάμου όσο της Ικαρίας .
  • Ολοκλήρωση και λειτουργία του Υβριδικού Ενεργειακού Εργοστασίου της ΔΕΗ (που είχε ξεκινήσει μεν επί υπουργίας Σιούφα , αλλά είχε μπλοκαριστεί η ολοκλήρωσή του) στην Ικαρία, συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων.
  • Εντατική κοινοβουλευτική εργασία με ομιλίες στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Ερωτήσεις και Αναφορές για τα ζητήματα του νομού Σάμου είτε ειδικού ενδιαφέροντος , είτε γενικότερης κατεύθυνσης.
  • Σημαντικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Σκουρλέτη με ,συνολικά , πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σάμο, με την ευθύνη υλοποίησης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτός από την οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Αθλητισμού ιδίως με την βοήθεια του Γ.Γ. κ. Συναδινού, σε όλο το νομό.
  • Εντατική και παραγωγική εργασία ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά και στους άξονες της μορφωτικής διπλωματίας και της οικοδόμησης διακρατικών σχέσεων, μέσα από την πολιτιστική διπλωματία.

Πολλά άλλα έργα, που έχουν συστηματικά και αναλυτικά περιγραφεί στις ανακοινώσεις του γραφείου μου, τα 4 και μισό χρόνια των δύο θητειών μου.

Τελικά γιατί είναι δύσκολος ένας πλήρης απολογισμός έργου; Είναι δύσκολος γιατί στην τελική έκβαση ζητημάτων είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν οι αμέτρητες ώρες εργασίας σε συναντήσεις με τους πολίτες, φορείς, εργασιακές ομάδες, είναι δύσκολο να καταγράψεις τις ατελείωτες ώρες συνεδριάσεων, συνεννοήσεων, ζυμώσεων, αντεγκλήσεων, διαχείρισης αιτημάτων, συχνά αντικρουόμενων μεταξύ τους. Είναι δύσκολο να καταγραφεί ο χρόνος που δαπανήθηκε για να ξεκολλήσουν συλλογικές υποθέσεις από τη γραφειοκρατία, (ή την διαφθορά), να προωθηθούν ζητήματα στην ατζέντα του κυβερνητικού έργου, συχνά με προσωπικό πολιτικό κόστος.

Τα τέσσερα και μισό χρόνια προσπάθησα ειλικρινά για το κοινό καλό, και με τη σταθερή πεποίθηση ότι ακόμα και ένα βήμα μπροστά είναι σημαντικό για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας, των νησιών μας. Να έχει ο τόπος μας δυναμικό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον, μέσα σε συχνά αντίξοες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και παρόλες τις δύσκολα οικονομικά και πολιτικά αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν, ώστε να παραμείνουμε μέρος της αναπτυγμένης Ευρώπης.

Για αυτό το λόγο στάθηκα αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής ώστε να εγκριθούν έργα και μελέτες που εκπορεύονταν από το δήμο, την περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, τη εφορεία αρχαιοτήτων, τον οινοποιητικό Συνεταιρισμό, τους επιστημονικούς και εμπορικούς φορείς, επιχειρηματίες ,αγρότες, ώστε  να λάβουν την πολιτική υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεκλειδώσουν επιχορηγήσεις και αιτήματα αναπτυξιακών  έργων, ενώ σαφής και έμπρακτη έχει υπάρξει η δράση ώστε δημόσια έργα που καρκινοβατούσαν χρόνια, να βρίσκουν πια το δρόμο τους προς τη δημιουργία. Αυτός ο έλεγχος και η πίεση θα συνεχιστούν.

Προσπάθησα κυρίως μέσα από την εισαγωγή ενός πολιτικού κλίματος ηπιότητας, μετριοπάθειας, συνεργασίας, καταλλαγής, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς και μονομέρειες, να υπάρξει καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου.

Η δική μου προσωπική επιλογή αποδεικνύει και στο πιο κακόπιστο ότι δεν δρω με βάση προσωπικό συμφέρον ή την «καρέκλα», ούτε φυσικά έχω επαγγελματική σχέση με την πολιτική. Η ελευθερία και η ηθική είναι μεγάλο πολιτικό απόθεμα.

Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να κοιτάμε μακριά, να βλέπουμε το βαθύ συμφέρον του τόπου, να είμαστε πεισματικά ανεξάρτητοι.

Μακρόθυμα, ήπια, εύστοχα, συλλογικά,  αποτελεσματικά.

Η μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει την συνέχειά της. Να ολοκληρωθούν έργα που έχουν ξεκινήσει, να προχωρήσουν εκκρεμότητες, να διορθωθούν και λάθη, να συνεχιστεί η καλή και προσεκτική  ακρόαση των λαϊκών αναγκών, το κλίμα ειρήνης ελευθερίας.

Οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόσωπα επιστημονικά και πολιτικά καταξιωμένα στο χώρο τους, Κοινωνία, Υγεία, Πανεπιστήμιο, που θα πρέπει να συνεχίσουν και θα διευρύνουν, το σεμνό και καθαρό αγώνα. Πρέπει να στηριχτούν για το συμφέρον του τόπου μας και το μέλλον.

Με τιμή

Δημήτρης Σεβαστάκης                                                                                                                               

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin