12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Ν. Χαρδαλιάς: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο»

Σε συνέχεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Καρλοβάσου, καθώς και στο Βαθύ της Σάμου, με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γεώργιου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστου Ροϊλού, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Πανουράκη Βασίλειου, των Δημάρχων και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε σήμερα στο νησί, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους».

Ο ίδιος σημείωσε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Επισκεφθήκαμε το Καρλόβασι και είμαστε τώρα στο Βαθύ. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο με το πρώτο φως, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα. Επιπλέον 45 μηχανικοί έρχονται από το Υπουργείο Υποδομών. Ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενεργοποιηθεί για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Έχουν ήδη στηθεί κάποιες σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και κάποια δωμάτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα που δεν έχει ακόμα καταγραφεί, είτε επιθυμούν να παραμείνουν εκτός των οικιών τους.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο».

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πολλή προσοχή από όλους και διευκρίνισε ότι το νησί θα κηρυχθεί άμεσα σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στους τραυματίες, σημειώνοντας ότι σε επτά άτομα έχουν ήδη παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες και έχουν επιστρέψει στις οικίες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αεροδιακομιδής για δυο άτομα. «Όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, παραμένουμε σε εγρήγορση, είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά με συνεννόηση και συνεργασία θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», ανέφερε.

Τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας συνοδεύουν στη Σάμο στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της ΓΓΠΠ.

Επίσης, στη Σάμο έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταφέρθηκαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθώς  και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin