20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Κάηκαν τόνοι ελαστικών απο την πυρκαγιά

Επικίνδυνες εικόνες για την δημόσια   υγεία και το περιβάλλον καταγράφονταν όλο αυτό το διάστημα και πριν την πυρκαγιά του Σαββάτου σε παρακείμενο οικόπεδο πλησίον της εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α. Σάμου), στην περιοχή Καμάρα ,όπου εκατοντάδες ελαστικά αυτοκίνητων ήταν πεταμένα.

Φωτογραφίες απο ρεπορτάζ του samos24 πριν την πυρκαγιά

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν από ιδιώτη πριν από χρόνια για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκίνητων και φορτηγών από τα βουλκανιζατέρ της Σάμου και στην συνέχεια προωθούνταν προς τους χώρους τελικής αξιοποίησης δηλ για ανακύκλωση.

Η πρόσφατη φωτιά έκαψε στο πέρασμα της και το συγκεκριμένο οικόπεδο μαζί και τους τόνους ελαστικών που ήταν αφημένα στη μοίρα τους.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο απο το σημείο με τα ελαστικά μετά την πυρκαγιά του Σαββάτου .

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν έχουμε καύση πλαστικών και ελαστικών είναι δεδομένο ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα όρια συναγερμού. «Οι εκπομπές καρκινογόνων ουσιών, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι διοξίνες, είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν θα πρέπει να καίγονται, αλλά να αξιοποιούνται μετά τη χρήση τους».

Παράλληλα  τα σωματίδια εναποτίθενται σε έδαφος, βλάστηση και νερά, προσλαμβάνονται από άλλα ζώα και οργανισμούς και βιοσυσσωρεύονται σ’ αυτά.

Σε τελικό στάδιο, ο άνθρωπος αναπνέει, καταναλώνει νερό, χορταρικά και κρέας προερχόμενα από προσβεβλημένα ζώα και έτσι προσβάλλεται και ο ίδιος από τις διοξίνες αυτές,  οι οποίες παραμένουν στον οργανισμό του με σοβαρές συνέπειες. 

Σήμερα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τοξική τέφρα και οι αρμόδιοι θα πρέπει άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρούν σε εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού απο την περιοχή γιατί κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας.

Προς αποτροπή των δυσμενών αυτών επιπτώσεων στην υγεία, απαιτείται άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων, εξειδικευμένη μελέτη και σαφές σχέδιο δράσης.

 

Δείτε ανάλογο ρεπορτάζ απο την Σταματία Ράπτη  

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin