16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Δράσεις προληπτικού ελέγχου υγείας του Ε.Ε.Σ. Σάμου

Με επιτυχία , ολοκληρώθηκαν  από το τμήμα Νοσηλευτικής  του περιφερειακού τμήματος Ε.Ε.Σ. Σάμου και των άξιων καταρτισμένων εθελοντών του, που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν  εύστοχες δράσεις προληπτικού ελέγχου υγείας και αγωγής υγείας. Οι δράσεις αφορούσαν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μόνιμων κατοίκων ορεινών κυρίως χωριών του νησιού και στόχευαν  τόσο στην πρόληψη όσο και στην  προαγωγή της υγείας αυτών , μέσα από την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα υγείας αλλά και στην υιοθέτηση συνηθειών που προάγουν την σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία τους.

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν  στα πανέμορφα χωριά των Δρακαίων (Σάββατο 1 Ιουνίου 2019),  Πανδρόσου (Σάββατο 8 Ιουνίου 2019) και Μεσoγείου (Κυριακή 9 Ιουνίου2019) και θα συνεχιστούν και σε άλλα  ορεινά χωριά με νέες ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Από τη δράση ωφελήθηκαν επί συνόλου 184 μονίμων κατοίκων , 144   ποσοστό συμμετοχής 78,26%. Έγιναν 487  νοσηλευτικές παρεμβάσεις εκ των οποίων 3% αφορούσε κατ οίκον σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, και εκπαιδεύτηκαν 43 άτομα σε βασικές πρώτες βοήθειες.  

Οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας- νοσηλευτικές παρεμβάσεις αφορούσαν μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης, βάρους αλλά και ατομική συμβουλευτική (Αγωγή Υγείας). Επίσης, σε κάθε χωριό   έγινε  εκπαίδευση ομάδας κατοίκων στις Α΄ Βοήθειες και επιμορφωτικές βιωματικές συνεδρίες (ατομικής υγιεινής) σε παιδιά στα χωριά Πάνδροσο και Μεσόγειο.

Οι συμμετέχοντες κάτοικοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την ιδιαίτερη αυτή ανθρωπιστική προσέγγιση του Ερυθρού Σταυρού Σάμου στα χωριά τους, ενημερωθήκαν για τις αρχές του οργανισμού, τις δράσεις του τμήματος και  εξέφρασαν την επιθυμία  τέτοιες  δράσεις να γίνονται πιο τακτικά αφού τις έχει τόσο ανάγκη το νησί τους.

Αρωγός και συμπαραστάτης  για ακόμα μία φορά στις δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σάμου είναι ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, με κοινωνική ευαισθησία και πίστη στα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Η Πρόεδρος κα. Β.Σίδερη, τα μέλη του Δ.Σ. του  τμήματος Ε.Ε.Σ. Σάμου, η νοσηλεύτρια εκπαιδεύτρια  καθώς και το δυναμικό των εθελοντών του, ευχαριστούν  τον ΕΟΣ Σάμου αλλά και φίλους και μέλη του Ε.Ε.Σ. Σάμου που στηρίζουν τις δράσεις του τμήματος.

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin