17.9 C
Σάμος
25/04/2024
Σαμιακά

Δ.Βίτσας : Μεταφορά 2.000 μεταναστών μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου

Τη μεταφορά 2.000 μεταναστών μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου υποσχέθηκε στους φορείς της Σάμου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας πως εντός των ημερών θα δημοσιευτεί η προκήρυξη του νέου χώρου, που θα είναι έτοιμο τέλη Φεβρουαρίου.

Το νέο Κέντρο σύμφωνα με τον υπουργό θα βρίσκεται μακριά από οικισμό, ενώ το υπάρχον θα κλείσει και θα παραχωρηθεί στον δήμο.

Οι μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Πέμπτη.

Αυτή τη ώρα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναχώρηση από τη Σάμο 1.000 ατόμων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις  αρμόδιες υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου. Υπήρξε  διαβεβαίωση οτι συντομα όλα αυτά θα ξεπεραστούν.

Η αντιπροσωπεία της Σάμου , παρουσίασε στον υπουργό μια ρεαλιστική εικονα του προβλήματός που βιώνει η πόλη της Σάμου,ζητώντας παράλληλα την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο του ΚΥΤ Σάμου.

Τέλος οι φορείς της Σάμου είχαν επαφές και με κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, και πολυάριθμη αντιπροσωπεία από φορείς της περιοχής, οι οποίοι και εκδήλωσαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τους, στο ζήτημα του προσφυγικού. Μετά το πέρας της συνάντησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Σάμος σήμερα υποφέρει. Υποφέρει από την κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού. 

Υποφέρει, επειδή περισσότεροι από 3.900 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες διαμένουν σήμερα σε υποδομές χωρητικότητας 650 θέσεων και άλλοι περίπου 2.000 στοιβάζονται άναρχα σε αυτοσχέδιους χώρους διαμονής, πέριξ του κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Υποφέρει, επειδή την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στις κραυγές αγωνίας των τοπικών φορέων της που αντικρίζουν καθημερινά το νησί τους να μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα.

Στο Βαθύ της Σάμου αντικατοπτρίζεται σήμερα η πλήρης  ανικανότητα της κυβέρνησης.

Είναι, πλέον, σαφές πως για τον αρμόδιο Υπουργό δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε δικαιολογίες. Η αποσυμφόρηση του Βόρειου-Ανατολικού Αιγαίου από τους παράνομους μετανάστες θα έρθει μαζί με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα στη βουλή με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής της Σάμου με επικεφαλής τον δήμαρχο, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών φορέων του νησιού.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση που υπάρχει στο νησί και τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας στους φορείς, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και τα άλλα νησιά και στη λειτουργία των hot spot. Χαρακτήρισε ως απάνθρωπη τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ότι οι απαντήσεις του υπουργού είναι απαράδεκτες. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την επιλογή της να εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σε ακροδεξιές – αντιδραστικές δυνάμεις να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατά των λαών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι όποια αποσυμφόρηση, ισχυρίζεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση στο νησί, θα είναι εντελώς προσωρινή. Δεν πρέπει να γίνει κανένα νέο hot spot στη Σάμο, ούτε «ανοιχτό» ούτε «κλειστό» και να κλείσει το υπάρχον. Να απεγκλωβιστούν αμέσως όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των φορέων για την άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο νοσοκομείο του νησιού και τις άλλες δομές υγείας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα πάρει νέες πρωτοβουλίες, εντός και εκτός βουλής, ώστε να συμβάλει και στην ανάδειξη και στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού.

Related posts

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin

Το νέο Σαξόφωνο της Φιλαρμονικής «Βαθύλλος – Αντώνης Γεροχριστοδούλου»: Μια ευγενική χορηγία

admin

Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ

admin

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin

Βουρλιώτες : Στον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν κάτοικοι της κοινότητας

admin

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin