16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Ικαριακά

Εγκαίνια Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 12 το μεσημέρι στην Κάτω Προεσπέρα θα εγκαινιαστεί το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας ΝΑΕΡΑΣ.

Πρόκειται για πρωτοπόρο και καινοτόμο έργο σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο συνδυάζει αποτελεσματικά την εκμετάλλευση των υδάτων που υπερχειλίζουν από το υφιστάμενο αρδευτικό φράγμα στο Πέζι, με την αξιοποίηση της αιολικής παραγωγής.

Θα επιτευχθεί αύξηση της διείσδυσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περίπου στο 50%  στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού και θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 13.800 τόνων ετησίως.

Η Ικαρία διαθέτει άφθονο νερό και έχει δυνατούς ανέμους. Για να θεωρηθεί ένα αιολικό δυναμικό εκμεταλλεύσιμο και οικονομικά βιώσιμο θα πρέπει να πνέουν άνεμοι μέσης ετήσιας ταχύτητας μεγαλύτερης από 5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στην Ικαρία ο μέσος όρος πλησιάζει τα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο!

Επόμενο βήμα είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Ικαρίας με την Σάμο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, πράγμα που θα συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία της Ικαρίας και της Σάμου.

Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες νερού στις δεξαμενές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Λειτουργία Υβριδικού Ενεργειακού

To Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα (1,05 MW) και Κάτω Προεσπέρα (3,1 MW), από Αιολικό Πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα ισχύος 2,7 MW, από δύο δεξαμενές νερού (χωρητικότητας 80.000 m3 κάθε μία) και Αντλιοστάσιο (με 12 αντλίες των 250 KW κάθε μία).

Το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη. Σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το νερό θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως «φυσική μπαταρία» για την παραγωγή ρεύματος, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, που θα θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.

Mε πληροφοριες απο την Ικαριακή Ραδιοφωνία.

Related posts

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

admin

Από την απεργία στην Ικαρία στις 28.2

admin

Κοινή δήλωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οικονομική κατάσταση των σχολικών μονάδων

admin

Αιμοδοσία στην Ικαρία – Μάρτιος 2024

admin