16.2 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Εκδήλωση ΕΚΣ και Σωματείων Ικαρίας για δίκη Χρυσής Αυγής

    Στις 7 Οκτώβρη οι ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να βρεθούν στη φυλακή. Αυτό ακριβώς απαίτησαν δεκάδες εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, άνεργοι και συνταξιούχοι, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2/10 στην αίθουσα του Αγ. Παντελεήμονα Ικαρίας, τηρώντας ταυτόχρονα με υποδειγματικό τρόπο όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής λόγω της πανδημίας.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τα σωματεία-μέλη του (Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας, Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συνταξιούχων Ικαρίας) κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος της πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ στη δίκη των ναζιστών.

H συζήτηση ξεκίνησε με χαιρετισμούς των διοργανωτών σωματείων καθώς και προβολή βίντεο στα οποία αποτυπώνονταν στην πράξη ο εγκληματικός και ναζιστικός  χαρακτήρας της χρυσής αυγής, ο θαυμασμός των μελών της στον Χίτλερ και στην «αρχή του αρχηγού», οι δολοφονικές απειλές και ενέργειες σε Έλληνες και μετανάστες, με αποκορύφωμα τη στοχοποίηση και τελικά την στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα το 2013.

Αναδείχθηκε όλο το χρονικό και οι λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη δίκη, όπως για παράδειγμα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν λήφθηκε από την αρχή κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ταχεία διεξαγωγή της δίκης, όπως η απαλλαγή των δικαστών από άλλες υποθέσεις, η αποκλειστική διεξαγωγή της σε κατάλληλη αίθουσα και ο ορισμός καθημερινών συνεδριάσεων του δικαστηρίου.

Στην «τελική ευθεία» της δίκης, στις 18.12.2019 η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, με μια απαράδεκτη και προκλητική πρόταση, ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας όλο το αποδεικτικό υλικό της ακροαματικής διαδικασίας.

Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, πλην του φυσικού αυτουργού, Γ. Ρουπακιά, ενώ για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ζήτησε τη μεταβολή των κατηγοριών σε μικρότερης σημασίας αδικήματα, από τα αρχικά αποδιδόμενα, υποβαθμίζοντας ποινικά τις εν λόγω δολοφονικές επιθέσεις και ρίχνοντας στα μαλακά τους δράστες.

Αναδείχθηκαν επίσης τα βασικά χαρακτηριστικά της στάσης των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών στη διάρκεια της δίκης:

Η υποκριτική απόρριψη της ναζιστικής «ιδεολογίας» της οργάνωσης, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που την αποδείκνυαν αλλά και οι αντιφατικοί υπερασπιστικοί ισχυρισμοί. Κανένας τους δεν υπερασπίστηκε τη ναζιστική «ιδεολογία». Υπήρχε άρνηση, απαξίωση στις καταθέσεις τους και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του τύπου «πολιτικά και ιδεολογικά δεν θα μπορούσα να έχω αυτές τις πεποιθήσεις με ξένους εχθρούς που έβλαψαν την πατρίδα μου» κ.λπ. Αυτή η υποκριτική άρνηση του εθνικοσοσιαλισμού έφτανε μάλιστα μέχρι το σημείο του εξευτελισμού και της αυτογελοιοποίησης. Έτσι, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί παρουσιάστηκαν ως αρχαιοελληνικοί ή και ρωμαϊκοί, ενίοτε μάλιστα έγινε και τρόπος χαιρετισμού σε χωριό χρυσαυγίτη…

Ούτε καν ο αρχηγός τους Ν. Μιχαλολιάκος δεν υπερασπίστηκε τη ναζιστική «ιδεολογία» της οργάνωσης, παρά την πληθώρα στοιχείων του αποδεικτικού υλικού όπου δηλώνει συνεχώς και αδιαλείπτως «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες… αυτοί είμαστε». Αναφορικά, μάλιστα, με τον ρατσιστικό λόγο, τις ομιλίες του περί εθνικοσοσιαλισμού, τις «ξιφολόγχες» που «θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια», την κάλυψη εγκληματικών ενεργειών και τα περί «τυφλής υπακοής» κ.λπ., τα χαρακτήριζε απλώς ως «σχήμα λόγου…».

Επίσης πρακτικές με απειλές, προκλήσεις και επιθέσεις από την πλευρά των χρυσαυγιτών συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της δίκης, με προσπάθεια επιθέσεων μέχρι και στο ακροατήριο. Μάλιστα δεν δίστασαν να προσβάλουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, προκαλώντας την μητέρα του Μάγδα Φύσσα και κάνοντας χυδαίες χειρονομίες…

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από το Σωματείο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων και τη Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας και το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων κρατήθηκε αμείωτο, με τις πολλές ερωτήσεις που απευθύνθηκαν προς τον Μ. Μαλαγάρη, σχετικά με τον τρόπο ένταξης μελών στην χ.α. με το χαρακτηριστικό ερωτηματολόγιο, τη διαδικασία  της δίκης, τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, την πρόβλεψη των ποινών κ.α, κυρίως όμως «ποια η επόμενη μέρα από τη δίκη». Και αυτή δε μπορεί να είναι άλλη παρά η απομόνωσή των ναζιστών από παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά, πάνω απ’ όλα με τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννάει και θρέφει τέτοια εκτρώματα!

Τέλος εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα  συγκέντρωσης ΕΚΣ & σωματείων Ικαρίας για τη δίκη της Χ.Α.

 

Στην Ικαρία, σήμερα 2 Οκτωβρίου 2020 εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι & νέες, που συγκεντρωθήκαμε στον Άγιο Κήρυκο, μετά από κάλεσμα του Εργατικού κέντρου Σάμου και συνδικάτων  της Ικαρίας και των Φούρνων. Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τους  φοιτητές, τους  μαθητές,  κάθε δημοκράτη που στέκεται ενάντια στην φαιά πανούκλα του φασισμού και δηλώνουμε ότι: Απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής!

H ώρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε και πρέπει να σημάνει συναγερμός… Δεν εφησυχάζουμε! Η καταδίκη της Χ.Α δεν είναι δεδομένη, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία και το συνεχές σφυροκόπημα των μαρτύρων κατηγορίας που στάθηκαν ηρωικά απέναντι στους δολοφόνους αψηφώντας τους τραμπουκισμούς, ακόμα και σε βάρος των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής και της Μάγδας Φύσσα. Η προκλητική πρόταση της εισαγγελέως που επί της ουσίας, απαλλάσσει την ηγεσία της Χ.Α, δείχνει πόσο .. .«ανεξάρτητα» και «αμερόληπτα» κινούνται οι δικαστικές αρχές.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την επόμενη μέρα. Οι λουφαγμένοι σήμερα φασίστες, όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου θα συνεχίσουν να είναι η χρήσιμη εφεδρεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους. Οι απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας και των «ηττημένων του ‘45», είναι εχθροί του εργατικού – λαϊκού κινήματος, «μαντρόσκυλα του κεφαλαίου». Έχουν το μερτικό τους όποτε τους καλούν στο να μπαίνουν εμπόδιο να σηκώνουν οι εργαζόμενοι κεφάλι, για να επικρατεί στους χώρους δουλειάς και σε σχολεία σιγή νεκροταφείου, ενισχύοντας το φόβο και το συμβιβασμό.

Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

  • Απαιτούμε να καταδικαστούν, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και μαζί τους όλος ο παραστρατιωτικός μηχανισμός της εγκληματικής οργάνωσης που έβγαζε τάγματα εφόδου στους δρόμους για να τρομοκρατούν και να χτυπάνε μετανάστες και συνδικαλιστές.
  • Απαιτούμε να μπει τέρμα στην ασυλία που τους παρείχε ο κρατικός μηχανισμός.
  • Απαιτούμε να μην πέσουν στα μαλακά οι φασίστες, παίρνοντας ξανά το πράσινο φως για να βγουν από τις τρύπες τους.
  • Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας, τους εργαζόμενους στα νησιά μας, να δυναμώσουν τον ταξικό αγώνα και την αλληλεγγύη.
  • Να απομονώσουν τους φασιστές όποια μορφή και αν έχουν , σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά.
  • Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που γεννάει και εκτρέφει το ναζισμό και το φασισμό.

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin