20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Εκδήλωση τιμής για τον Δημοκρατικό Στρατό Σάμου, στον Κέρκη

Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Σάμου , πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 29-7-2018 η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου, στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη μια από τις βουνοκορφές του Κέρκη που έμειναν θρυλικές από τις μάχες που έδωσε εκεί ο ΔΣΣ.

Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι και απεύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κούλα Καραμηνά –Πόθου, η οποία με στίχους του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου υπογράμμισε ότι ο αγώνας του ΔΣΕ άφησε παρακαταθήκες ανεξίτηλες για τις επόμενες γενιές.

Την ανάγκη  η νεολαία να μάθει την ιστορία του επαναστατικού κινήματος και να παραδειγματιστεί από τη φλόγα και τη πίστη στα σοσιαλιστικά ιδανικά, των νέων που αποτέλεσαν την πλειοψηφία των μαχητών – μαχητριών του ΔΣΕ, τόνισε ο Γιώργος Χατζησταύρου μέλος του Τ.Σ Σάμου της ΚΝΕ.

Το στεφάνι της ΚΟΒ Μαραθοκάμπου κατέθεσε η Φιλιώ Μακρή

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Τζίχας μέλος του γραφείου της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στον ηρωϊκό αγώνα του Δ.Σ. Σάμου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και 71 χρόνια  από την εποποιϊα του ΔΣΕ, από  εδώ πάνω, σε μια από τις αδούλωτες βουνοκορφές των Σαμιώτικων βουνών,  εδώ που γράφτηκε η ιστορία, τα πιο λαμπρά κατορθώματα του Δημοκρατικού Στρατού της Σάμου, αντλούμε διδάγματα και δύναμη: Από την κορυφαία μορφή ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Απο τον ηρωϊκό – αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό αγώνα του ΔΣΕ. Από το Τάγμα θυσίας της Σάμου, που ανέτρεψε όλα τα στρατιωτικά δεδομένα και δόγματα, που δίδαξε ήθος και ηρωϊσμό και αγκαλιάστηκε από το Σαμιώτικο λαό, διαλύοντας το μύθο του ξενοκίνητου, σε ένα νησί χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού και ενίσχυσης από οπουδήποτε αλλού».

Αναφερόμενος συνολικά στον αγώνα του ΔΣΕ, υπογράμμισε ότι «ο τρίχρονος αγώνας του λαϊκού στρατού, του ΔΣΕ  στηρίχθηκε στην εμπειρία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ήταν αγώνας δίκαιος, ηρωικός, μεγαλειώδης και αναγκαίος. Αγώνας που απέδειξε ότι τα λάθη του ΚΚΕ που βρέθηκε εκείνη την περίοδο υπό την επίδραση των αντιφάσεων και αδυναμιών της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της δικής του αναπόφευκτα, δεν οφείλονταν σε πρόθεση συμβιβασμού και ενσωμάτωσης. Η διεξαγωγή του με την καθοδήγηση του ΚΚΕ έσωσε την τιμή του λαού και του Κόμματος. Παράλληλα, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας» και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών. Ότι η μεγαλύτερη ουτοπία είναι οι όποιες μεταβατικές κυβερνήσεις που υποτίθεται οδηγούν στο σοσιαλισμό ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν όχημα ενσωμάτωσης και αφοπλισμού του εργατικού επαναστατικού κινήματος.

Η ιστορία του Κόμματός μας αλλά και συνολικά του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει και οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα 71 χρόνια μετά την εποποιϊα του ΔΣΕ, η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας, αποκαλύφθηκε ακόμη μια φορά,  με τον πλέον τραγικό τρόπο στις πρόσφατες πυρκαγιές ιδιαίτερα αυτής στην Ανατολική Αττική. Εκατόμβη νεκρών 20 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας από μια πολιτική που δεν ακούει κουβέντα και δεν κάνει τίποτα για τις λαϊκές ανάγκες, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για έργα πυροπροστασίας αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής  θωράκισης. Αντίθετα κατευθύνει όλους τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού που βγαίνουν από το αίμα του λαού, στα μονοπώλια και στους επιχειρηματικούς ομίλους για την περιβόητη ανάπτυξη που προπαγανδίζει ο Τσίπρας στις διάφορες φιέστες ανά την Ελλάδα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που πλήγηκαν , πολλοί ανεπανόρθωτα αφού  έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν . πρώτα απ’ όλα τους δικούς τους  ανθρώπους.

Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός».

 

 

 

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin