12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτιστικά

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται κατά το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στη πόλη τους.

Με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Αθήνα και του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σάββατο 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εθελοντικός καθαρισμός Βυθού στο Κοκκάρι από τους δύτες της Εθελοντικής Ομάδας «SOS Κοκκαρίου»

 KYΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10.00: Πρωινό για μικρούς ποδηλάτες στην πλατεία Δημαρχείου. Φέρτε το ποδήλατό σας και ελάτε να μιλήσουμε για τα οφέλη της ποδηλασίας στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Μαζί μας ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων που θα μιλήσουν στους μικρούς για τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου και τις εμπειρίες τους από διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Οι μικροί ποδηλάτες θα απολαύσουν ένα πρωινό με παραδοσιακά τοπικά σαμιώτικα προϊόντα.

 10.30: Καπετάν Λαχανάς- Βόλτα στα στενά του Άνω Βαθέος. Τα μέλη του Συλλόγου μας ξεναγούν στον όμορφο οικισμό του Άνω Βαθέος. «Περπατώ και μαθαίνω την πόλη μου». Σημείο συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Άνω Βαθέος.

 18.00. Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου μας ξεναγεί στην περιοχή «Προσφυγικά» και στην ιστορία της. Συνάντηση στον αρτοποιείο Καριωτάκη.

 18.00: Παιχνίδι πόλης: ΣΕΟ Τ.Τ. Βαθέος Σάμου. Μαθαίνω την πόλη μου με γρίφους. Εκκίνηση: Πλατεία Πυθαγόρα.

 ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ

20.00: «Ο Καραγκιόζης οργανώνει ημέρα ποδηλατάδας»!! Ένα πρωτότυπο έργο για Καραγκιόζη που έγραψε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας η Έφη Μόρφου θα παρουσιαστεί στην πλατεία πρώην Δημαρχείου στο Πυθαγόρειο. Στους ρόλους του έργου μια όμορφη παρέα μικρών και μεγάλων που θα μας ξεναγήσουν με ένα πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο στον κόσμο του ποδηλάτου μέσα από το θέατρο σκιών!!!

 ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

09.00-13.00: Βιωματικό Πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για μαθητές δημοτικού: Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας μαθαίνει τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη από την χρήση ποδηλάτου. Τα παιδιά (μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων) μαθαίνουν για μια σειρά παράγοντες που σχετίζονται με το ποδήλατο (π.χ. σωστό μέγεθος ποδηλάτου, κράνος, ανακλαστικά, φώτα κ.ά.), για την διασφάλιση της ασφάλειάς τους. Επίσης βελτιώνουν τις γνώσεις που απαιτούνται για την καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση του ποδηλάτου είτε για διασκέδαση είτε ως μέσο μετακίνησης. Παράγοντες όπως: ισορροπία, απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, απότομο φρενάρισμα, θέση στο οδόστρωμα κ.ά. Κατά την διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά συμμετέχουν σε διαδραστικά  εκπαιδευτικά παιχνίδια με τον εκπαιδευτή του Ι.Ο.ΑΣ, συζητούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα για τα θέματα ασφαλείας που αφορούν το ποδήλατο. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου στην Πλατεία Πυθαγόρα.

18.00: «Ποδόσφαιρο όπως παλιά» στην παραλιακή της πόλης με ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Η παραλιακή θα παραμείνει κλειστή από τις 18.00 έως τις 19.30.

 ΤΡΙΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

09.00-13.00: Βιωματικό Πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για μαθητές δημοτικού: Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου στην Πλατεία Πυθαγόρα.

18.00:  Επίδειξη αθλητών με τη συμβολή προπονητών της ομάδας στίβου της «Αναγέννησης» στην παραλιακή οδό της πόλης – Προκαταρκτικές ασκήσεις για προετοιμασία αερόβιας ικανότητας (πεζοπορία, ελεύθερο τρέξιμο). Επίδειξη προγράμματος Kids Athletic (Ασκήσεις διάγνωσης αθλητικών ικανοτήτων – εύρεση ταλέντων).

 ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

09.00-13.00: Βιωματικό Πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για μαθητές δημοτικού: Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας μαθαίνει τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη από την χρήση ποδηλάτου. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου στην Πλατεία Πυθαγόρα.

Η Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί πανευρωπαϊκά ως ημέρα οδικής ασφάλειας γι` αυτό και η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στους κανόνες πρόληψης και την κυκλοφοριακή αγωγή και θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις.

18.30 στην παραλιακή της πόλης

Κατασκευή μεγάλου παζλ με ποδήλατο από μικρά παιδιά

Οδηγώ με ασφάλεια: Διανομή πληροφοριακού υλικού από τους αξιωματικούς της Τροχαίας Σάμου.

ΣΕΟ Τ.Τ. Βαθέος Σάμου με τις εξής δράσεις

Μετακινούμαι – συνδυάζω: Βαδίζω με διάφορους τρόπους

 Προσομοίωση – γραμμή τυφλότητας: «Μπαίνω στη θέση σου και σε καταλαβαίνω».

Διανομή φυλλαδίων για το αλκοόλ

 Δημοσιοποίηση στοιχείων οδικών ατυχημάτων στο νησί της Σάμου. Η ζωή  μας είναι πολύτιμη, την προστατεύουμε. Οδηγούμε ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλείας.

Ομάδα Διάσωσης: επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με εκπαιδευτικό υλικό.

Παρουσίαση κανόνων ασφαλούς οδήγησης από το Vespa Club

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18.00: ΣΕΟ Τ.Τ. Βαθέος Σάμου:

 Παιχνίδια επί του δρόμου βγαλμένα από παλιά

 Κυκλοφοριακό Πάρκο στην παραλιακή

Διανομή και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την χρήση του ποδηλάτου.

19.00: «Ζωντανεύουμε ένα καμένο δέντρο». Οι φετινές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής αλλά και στο νησί μας αναδεικνύουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με κάθε τρόπο. Με την ευχή να μην ξανάθρηνήσουμε θύματα ή καμένες περιοχές, ζωντανεύουμε ένα καμένο δέντρο της Σάμου και στέλνουμε το μήνυμά μας στους πληγέντες της Αττικής. Λέμε ιστορίες όχι γύρω από τη φωτιά αλλά για την φωτιά.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Εθελοντές του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σάμου μας μιλούν για τους τρόπους προστασίας και μας δίνουν απλές οδηγίες αντιμετώπισης της φωτιάς. Δύο πυροσβεστικά οχήματα θα κάνουν συμβολική ρίψη νερού!

 Από τον κ. Γιακουμή Αμυρσώνη θα μοιραστούν φυτά αμπέλοψης.

 Συμπάσχοντας με τον συνάνθρωπό μας σε ανάγκη, φέρνουμε ένα πακέτο μακαρόνια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

 Κάνουμε αίτηση για κάρτες δημοτικών ποδηλάτων – διανομή φυλλαδίου με τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας.

 Tέλος μαθαίνουμε για την ανακύκλωση και κάνουμε αιτήσεις για την χρήση των ποδηλάτων της δημοτικής συγκοινωνίας.

 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18:30

Υπαίθρια Επίδειξη «Κick Boxing»

Αθλητικός Σύλλογος «ΑΛΚΙΜΟΣ Σάμου», επί του πεζοδρόμου της παραλιακής.

Υπαίθρια Επίδειξη TAE KWON DO

Σύλλογος «Άγιος Ευφραίμ» Μυτιληνιών, επί του πεζοδρόμου της παραλιακής.

Υπαίθρια εκδήλωση ΤΑΝG SOO DO– Σχολή Μυτιληνιών Σάμου

Από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν στο Πυθαγόρειο Σάμου οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες «Γιόραν Σιλντ». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Φιλανδό, φιλέλληνα συγγραφέα και ιστιοπλόο που έζησε και αγάπησε τα ελληνικά νησιά. Ο αγώνας γίνεται υπό την αιγίδα της φιλανδικής πρεσβείας, του υπουργείου πολιτισμού, της φιλανδικής ομοσπονδίας και της κρατικής τηλεόρασης ενώ συνδιοργανωτής είναι ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου. Σε αυτόν μετέχουν 25 σκάφη. Ο αγώνας εντάσσεται και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας!

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10.00: Ξενάγηση στην πόλη για τα ΚΑΠΗ με ειδικό δρομολόγιο της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Σημείο συνάντησης: ΞΕΝΙΑ

 Έκπτωση δρομολογίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς

Το δρομολόγιο στις 11.00 προς Πυθαγόρειο – Χώρα – Μυτιληνιούς και επιστροφή στη Σάμο για συμβολικούς λόγους θα γίνει με έκπτωση 30%. KTEΛ ΣΑΜΟΥ Α.Ε.

Δωρεάν κάρτα καυσαερίων από το ΚΤΕΟ Σάμου ΕΠΕ

Το απόγευμα:

18:00 Ποδηλατάδες για παιδιά και ενηλίκους

 Αγώνας χρονομέτρησης για ενηλίκους. Διαδρομή: Πλατεία Πυθαγόρα, Κόμβος Ένωσης, Κόμβος Μαλαγαρίου, αναστροφή και επιστροφή.

18:00 – 20:00 Έκθεση vespa στην πλατεία Πυθαγόρα

Κλείσιμο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με το Χορευτικό του «Καπετάν Λαχανά»

 ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

18.00: Στο χώρο παρκινγκ στο κέντρο Υγείας, το ΣΕΟ Τ.Τ. Καρλοβάσου θα τοποθετήσει πινακίδες σήμανσης. «Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να πάτε περπατώντας σε κεντρικά σημεία της πόλης και πόσες θερμίδες θα καταναλώσετε». Στις 19.00 το ΣΕΟ θα «ζωντανέψει» ένα καμένο δέντρο στέλνοντας μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη μνήμη των νεκρών στο Μάτι της Αττικής. Παράλληλη θα διοργανώσει παιχνίδια ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για πρώτη φορά φέτος, και στα πλαίσια αδελφοποίησης του Δήμου Σάμου με τον Δήμο Κρότωνα Ιταλίας θα πραγματοποιηθούν δράσεις και στον Κρότωνα και ειδικότερα ποδηλατικοί αγώνες και αγώνες δρόμους των δημοτικών σχολείων.

 

Related posts

Κουκλοθέατρο Κρήτης: “Ο Ψαροτρομάρας” στη Σάμο

admin

“1453-1821, από το σκοτάδι στο φως”

admin

Αφιέρωμα στην μουσική κομπανία των Καλτάκηδων.

admin

Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση

admin

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!» – Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από τη Μητρόπολη Σάμου

admin

Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου: 1453 – 1821 Από το Σκοτάδι στο Φώς, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

admin

Αποκριάτικη Περατζάδα στη πόλη της Σάμου

admin

Το έθιμο του Καδή στους Σπαθαραίους στις 17/3

admin

Σε αποκριάτικους ρυθμούς το Άνω Βαθύ

admin