18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

ΕΚ Σάμου: Κανένα κέντρο φυλακή της ΕΕ στο νησί και τη χώρα

Συνεχίζουμε τον αγώνα για κανένα κέντρο φυλακή στο νησί και τη χώρα και

άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες που επιθυμούν

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Σαμιώτισσες και Σαμιώτες,

Μπορεί η τελευταία χρονιά να έχει φέρει σημαντική επιδείνωση στη ζωή και τα δικαιώματά μας λόγω τη νέας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας καθώς η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας, ικανοποιεί με απίστευτη σβελτάδα τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Μπορεί ο καταστροφικός σεισμός και οι πρόσφατες πλημμύρες να έχουν φέρει ένα σοβαρότατο πλήγμα στα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές του νησιού που και σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση μας έχει βάλει στον «αυτόματο» και στο «περίμενε» από την πρώτη μέρα, αντί να πάρει άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία, μέτρα για να είναι οι πόλεις και τα χωριά μας ασφαλή και να μπορέσουν γρήγορα με ευθύνη του κράτους να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Όμως, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι 3500 άνθρωποι (ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά) παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες και εκτεθειμένοι στο κρύο, τις βροχές, τις αρρώστιες (κάθε είδους πέραν του κορονοϊού) και τις ακαθαρσίες.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η «λαμπρή λύση» που επιφυλάσσει σε πρόσφυγες – μετανάστες και σε εμάς κυβέρνηση και ΕΕ είναι ο εγκλωβισμός τους σε μια φυλακή τεραστίων διαστάσεων στην περιοχή Ζερβού και τα έργα συνεχίζονται ασταμάτητα παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού μας.

Το ΕΚ Σάμου και τα σωματεία του όλα αυτά τα χρόνια μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης σε αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνο της έμπρακτης αλλά και της στήριξης των αιτημάτων τους που είναι κοινά με αυτά των Σαμιωτών:

Κανένα κέντρο φυλακή της ΕΕ στο νησί και τη χώρα.

Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Σε αυτά τα αιτήματα που εκφράζουν και το αίσθημα του Σαμιώτικου λαού μπήκαμε με σταθερότητα μπροστά χωρίς βήμα πίσω, χωρίς κωλοτούμπες και «ναι μεν, αλλά».

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από μια ακόμα μεγάλη κινητοποίηση του σαμιώτικου λαού προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω πορεία των έργων, τις επιτάξεις γης που αντί να δίνει προϊόντα για να τρέφονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα μετατραπεί σε μια πελώρια φυλακή ανθρώπων.

Το μπλόκο στου Ζερβού και η πολυήμερη κινητοποίηση του σαμιώτικου λαού ήταν ένα ακόμα βήμα αντίδρασης και αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ για μετατροπή των νησιών σε φυλακές, ήταν ακόμη μια μορφή αλληλεγγύης στον αγώνα και των άλλων νησιών που είχαν να αντιμετωπίσουν την απόβαση των ΜΑΤ.

Το ΕΚ Σάμου διατηρεί τις ίδιες θέσεις και παλεύει με όποιο τρόπο μπορεί για αυτές. Όλο αυτό το χρόνο παρά την πανδημία και τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων του νησιού, το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού δεν εξαφανίστηκε επειδή επιβλήθηκαν τα αυστηρότατα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των ανθρώπων αυτών κι επομένως «δεν ενοχλούν». Δεν το αφήσαμε – όπως πολλοί άλλοι που έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό – θεωρώντας ότι «αφού θα φύγει από την πόλη καλά είμαστε».

Δε μας ξεγελούν οι υποσχέσεις και τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τον περιορισμό των ροών όταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό αξιοποιείται στα παζάρια ΕΕ – Τουρκίας, όταν δε σταματούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις στους οποίος συμμετέχει και η ΕΕ και η χώρα μας.

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τις κινητοποιήσεις των Σαμιωτών και των άλλων νησιωτών θέτουμε ξανά τις διεκδικήσεις μας, παίρνουμε μια σειρά πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα με συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 1/3/2021 ώρα 14.00 με σύσκεψη σωματείων και φορέων και καλούμε το σαμιώτικο λαό να παλέψει για:

  • Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ στο νησί.

  • Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού – να κλείσει το αίσχος του ΚΥΤ στο Βαθύ

  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα

  • Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει στη χώρα

  • Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής ασύλου εντός της Τουρκίας και στα σύνορα με την Ελλάδα και απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.

  • Για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπείς και ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και άμεσα να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους με την ευθύνη του κράτους ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους.

  • Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες.

  • Για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου, εξασφάλιση διαμονής από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με την απαραίτητη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.

  • Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους

  • Μαζικά και συχνά τεστ για τον κορονοϊό και εμβολιασμός σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής

  • Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για φθορές και ζημιές που έχουν υποστεί.

Στις ψεύτικες υποσχέσεις, στην καταστολή και στα τετελεσμένα της κυβέρνησης ο λαός των νησιών μας απαντά με τους αγώνες του.

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin