12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Ενίσχυση των μέτρων προστασίας των λουόμενων στις παραλίες

Με αφορμή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Open» κατά το οποίο ναυαγοσώστης ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή του Π.Δ. 31/2018 («Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες») επέφερε αύξηση των πνιγμών στη θάλασσα, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρινίζει τα εξής:

Αυξήθηκαν από 3 σε 4 ( Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) οι μήνες κατά τους οποίους οι Δήμοι, καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, των οποίων η διαχείριση δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε.,Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λ.π.), είναι υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών όταν παραχωρούν ή εκμισθώνουν, χώρο αιγιαλού – παραλίας που θεωρείται λουτρική εγκατάσταση.

Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει πλέον έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου, αντί 300 μέτρων, όπως προέβλεπε το προηγούμενο Π.Δ.

Για πρώτη φορά, καθιερώνεται ότι εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει, ανά λουτρική εγκατάσταση, τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή- επόπτη ναυαγοσωστών, ο οποίος πρέπει να έχει άδεια ναυαγοσώστη επί τρία χρόνια και οποίος θα εποπτεύει και θα συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες.

Οι Δήμοι, για πρώτη φορά, επιπρόσθετα από τις παραπάνω υποχρεώσεις, οφείλουν κατά τους συγκεκριμένους 4 μήνες να διαθέτουν στις λουτρικές τους εγκαταστάσεις και δεύτερο μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια, και με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την παροχή πρώτων βοηθειών. Πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS -PLOTER- ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΟΡΗΤΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ. Στο σκάφος επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα καθημερινά και οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον Δήμο.

Αναφορικά με όσα ειπώθηκαν για την αύξηση των θανάτων στη θάλασσα, δεν στοιχειοθετείται καμία σχέση του φαινομένου με την εφαρμογή του π.δ. 31/2018, πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο, από τους 413 θανάτους στη θάλασσα, το καλοκαίρι του 2018, τα 88 αφορούσαν άτομα που έχασαν τις αισθήσεις τους στη θάλασσα και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός τους, ενώ τα υπόλοιπα 325 ήταν αιφνίδιοι θάνατοι ναυτικών επί πλοίων και επιβατών επί κρουαζιερόπλοιων. Επιπλέον από το Π.Δ.31/2018 δεν προκύπτει υποχρέωση ναυαγοσωστών στα λιμάνια.

 

Related posts

Τραυματισμός ατόμου σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στη Σάμο

admin

Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Καρλόβασι

admin

25η Μαρτίου: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Σάμου

admin

Με 17 αστυνομικούς και 50 δόκιμους αστυφύλακες ενισχύεται η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου

admin

Διακομιδή ασθενούς από το λιμάνι της Θύμαινας στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου

admin

Θάνατος αλιεργάτη σε ιχθυοκαλλιέργειες στη Χίο

admin

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στη Σάμο, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια

admin

Γ. Παππάς – «30 Μαρτίου ξεκινά η έκδοση γρήγορης βίζα σε Μυτιλήνη-Χίο-Σάμο»

admin

Γραφεία Ταυτοτήτων: Επεκτείνεται από 19 Μαρτίου το ωράριο λειτουργίας σε 81 αστυνομικές υπηρεσίες

admin