22.9 C
Σάμος
18/04/2024
Σαμιακά

Ενημέρωση Σωματείου Ξενοδοχουπαλήλων Σάμου για Πανελλαδική Μέρα Δράσης

Εκ μέρους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, τα Τουριστικά Γραφεία και τα Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους στο νησί.

Προχωράμε στη σημερινή ενημέρωση για τον κλάδο μας με σκοπό να καταγγείλουμε την τραγική κατάσταση που προμηνύεται για τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους. Ξεκάθαρα λέμε ότι μπαίνει θέμα επιβίωσης για το άμεσα επόμενο διάστημα καθώς στις δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή μας που επέφερε ο κορονοϊός, έρχονται να προστεθούν δυσβάσταχτοι όροι εργασίας στις ήδη κακές εργασιακές συνθήκες που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο όνομα, λοιπόν, της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας είδαμε την εντατικοποίηση της εργασίας με αποτέλεσμα λιποθυμίες συναδέλφων, ανασφάλιστη εργασία, ευέλικτες μορφές εργασίας, κατάργηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, σκλαβοπάζαρα συναδέλφων ειδικά των πρακτικάριων στα ξενοδοχεία με μισθούς πείνας, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, απλήρωτες υπερωρίες. Την ίδια στιγμή η βαριά βιομηχανία της χώρας θησαύριζε και θησαυρίζει από τον κόπο μας, ενώ τώρα στο όνομα της κρίσης της πανδημίας μας ζητούν ξανά να βάλουμε πλάτη στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν τα αφεντικά. Προκλητική είναι και η στάση της κυβέρνησης να τους δίνει απλόχερα ζεστό κρατικό χρήμα, φοροαπαλλαγές, απαλλαγές εισφορών, αναστολή πληρωμών μισθών – δώρου Πάσχα ενώ ζητούν έως και 100% κρατική επιδότηση των μισθών μας και επέκταση των μέτρων στο διηνεκές.

Τα πράγματα είναι απλά. Αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι στον αέρα πολλοί συνάδελφοι και οι οικογένειές τους. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και εποχικές επιχειρήσεις ήδη μας ενημερώνουν ότι δε θα ανοίξουν ή θα υπολειτουργήσουν με λιγότερο προφανώς προσωπικό καθιστώντας τους συναδέλφους σε δύσκολη θέση καθώς μετά τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η ανεργία, η περιπλάνηση και η εξαθλίωση. Για όσους, εν τω μεταξύ, καταφέρουν να εργαστούν έστω για λιγότερο διάστημα είναι αμφίβολο αν θα έχουν πλήρες ωράριο και μισθό ή αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέτρο – δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες, της μείωσης του μισθού στο 50%. Παράλληλα, στον επισιτισμό οι συνάδελφοι θα εργαστούν σε επιχειρήσεις με μειωμένο προσωπικό, μεγάλη εντατικοποίηση, απληρωσιά και στέρηση του Δώρου Πάσχα με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για προστασία από τον ιό.

Και το δικό μας σωματείο λοιπόν κηρύσσει τον κλάδο μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Λέμε ότι κανένας συνάδελφός μας δεν είναι μόνος και τους προτρέπουμε είτε είναι μέλη ή μη του σωματείου να έρχονται σε επαφή μαζί μας τηλεφωνώντας στο 2273027561 ή με email στο eksamou@otenet.grΉδη έχουμε μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους και συνεχίζουμε καθημερινά την επικοινωνία για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα από τους χώρους εργασίας.

Δηλώνουμε παρόν ενώ οργανώνουμε την πάλη μας απαιτώντας εδώ και τώρα αυτά που καταθέσαμε και με μορφή υπομνήματος στην παράσταση διαμαρτυρίας που είχαμε έξω από τον ΟΑΕΔ σήμερα το πρωί:

Δεν θα αφήσουμε να μπουν ούτε να παραμείνουν σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίεςΔιεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν για την πανδημία
  • Διασφάλιση του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους εποχικούς και σε όλους τους εργαζόμενους. Καμιά αρνητική μεταβολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, απόλυση κλπ
  • Υποχρεωτική εφαρμογή της Κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό
  • Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών έως τις 10 Ιουνίου ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν. Για όσο διάστημα τα εποχικά καταστήματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) μετά τις 10 Ιούνη, είναι σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, να ενταχθούν όλοι οι περσινοί εργαζόμενοι στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν τα 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν με ευθύνη τους να υποχρεωθούν να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες σε όλους τους εργαζόμενους, ανάλογου μεγέθους και διαστήματος με την περίοδο που έμειναν πέρυσι ανοιχτά.
  • Επίδομα ανεργίας 600 € σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, σε όσους εργάστηκαν την περσινή περίοδο, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκαν ή όχι, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που είχαν.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να μην μείνουν εκτός επιδότησης άνεργοι από τα κοινωφελή προγράμματα, ελαστικά εργαζόμενοι και εργαζόμενοι του κλάδου των κατασκευών
  • Μέτρα και μέσα προστασίας και υγιεινής για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές ή ανοίξουν το επόμενο διάστημα (μάσκες, γάντια, συνεχείς απολυμάνσεις κλπ).
  • Άμεση πρόσληψη και στελέχωση με μόνιμο, επαρκή προσωπικό σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, εργαστήρια.Αναβάθμιση ακόμα και δημιουργία νέων δομών υγείας στις ήδη υπάρχουσες και στα νησιά μας. Άμεση προστασία του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και των οικογενειών τους από τον ιό της πανδημίας με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin