20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

Επίκαιρη ερώτηση Α. Μιχαηλίδη για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σεισμοπαθών στη Σάμο

 

 

Επίκαιρη ερώτηση για τα μέτρα άμεσης στήριξης των σεισμόπληκτων στη Σάμο κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Η ερώτηση αφενός επισημαίνει τις δυσμενέστατες συνέπειες που έχει για τους κατοίκους του νησιού η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και λοιπά κτίρια, συνέπειες οι οποίες επιδεινώνονται εκθετικά από το εν εξελίξει έξαρση της πανδημίας και την επιβολή καραντίνας. Σημειώνεται ότι ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται με απόφαση των τοπικών Δήμων και ότι περίπου 400 κάτοικοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς 2.100 κτίρια έχουν κριθεί ως σήμερα προσωρινά ακατάλληλα.

Αφετέρου, τονίζεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πολλαπλές και επείγουσες ανάγκες της πληγείσας τοπικής κοινωνίας είναι πρόδηλα ελλειμματική. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 9/11/20 είναι σαφώς ανεπαρκή, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν απαντούν στις άμεσες, επείγουσες βιοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες.

Βάσει τον παραπάνω, ο Α. Μιχαηλίδης καλεί τον κ. Υπουργό να απαντήσει, πρώτον, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες καταβολής της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες. Δεύτερον, ερωτάται ο κ. Υπουργός για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει άμεσα μια πρόσθετη, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους σεισμόπληκτους, κατά το πρότυπο το επιδόματος που χορηγήθηκε πρόσφατα στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν με στοιχειώδη επάρκεια στις επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες τους.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Ανάγκη άμεσης στήριξης  των σεισμόπληκτων στη Σάμο

Ο σεισμός που έπληξε με σφοδρότητα τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσε, πέρα της τραγικής απώλειας δύο κατοίκων, σοβαρότατα προβλήματα σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, υποδομές και δημόσια κτίρια και είχε δυσμενέστατες συνέπειες για την ασφάλεια, την υγεία, την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή των κατοίκων του νησιού. Το εν εξελίξει δριμύ δεύτερο κύμα της πανδημίας και η επιβολή καραντίνας σε όλη τη χώρα από τις 7/11/20 επιδεινώνουν εκθετικά την κατάσταση στη Σάμο.

H μέχρι τώρα ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πολλαπλές και επείγουσες ανάγκες της πληγείσας τοπικής κοινωνίας είναι πρόδηλα ελλειμματική. Τα μέτρα στήριξης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 9/11/20 είναι σαφώς ανεπαρκή, ενώ σε κάθε περίπτωση έχουν ένα μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα που δεν απαντά στις επείγουσες βιοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά, επί 3.300 ελέγχων περίπου 2.100 κτίρια είχαν κριθεί προσωρινά ακατάλληλα. Υπό το φόβο ισχυρών μετασεισμών ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται με απόφαση των τοπικών Δήμων, ενώ περίπου 400 κάτοικοι δεν μπορούν να μείνουν στις οικίες τους. Ταυτόχρονα, η χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες, βάσει της διαδικασίας της ΚΥΑ 33682/16-5-19, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Επιπροσθέτως, δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η πρόθεση χορήγησης έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες κατά το πρότυπο εκείνου που χορηγήθηκε πρόσφατα στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας (ΦΕΚ  161/ Α΄/22-8-20).

Επειδή ο πρόσφατος σεισμός που έπληξε τη Σάμο δημιούργησε σοβαρότατες δυσχέρειες σε μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο πέραν της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας και ανακούφισης προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες βιοπορισμού, στέγασης και επισκευής κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πότε αναμένεται η καταβολή του επιδόματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στους πληγέντες του σεισμού της Σάμου;
  2. Προτίθεται να χορηγήσει πρόσθετη, εφάπαξ ενίσχυσης στη λογική όσων προβλέπονται στο Μέρος Ε΄ του ΦΕΚ 161/ Α΄/22-8-20;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

 

 

 

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin