16.1 C
Σάμος
19/03/2024
Περιφερειακά

Επιμένει σε κινητοποιήσεις ο Μουτζούρης – Εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Σειρά επαφών και συσκέψεων είχε το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Την Τετάρτη 16.09.2020 συναντήθηκε στην Αθήνα με στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία ενημέρωσε για την δραματική  κατάσταση που επικρατεί  και ζήτησε άμεση παρέμβαση  προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Επίσης ζήτησε την απόσυρση από την Διαύγεια της δέσμευσης ποσού για την ενοικίαση χώρων στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) για 5 έτη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συγκάλεσε σύσκεψη με την παρουσία των δυο Δημάρχων, Μυτιλήνης,  Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου,  Ταξιάρχη Βέρρου, με τους οποίους συζήτησαν τρόπους αντίδρασης και κινητοποιήσεων που να αποφασιστούν από τα συλλογικά τους όργανα τις επόμενες ώρες. Η πρόταση του για γενική απεργία δεν έγινε αποδεκτή από τους φορείς.

Σήμερα 17.09.2020 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Περιφερειάρχης  με τους Αρχηγούς των Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία κλήθηκε και παραβρέθηκε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  κ. Μηταράκης. Παρόντες ήταν οι: Πόπη Πρωτογεράκη Γόμου (Εμείς για το Αιγαίο),  Παναγιώτης Χριστόφας (Τολμάμε για το Β. Αιγαίο), Στράτος Γεωργούλας (Ο Άλλος Δρόμος) , Κυρίτση Αγλαία. (Λαϊκή Συσπείρωση ), με τηλεδιάσκεψη από τη Χίο ο  Ιωάννης Σπιλάνης (Συμπαράταξη  Πολιτών), ο Αντιπεριφερειάρχης  Μεταναστευτικής Κρίσης   Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης  Παναγιώτης Κουφέλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Απόστολος Αλατζάς και οι Ειδικοί Σύμβουλοι Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Μιχάλης  Ταμβακέλλης και Γεώργιος Σίμος.

Μετά από ενημέρωση, που έγινε από τον κ. Μηταράκη για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο, ακολούθησαν ερωτήσεις από πλευράς των αρχηγών των παρατάξεων προς τον Υπουργό.

Ο  Περιφερειάρχης στην παρέμβαση του εξέφρασε κατ’ αρχάς τις ευχαριστίες του προς τα Σώματα Ασφαλείας  για το έργο που επιτελούν όλη αυτή την περίοδο, αλλά και προς τους Υπουργούς που βρίσκονται στο νησί και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.  Αναφερόμενος στις επισκέψεις των εκπροσώπων  Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, επεσήμανε ότι ουδείς επεδίωξε να έχει συνάντηση με την Περιφέρεια. Τόνισε δε για πολλοστή φορά ότι ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και εμμένει στην αρχική του θέση για καμία δομή.

Καταλήγοντας ζήτησε από τον κ. Μηταράκη τα ακόλουθα:

  • Να συνεχιστεί η φύλαξη των συνόρων, όπως γίνεται επιτυχώς τους τελευταίους μήνες.

 

  • Να αποκατασταθεί άμεσα  η εδαφική συνέχεια της νήσου προς την πλευρά βορείως της Μυτιλήνης και να ανοίξουν οι οδοί, που διέρχονται από το Μαυροβούνι και περιμετρικά αυτού. Να αποζημιωθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις.

 

  • Να  πιέσει  η κυβέρνηση με  κάθε μέσο προκειμένου να πείσει τους  ευρωπαϊκούς εταίρους  να δεχθούν αριθμό μεταναστών από τη Μόρια.

 

  • Οι άνω των 1.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί και ελεγχθεί υγειονομικά  να επιβιβαστούν σε πλοία και να μεταφερθούν εκτός Λέσβου.

 

  • Να συνεχιστεί η τακτική της συνεχούς μεταφοράς καθημερινώς αριθμού διαμενόντων στις δομές του νησιού.

 

  • Να διασφαλιστεί ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  θα έχουν μεταφερθεί εκτός Λέσβου περί τις 6.000 άτομα και το σύνολο έως το Πάσχα 2021 και να συντομευθούν οι χρόνοι.

 

  • Να δεσμευθεί ότι ο καταυλισμός στο Μαυροβούνι είναι προσωρινός.

 

  • Να υπάρξει βοήθεια από τη πλευρά του Υπουργού,  για να παρακαμφθούν τα εμπόδια που εγείρονται , ώστε αμέσως μετά την κατάργηση αυτού του προσωρινού καταυλισμού,  να ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου Επιβατηγού Λιμένα του νησιού, στο συγκεκριμένο  σημείο που έχει επιλεγεί από τους τοπικούς φορείς.

 

Πέρασαν οι Κινητοποιήσεις που ζητά ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό συμβούλιο. Διχασμός στην παράταξη της απούσας Χριστιάνας Καλογήρου. Με την πρόταση του Περιφερειάρχη να υπερψηφίζουν ο Γιώργος Κυριαζής, ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης και ο κύριος Αδαμίδης από την Λήμνο. Απούσα η κυρία Άννη Ανδρεάδου και ο κύριος Παπαγεωργίου, Σαμιώτες περιφερειακοί σύμβουλοι. Από την παράταξη του κυρίου Χριστόφα ο Νίκος Τριανταφύλλου υπερψήφισε την πρόταση του Περιφερειάρχη.

Συνολικά λοιπόν με 23 ψήφους υπερψηφίστηκε η εισήγηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη να ζητηθεί να πραγματοποιηθεί γενική απεργία από τους φορείς (Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος κλπ) που μέχρι πρότινος διαφωνούσαν.

Το περιφερειακό συμβούλιο εμμένει στην άποψή του για «καμία δομή», απομάκρυνση όλων των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη, γενική απεργία και επίδοση της απόφασης στα κόμματα της βουλής.

Related posts

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

admin

Πρόταση ένταξης φακέλου για Γεωπάρκο Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Π.Β.Α. στην “FOOD EXPO & OENOTELIA 2024”

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρέδωσε στην 98 ΑΔΤΕ μηχανήματα μηχανικού

admin

Προσοχή στις απάτες: Επιτήδειοι χρησιμοποιούν την Οικονομική υπηρεσία της ΠΕ Σάμου  για να αποσπάσουν χρήματα απο επιχειρηματίες της Σάμου

admin

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

admin

Στην Έκθεση της FoodExpo ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης

admin

Ποιος φοβάται τον Κώστα Μουτζούρη

admin